Gündem Alan değişikliği konusunda merak edilen konular

Alan değişikliği konusunda merak edilen konular

20.09.2014 - 10:20 | Son Güncellenme:

Öğretmenlerimizin son dönemde en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi olan alan değişikliği konusunda çok merak edilen soruları siz değerli ziyaretçilerimizle paylaşmak istiyoruz.

Alan değişikliği konusunda merak edilen konular

Öğretmenler için alan; mezun oldukları yüksek öğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri; branşlardır. Yan alan ise; yüksek öğrenimdeki alanlarına ek olarak diplomalarında belirtilen ya da yüksek lisans/doktora konularındaki atanabilecekleri alanlardır.

Talim ve Terbiye Kurulu’nun yayınlayacağı kılavuza göre; öğretmen adayların Alan değişikliği talebinde bulunabileceklerdir. Öğretmenler her istedikleri zaman alan değişikliği talebinde bulunamazlar; bu konuda MEB’in kılavuz yayınlaması gereklidir. İlgili kılavuzda hangi alanlara geçiş ve değişiklik yapılabileceği de belirtilmiş olur. Görev yeri değiştirmiş ya da değiştirecek olan öğretmenler de alan değişikliğinde bulunabilir.

Yakın dönemde alan değişikliği olma ihtimali yüksektir çünkü 12 yıllık eğitim sisteminde bir çok branşta ve alanda öğretmen açığı yeniden şekillenmiştir. MEB’in bu konuda bir düzenleme yapacak olması şart olarak görünüyor. Bu konuda açıklanmış kesin bir bilgi olmadığı için MEB kararını ve kılavuzunu beklemeden bir şey söylemek mümkün olmaz.

Alan değişikliği nedir?

Alan değişikliği lisans diploması yolu ile ya da yoğunlaştırılmış kurslar alarak elde edilen sertifikalarla öğretmenlerin bulunduğu alandan başka bir alana geçirilmelerine alan değişikliği denir.

Alan değişikliğinde hedeflenen temel amaçları iki kısma ayırabiliriz.

BİRİNCİ KISIM: Alan değişikliği ile hedeflenen birinci amaç verimliliği arttırmaktır.Yani insanların almış oldukları eğitim formatına uygun işe ve alana kaydırarak verimliliği arttırmak ve o alanda çalışan insanların işlerini mutlu bir şekilde yapması sonucu kalitenin üst noktalara çıkmasını sağlamaktır. Alan değişikliğini kırmızı kart görmüş kalecinin yerine forvet oyuncusunun kaleye geçmesine benzetebiliriz.Kişi tarih öğretmenliğinden mezun olmuş iken o kişiyi sınıf öğretmenliğine atamak alan değişikliği işlemlerinin zaruret haline getirmektedir.

İKİNCİ KISIM: MEB'e bağlı olarak çalışan öğretmenlerin kendilerini geliştirmeleri, yenilemeleri, eğitim haklarını teşvik etmek noktasındadır. Bu alan değişikliğinde hedeflenen ise öğretmenlerin ikinci bir lisans eğitimi alarak farklı bir alanda uzmanlaşmasıdır ki günümüzde bu şekilde alan değiştiren öğretmen sayısı artmaktadır.

Alan değişikliği zamanında yapılmazsa neler olur?

Alan değişiklikleri MEB'ce zamanında yapılmaz ise ya da zamanında yapılsa da sembolik normlar ile alan değişikliği yapılır ise MEB'e bağlı eğitim personeli kendini yenileme, geliştirme, okuma, dünyaya bakış noktalarında gerilere kalma tehlikesi ile karşı karşıya gelecektir ki bu da çocuklarımızı emanet ettiğimiz eğitim ordusunun âtıl bir durum kesbetmesinden başka bir şey değildir.

Maalesef MEB son 2-3 yıldır alan değişikliklerini çok geciktirmekte âdeta öğretmenlerimize kendini geliştirme, okuma, yenileme demektedir.