Gündem GSS borç sorgulama resmi devlet sitesinden yapılabiliyor!

GSS borç sorgulama resmi devlet sitesinden yapılabiliyor!

21.10.2016 - 10:04 | Son Güncellenme:

GSS borç sorgulama işleminin e-Devlet üzeriden yapılabilmesi sonucunda GSS borç durumu e-Devletten öğrenilebiliyor. GSS borç sorgulama işlemi SGK web tahsilat uygulamasından da yapılabiliyor. Ancak bu ekranda da vatandaşın e-Devlet kimlik doğrulamasını yapması GSS borç sorgulama işlemi için talep ediliyor.

GSS borç sorgulama resmi devlet sitesinden yapılabiliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Sosyal Güvenlik Kurumu, gelişen ve büyüyen Türkiye’de sosyal güvence hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşın kalmaması hedefi ile uygulamaya koyduğu Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi kapsamında Türkiye genelinde milyonlarca vatandaş GSS borçlusu pozisyonuna düştü. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 60.maddesi kapsamında uygulamaya konulan Genel Sağlık Sigortası dolayısı ile son dönemlerde pek çok vatandaş internette GSS borç sorgulama işlemini gerçekleştiriyor. Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcu bulunan vatandaşlar SGK’nın bazı alacakların yeniden yapılandırılması kanunu kapsamında taksitlendirebilme veya faiz borçlarından kurtularak, peşin ödeme ile GSS borcunu temzileyebiliyor.

Haberin Devamı

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında tüm Türkiye genelinde SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ve isteğe bağlı özel sigorta sistemleri kapsamında bulunmayan, sosyal güvencesi olmayan tüm vatandaşların zorunlu olarak geçiş gerçekleştirdiği Genel Sağlık Sigortası kapsamında vatandaşların gelir tespiti yaptırmaları gerekiyordu. Vatandaşlar gelir tespiti uygulamasından çıkacak sonuca göre gelir düzeyi üzerinden GSS prim ödemesi gerçekleştirecekti. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan gelir seviyesinin altında kalan vatandaşların GSS prim ödemeleri Hazine tarafından karşılanıyor. Ancak bu çerçevede çok sayıda vatandaşın gelir tespiti yaptırmamış olmasından dolayı en üst GSS priminden borçlandırılması yüksek GSS prim borçlarının oluşmasına neden oldu. Aynı zamanda da gelir tespitini yaptırmasına karşın GSS prim ödemelerinde gecikme veya aksama yaşayan vatandaşlarında GSS prim borçları oluştu. Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşların GSS prim borçlarına ilişkin olarak kolayca bilgi alabilmesini sağlamak amacı ile internette GSS borç sorgulama dönemi başlattı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tüm vatandaşlara sunulan dijital GSS borç sorgulama hizmetinden internette 2 yollu olarak yararlanılabiliyor. İlk uygulamada vatandaşlar internet ortamı üzerinden GSS borç sorgulama işlemlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tüm hizmetlerine yönelik olarak borç sorgulamalarının yapıldığı SGK web tahsilat uygulamasıdır. İnternet ortamı üzerinde SGK web tahsilat uygulamasını kullanarak GSS borç sorgulama yapabilmek için e-Devlet sisteminde kimlik doğrulaması yapılması gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet ortamı üzerinde SGK web tahsilat uygulamasında bulunan e-Devlet kimlik doğrulaması yönlendirilmesinde ‘e-Devlet şifresi’, ‘mobil imza’, ‘elektronik imza’, ‘T.C. kimlik kartı’ ve ‘internet bankacılığı’ seçeneklerinden birisini kullanarak kimlik doğrulaması yapılabiliyor.

Daha sonra SGK web tahsilat uygulaması yeni yönlendirmesinde ‘Diğer Ödemeler’, ‘GSS PRİM’ seçimleri yapılarak, T.C. kimlik numarası bilgisi girilerek, sadece dakikalar içerisinde en güncel Genel Sağlık Sigortası prim borcu durumunu öğrenebilmek mümkün oluyor. Vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinde de ikincil olarak GSS borç sorgulama yapabiliyor. E-Devlet GSS borç sorgulama işlemi için ‘e-hizmetler’ ekranındaki ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranı kullanılabiliyor. Bu ekranda da tıpkı SGK web tahsilat uygulamasında olduğu gibi güvenlik amaçlı olarak öncelikle e-Devlet kimlik doğrulamasının yapılması ve daha sonra GSS borç sorgulama yapılması gerekiyor.