Gündem 17 kentte 4500 köy yoluna kar engeli

17 kentte 4500 köy yoluna kar engeli

03.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de mevsim normallerinin üzerinden seyreden sıcaklık ve yağışsız geçen günler geride kaldı. Neredeyse tüm kesimlerin beklediği kar ülke genelinde etkili olmaya devam ediyor. Karadeniz ve Doğu Anadolu’da 17 ilde 4500’ü aşkın köy yolu ulaşıma kapandı.

17 kentte 4500 köy yoluna kar engeli

Kurak geçen ocak ayının ardından şubat ayıyla başlayan kar yağışları Türkiye’nin birçok bölgesinde etkisini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde etkili olan kar, 17 ilde bazı şehirlerarası yolların yanı sıra yaklaşık 4521 köy yolunun ulaşıma kapanmasına neden oldu. Ekipler yollarda mahsur kalanları kurtarmak için yoğun çaba sarfetti. Kötü hava koşulları nedeniyle Bingöl’de Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’nde 2 gün eğitime ara verildi. Malatya’da
Turgut Özal Üniversitesi’nde de sınavları erteledi.

Yollar açılıyor

Sakarya’nın Geyve ve Taraklı ilçelerinde kar yağışı sebebi ile kapanan altı grup yolu ekiplerin
yoğun çalışması sonucu ulaşıma açıldı. Bolu Dağı’nın D-100 ve TEM yolu geçişlerinde hafif kar yağışı etkili oldu. Doğu Karadeniz’de etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle Trabzon’da 21, Artvin’de 5, Giresun’da 147, Rize’de 22 olmak üzere toplam 195 köy yoluna ulaşım kapandı. Ekipler yolları açmak için 7/24 mesai yapıyor.

Haberin Devamı

Porsuk buzlanıyor

Sivas’ta kar yağışı nedeniyle il genelinde köy ve mezralardan oluşan 268 yerleşim yerinin yolu kapandı. İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri, sahada 92 araç ve 130 personel ile çalışma başlattı. Gürün ilçesine bağlı, yolu kardan kapanan Dayakpınar köyünde doğum sancısı başlayan Fatma Akdeniz (28) için ekipler yaptıkları çalışmayla yolu ulaşıma açarak ambulansla köye ulaşım sağladı. Akdeniz, Gürün Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Olumsuz hava şartları Sivas’ta havayolunu da etkiledi. Bazı uçuşlar iptal edilirken bazıları da Tokat havalimanına kaydırıldı. Eskişehir’de de soğuk hava ve şiddetli ayaz etkisini göstermeye başladı. Hava sıcaklığının gece saatlerinde eksi 5 dereceye kadar düştüğü şehirde, Porsuk Çayı’nın Adalar bölgesinden geçen kısımlarında yer yer buzlanma meydana geldiği görüldü.

Etkili olan kar yağışı nedeniyle Elâzığ’da 396, Erzincan’da 471, Erzurum’da bin 439, Tunceli’de 251, Bitlis’te 298, Bingöl’de 283, Van’da 254, Hakkari’de 365 olmak üzere toplam 3 bin 757 köy yoluna ulaşım kapanırken, ekipler seferber oldu. Erzincan Çayırlı ilçesinde araçta mahsur kalan 5 kişi kurtarıldı. Tercan ilçesinde de yolcu otobüsü kara saplandı. Yolcular ekiplerce kurtarıldı.

Haberin Devamı

 Bingöl-Elâzığ karayolu da TIR trafiğine kapatıldı. Malatya’da yoğun kar yağışına dayanamayan çok sayıda ağaç devrilirken, birçok ağacın da dalları kırıldı. Muş’un Varto ilçesinde rahatsızlanan Güllü Bozkurt (77), mahsur kaldığı köyünden İl Özel İdaresi ekiplerince kurtarılıp, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Adıyaman’da 233, Diyarbakır’da 20, Batman’da 30, Şırnak’ta 18 olmak üzere
toplam 301 köy yolu kar nedeniyle ulaşıma kapandı. Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde kar kalınlığı bir metreye ulaştı. Bingöl-Karlıova kara yolunun Çobantaşı köyü mevkisinde ve Bitlis-Tatvan-Ahlat yolu kavşağında meydana gelen iki ayrı kazada toplam 15 kişi yaralandı. Hastanelerde tedavisi süren yaralıların durumunun iyi olduğu bildirildi.

‘Tedbirli’ olun uyarısı

Meteoroloji 12’nci Bölge Müdürlüğü, kar yağışının Erzurum’da kuvvetli, yer yer yoğun olarak devam edeceğini açıklayarak ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don, çığ tehlikesi, kuvvetli rüzgârla tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.