Gündem 14 günlük bütçe maratonu başladı

14 günlük bütçe maratonu başladı

12.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Meclis’in bütçe mesaisi başladı. Özgür Özel, CHP Genel Başkanı olarak ilk kez kürsüde bütçe konuşması yaparken; Saadet Partisi, ilk defa grup olarak görüşmelerde yer aldı.

14 günlük bütçe maratonu başladı

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/MEHTAP GÖKDEMİR/COŞKUN ERGÜL ANKARA- Meclis’in 14 gün aralıksız sürecek bütçe mesaisi dün başladı.Bütçe müzakelerini CHP, MHP ve HEDEP Genel başkanları takip etti.

Haberin Devamı

2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin görüşmelerine dün TBMM Genel Kurulu’nda başlandı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yönettiği Genel Kurul’da, bütçenin tümü üzerindeki müzakereler gerçekleştirildi.

ABD’ye veto tepkisi

Kurtulmuş açış konuşmasında, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına değinerek, “Biz burada konuşurken Gazze’nin neredeyse yeryüzünden silinmesi iradesiyle yok edildiği ağır bir insanlık suçunu yaşıyoruz. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin açık hükümlerine rağmen bugün insanlık, Gazze’de yaşanan ve 67. gününe ulaşmış olan bu insanlık suçlarını önlemede ne yazık ki yetersiz kalıyor” dedi.

Beyannamede dile getirilen ağır insanlık suçlarını önleyebilecek küresel sistemin mevcut olmadığını söyleyen Kurtulmuş, “İşte, en son BMGK’da 13 ülkenin acil ateşkesin sağlanmasını temin etmek üzere verdiği karara rağmen bir el hukuksuzluğa kalkmış, insan hakları ihlallerinin devam etmesinden yana oy kullanmış ve ne yazık ki şu anda Gazze’de devam eden zulüm durdurulamamıştır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Genel Kurul’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın bütçe sunumunun ardından siyasi parti gruplarının temsilcileri kürsüye geldi.

SP İstanbul Milletvekili Selim Temurci, “Bir ülkenin bütçesi 2 yılda 19 kat açık veriyorsa orada bir yanlışlık var demektir” derken, Grup Başkanvekili Bülent Kaya da “Bu bütçe teklifi sizin milleti ezmeye devam edeceğinizin göstergesidir” görüşünü dile getirdi.

İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın, iktidarın göçmenlere milyar dolarlar harcarken, milletin ekonomik olarak zor günler geçirdiğini söyledi.

Bahçeli’den Kürtçe konuşma tepkisi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bahçeli, “Genel Kurul’da HEDEP tarafından Kürtçe konuşma yapıldı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bu anlamlı günde konuşmacılardan bir kısmı Kürtçe cümlelerle kendilerini ifadeye çalıştılar. Tabi bu kürsü dokunulmazlığı sebebiyle bazıları tarafından hoş görülebilir. Ama ben Anayasa Mahkemesi’nin başta başkanı ve değerli üyelerine buradaki konuşmanın ruhundan hareketle Türkiye’ye sahip çıkmalarını tavsiye ederim. Bunun gittikçe yaygınlaştığı, Anayasa Mahkemesi’nin tavrı sebebiyle de birçok kesimin şımardığı görülüyor. Bunlara dikkat etmek lazım. Böyle bir ortamda bu konuşma bize göre kabul görmemiştir. Ama onlar keçeyi suya atmışlar, çıkacağı yeri taşladıkları için zihinlerinde, kursaklarında ne varsa dökmeye çalışıyorlar. Meclis Başkanı’nın Kürtçe sözleri dinledikten sonra ‘Bunu Türkçe’ye tercümeye edin’ cümlesi ise Anayasa Mahkemesi Başkanı kadar yanlış bir tutum olmuştur. Böyle şey olamaz.”

Haberin Devamı

Bahçeli, bir gazetecinin “Sayın Özel ilk kez konuştu. Performansı düşük olarak değerlendirildi” sözlerine ise “Yok, performansı gayet iyi. Hem hazırlıklı gelmiş hem heyecanlı hem de kendi kitlesine yeni bir Genel Başkan olarak moral veriyor. Tebrik ediyorum onu” karşılığını verdi. Bahçeli, yerel seçim kapsamında bu hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi olup olmayacağının sorulması üzerine “Bu aşamada öyle bir bilgi yok bizde, komisyon çalışmaları devam ediyor. Ondan sonra olabilir” dedi.

Haberin Devamı

14 günlük bütçe maratonu başladı

MHP’den ‘sivil anayasa’ çağrısı

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül “sivil anayasa” vurgusu yaparak, “Yürütmenin yüzde 50+1 gibi yüksek bir oran temsiliyle seçilebilmesi milli iradenin meşruiyetini ve gücünü tahkim etmiştir. Çağın gereklerine uygun, milletimizin ihtiyaçlarına cevap veren, demokratik, kapsayıcı Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin doğasıyla uyumlu, Türk ve Türkiye Yüzyılı’nın hukuki alt yapısını oluşturacak olan sivil bir anayasanın ülkemize kazandırılması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

14 günlük bütçe maratonu başladı

Özel ve Bahçeli tokalaştı

Bütçe görüşmelerini CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile HEDEP EŞ Genel Başkanları Tulay Hatımoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan, Genel Kurul Salonu’ndan takip etti. Genel Başkan olarak ilk kez bütçe görüşmelerine katılan Özel, açılışta Genel Kurul Salonu’na girdikten bir süre sonra makamına geçti. Özel, Özlale’nin konuşması sırasında salona tekrar girdi.

Haberin Devamı

Bahçeli, görüşmelere ara verildiğinde kulise çıkarak, çay içti ve bisküvi yedi. CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül ile CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, kuliste Bahçeli’nin yanına giderek tokalaştı ve bir süre sohbet etti.

Genel Kurul’a verilen bir başka arada Özel MHP sıralarına doğru giderek, Bahçeli ile tokalaştı ve ayaküstü sohbet etti.