Gündem GSS, BAĞ-KUR prim borçları sorgulamalarında dikkat etmeniz gerekenler!

GSS, BAĞ-KUR prim borçları sorgulamalarında dikkat etmeniz gerekenler!

18.08.2015 - 20:55 | Son Güncellenme:

GSS ve BAĞ-KUR prim borçlarınızı GSS, BAĞ-KUR borç sorgulama ekranından online olarak güvenli bir şekilde yapabilirsiniz. İşte GSS, BAĞ-KUR prim borçlarını sorgularken dikkat etmeniz gerekenler.

GSS, BAĞ-KUR prim borçları sorgulamalarında dikkat etmeniz gerekenler

Vatandaşlar emekli olabilmek için her ay düzenli olarak bağlı oldukları kurumlara prim ve sigortalar ödemektedir. Bu prim ve sigortalar sayesinde vatandaşların hastane ve kaza masrafları karşılanmaktadır. Ayrıca bu yatırılan sigortalar sayesinde vatandaşların emeklilik yaşı geldiğinde ve emeklilik için şartları yerine getirdiğinde vatandaş emekli olabilir. Vatandaşlar yatırması gereken sigortaları yatırmadığı zaman veya geciktirdiği zaman bağlı olduğunuz kuruma bir belli bir borç oluşmaktadır. GSS ve Bağ-Kur borç sorgulama işlemi sayesinde bu borcu sorgulayabiliriz. Sosyal Güvenlik Kurumuna bir de erken emeklilik ile borçlanabiliriz.

Haberin Devamı

SGK BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

BAĞKUR BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

GSS BORÇ SORGULAMAİÇİN TIKLAYINIZ!

Vatandaşın emeklilik yaşı geldiyse fakat emeklilik için yatırması gereken prim ve sigortalar tamamlanmadıysa Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlanarak emekli olabilirler ve emekli olduktan sonra prim ve sigorta yatırmaya devam ederek borcunu ödeyebilirler. GSS ve Bağ-Kur borç sorgulama işlemini Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek yapabildiğimiz gibi internet üzerinden de 2 farklı şekilde sorgulama işlemini gerçekleştirebiliriz. İnternet üzerinden şifresiz olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun online web tahsilat uygulaması ile GSS ve Bağ-Kur borç sorgulama işlemini gerçekleştirebiliriz. Şifresiz olarak gerçekleştirebildiğimiz gibi E-Devlet şifresi ile E-Devlet uygulamasından GSS ve Bağ-Kur borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

İnternet üzerinden GSS ve Bağ-Kur borç sorgulama işlemini şifresiz olarak gerçekleştirmek için ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun geliştirmiş olduğu online web tahsilat uygulamasına giriş yapılmalıdır. Bu uygulamaya giriş yaptığınızda bağlı olduğunuz kuruma göre sorgu türünüzü seçerek sorgulama işleminde devam edebilirsiniz. SSK kurumuna bağlı şekilde çalışan vatandaşlar sorgulama işlemi için sorgu türü seçeneğine 4A işveren ödemeleri, sorgu tipi seçeneğine ise işi ile ilgili olan seçeneği seçmelidir. SSK sicil numarası ve güvenlik kodu bilgileri gerekli yere girildikten sonra sorgulama işlemi tamamlanır. Bağ-Kur kurumuna bağlı olan vatandaşlar sorgu türü seçeneğine 4B sigortalı ödemeleri, sorgu tipi seçeneğini de bağ-kur geçmiş dönem seçenekleri seçilmelidir. T.C. kimlik numarası ve güvenlik kodu sisteme girildikten sonra sorgulama işlemi tamamlanır. Genel Sağlık Sigortası borç sorgulama işlemi için sorgu türü seçeneğine diğer ödemeler, sorgu tipi seçeneğine ise GSS prim seçeneği seçilmelidir. T.C. kimlik numarası ve güvenlik kodu girildikten sonra sorgulama işlemi tamamlanır.

E-Devlet sistemi üzerinden GSS ve Bağ-Kur borç sorgulama işlemi için ilk olarak sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Sağ tarafta bulunan sisteme giriş linki tıklandıktan sonra T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi sisteme girerek E-devlet sistemine giriş yapmış olursunuz. E-Devlet şifreniz yok ise istediğiniz PTT şubesine üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu bit nüfus kağıdı ile E-Devlet şifrenizi 2 TL karşılığında alabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler altında Sosyal Güvenlik Kurumunu bulmalısınız. GSS ve Bağ-Kur borç sorgulama işlemini bağlı olduğunuz kuruma göre yapabilirsiniz. Bağ-Kur kurumuna bağlı olan vatandaşlar 4B hizmetleri, emekli sandığına bağlı olan vatandaşlar da 4C hizmetleri altından SGK borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirler.