Gündem‘0001’ plaka yarın sahibini bulacak

‘0001’ plaka yarın sahibini bulacak 

06.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni kabine sonrası gözler “0001” plakanın sahibi TBMM Başkanı’nın kim olacağına çevrildi. İYİ Parti ve Yeşil Sol Parti Meclis Başkanlığı için adaylarını açıklamasının ardından dün akşam saatlerinde de AK Parti ve MHP, İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş’u aday gösterdi. Kurtulmuş’un, bugün saat 11.00’de TBMM Genel Sekreterliği’ne adaylık başvurusunu yapacağı öğrenildi.

‘0001’ plaka yarın sahibini bulacak

ÖNDER YILMAZ Ankara - TBMM’de yeni milletvekillerinin yemin töreniyle birlikte başlayan Meclis Başkanı seçimi için beş günlük adaylık süreci bugün saat 00.00’da sona erecek. 7 Haziran Çarşamba günü ise Meclis’in 30. başkanını belirlemek için Genel Kurul’da seçim turları yapılacak. Yeni Meclis Başkanı’nın seçilmesi öncesi Genel Kurul’da, milletvekili seçilen eski bakanlar ile yeni atanan kabine üyeleri yemin edecek. TBMM İçtüzüğü uyarınca Genel Kurul’daki oylamada ilk iki turda seçimin sonuçlanması için bir adayın 401 oy desteğine ulaşması gerekiyor. TBMM’deki sandalye dağılımı iktidar ve muhalif gruplarının ilk iki turda sonuç almalarına imkan vermiyor. Üçüncü turda ise salt çoğunluk yani 301 oy yeterli oluyor. Bu çerçevede Cumhur İttifakı adayının üçüncü turda Meclis Başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yeni seçilen Meclis Başkanı iki yıl boyunca bu görevi üstlenecek.

Haberin Devamı

Kimler yarışacak?

İYİ Parti, Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı’yı, YSP ise Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç’u aday olarak duyurdu. Ardından dün akşam saatlerinde Numan Kurtulmuş’un ismi AK Parti ve MHP’nin ortak dilekçesi ile TBMM’ye verildi. CHP ise henüz yarışacak adayını belirlemedi. Ancak Erdoğan Toprak ile İlhan Kesici’nin ismi dillendiriliyor.