Gündem Askere soruşturma zırhı getiren tasarı kabul edildi

Askere soruşturma zırhı getiren tasarı kabul edildi

11.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeline operasyonlarda soruşturma zırhı getirmesi nedeniyle tartışma yaratan 17 maddelik kanun tasarısı, Ak Parti, CHP ve MHP’nin oylarıyla Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi.

Askere soruşturma zırhı  getiren tasarı kabul edildi

Komisyonu kritik 12. maddenin kabul edilmesinin ardından terk eden HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş’ın 1915 olaylarına yönelik sözleri üzerine Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, “konuştuklarına dikkat et” diyerek, masaya yumruğunu vurdu. Ak Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık da, “dağdan gelmiş adamsın” diye seslendi.

Haberin Devamı

HDP niye çağrılmadı?

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, operasyon yetkisi ve soruşturma zırhı düzenlemelerine yönelik EMASYA Protokolü’ne geri dönüldüğü eleştirilerine, “haksızlık” yanıtını verirken, kumpas davaları olarak bilinen Balyoz ve Ergenekon davasına ilişkin olarak, “Paralel devlet yapılanmasının yaptığı insafsızca hareketler şu anda yargıda, hepsinin hesabı sorulacaktır. Biz hata yaptık, örgütün dış güç merkezleriyle işbirliği yaparak Türkiye Cumhuriyeti aleyhine çalışacağını öngöremedik” ifadesini kullandı.

Toplantının başında önceki gün Milli Savunma Komisyonu’nda görevli bir albay tarafından komisyonun Ak Partili, CHP’li ve MHP’li üyelerine brifing verdiği iddiası HDP’li Ataş tarafından gündeme getirildi. Ataş, “Böyle bir toplantı yapıldıysa HDP milletvekilleri neden çağrılmadı” sorularını yöneltti. Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt, “Resmi bir toplantı yapılmadı, o nedenle çağrılmamış olabilirsiniz” dedi.

Haberin Devamı

Işık: Bilgi veririz

Ak Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık’ın, 1 Kasım’dan sonra HDP’nin komisyon toplantılarına katılmadığını belirtmesi üzerine söz almaya çalışan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’na yönelik, “susar mısınız” sözleri tartışma yarattı. Kerestecioğlu, “Bu hitap şeklini kınıyorum. Söze girerek yanlış yapmış olabilirim ama karşınızdaki kimseye ‘susar mısınız’ diyemezsiniz. Bir komisyonda bulunup bulunmamamak aynı zamanda ülkenin koşullarına da bağlıdır” diye konuştu. Bakan Işık da, “Bu gayri resmidir. HDP bundan sonraki kanunlarla ilgili ‘bize bilgi verin’ derse HDP’yi de bilgilendiririz” dedi.