Gündem Ankara Adliyesi’nde sürpriz değişiklikler

Ankara Adliyesi’nde sürpriz değişiklikler

15.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› FETÖ ve darbe girişimi, Ankara saldırıları, Karlov ve Hablemitoğlu suikastiyle ilgili soruşturmaları yürüten Anayasal Suçlar Bürosu’nda önemli değişiklikler yapıldı... ›› Anayasal Suçlar Bürosu’nun başındaki Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen Bilişim Suçları’na, KPSS soruşturmasının savcısı Yücel Erkman da Genel Suçlar’a kaydırıldı...

Ankara Adliyesi’nde sürpriz değişiklikler

FETÖ soruşturmalarının merkezi niteliğindeki Ankara Başsavcılığı’ndaki değişim rüzgarı sürüyor. HSYK’nın sürpriz olarak değerlendirilen kararnamesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak’ın Yargıtay’a gönderilmesinin ardından Ankara Adliyesi’nde yeni bir gelişme daha yaşandı. HSYK’nın 19 Ocak tarihli kararıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na getirilen eski Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yüksel Kocaman, adliyedeki yeni iş bölümünü belirledi.
İşçimen Bilişim Suçları’na
Ankara Adliyesi internet sitesinden de yayımlanan iş bölümüne göre, 15 Temmuz öncesi ve sonrasında FETÖ ve darbe girişimi soruşturmaları, Ankara’daki tren garı, Merasim Sokak ve Güvenpark’taki canlı bomba saldırıları, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov ile Doç. Dr. Hablemitoğlu’nun öldürülmesiyle ilgili soruşturmalara bakan Anayasal Suçlar Bürosu başındaki Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen Bilişim Suçları Bürosu’na getirildi. İşçimen’in yerine Başsavcıvekilleri Ali Kuşçuoğlu, Ergün Şahin ve Mehmet Odabaşı Anayasal Suçlar’a bakacak. Darbe girişimine ilişkin soruşturmaların koordinasyonu ise Şahin tarafından yapılacak.
Çatı iddianameyi hazırladı
İşçimen koordinesindeki anayasal büro, 15 Temmuz sürecinde FETÖ ve darbe girişimine ilişkin 70’i aşkın dava açmıştı. İşçimen, son olarak darbe girişiminde 38 kişilik Yurtta Sulh Konseyi’nin üyesinin tespit edildiği Genelkurmay’da yaşananlara ilişkin çatı iddianameyi hazırlamıştı.
KPSS savcısı Genel Suçlar’a
Yeni iş bölümüne göre, örgüt tarafından hayalleri çalınan binlerce adayın katıldığı 2010 KPSS’deki kopya soruşturmasını yürüten Savcı Yücel Erkman da Genel Suçlar Bürosu’na kaydırıldı. Erkman, yaklaşık 13 bin şüphelisi bulunan KPSS’de 10 ayrı operasyon yapmış, toplamda 900 kişi hakkında dava açmıştı.
Alınan bilgiye göre, Erkman’ın yaklaşık 50 bin şüphelisi bulunan askeri lise sınavlarında yapılan usulsüzlüklerle ilgili soruşturmayı da yürüttüğü, KPSS soruşturmasını da genişletme aşamasında olduğu belirtildi.
İtirafçı olan eski HSYK üyelerinin de aralarında bulunduğu yargı içindeki FETÖ yapılanmasına ilişkin soruşturmaları yürüten Memur Suçları Soruşturma Bürosu başındaki Başsavcıvekili Hakan Pektaş da Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu başında görevlendirildi. Pektaş’ın yerine parlamenter suçlar başındaki Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Şahin getirildi. Parlamenterler hakkındaki şikayetleri de Cumhuriyet Başsavcıvekili Gürhan Aktaş inceleyecek. Pektaş’ın, Anayasal Suçlar Ön Bürosu’nda görev yapan karısı Cumhuriyet Savcısı Dilşad Pektaş da uzlaşma bürosunda görevlendirildi.

Darbe girişimine 101 dava açıldı

Türkiye genelinde Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin 8 ayda 101 dava açıldı.
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, FETÖ ve darbe girişimiyle ilgili 15 Temmuz’dan bu yana Türkiye genelinde Cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülen soruşturma sayısı 10 bin 762 oldu. Savcılık soruşturmalarının tamamlanmasının ardından “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek”, “terör örgütü üyesi olmak”, “örgüt adına suç işlemek”, “suç ve suçluyu övmek” gibi suçlardan çok sayıda açılan davada 4 bin 970’i tutuklu 8 bin 663 şüpheli yer aldı. Darbe girişimine yönelik ise Ankara, İstanbul, Muğla başta olmak üzere yurt genelinde toplam 101 dava açıldı. Hakim karşısına çıkan bazı sanıkların yargılanmalarına başlandı.
Suikast girişimi davası
Darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast için giden darbeci askerler, Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Davanın 20 Şubat’ta başlayan duruşmasında iki numaralı sanık eski Tuğgenerel Gökhan Şahin Sönmezateş, üç numaralı sanık eski Binbaşı Şükrü Seymen ile aralarında Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın, “üs imamı” olarak anılan eski Astsubay Başçavuş Zekeriya Kuzu’nun da bulunduğu eski SAT, MAK, Özel Kuvvetler üyeleri ve helikopter pilotları savunma yaptı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın alıkonulmasına ilişkin 27 sanığın da Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanması sürüyor. Aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti’nin de bulunduğu 28’i tutuklu 76 sanıklı davanın görülmesine Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Ankara’nın Polatlı ilçesindeki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığı’nda görevli 330 sanık hakkında açılan dava da başladı. Bazı sanıkların savunmalarının alındığı davada duruşmalar 20 Mart’ta devam edecek. Darbe girişimi sırasında, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda Astsubay Ömer Halisdemir’i şehit eden ve ilk kez 21 Şubat’ta hâkim karşısına çıkan sanıkların yargılanmaları sürecek.
‘Yurtta Sulh Konseyi’
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlerle ilgili 26’sı general 221 kişi hakkında hazırlanan ve 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen, “çatı iddianamesi”nde, FETÖ mensuplarınca Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmak ve bu düzen yerine başka bir düzen getirmek amacıyla darbe teşebbüsünde bulunulduğu belirtiliyor. İddianamede, FETÖ’nün asker üyelerinden oluşan ve, “Yurtta Sulh Konseyi” üyesi olarak tespit edilen 38 şüpheli de yer alıyor. Duruşmalara mayısta başlanması bekleniyor. l ANKARA AA