Gündem Bağışıklığı güçlendir hastalıklardan korun

Bağışıklığı güçlendir hastalıklardan korun

08.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle grip ve nezle şikâyetlerinde artış gözlemlenirken uzmanlar, mevsimsel geçişlerden kaynaklı sağlık sorunları yaşanmaması için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Peki bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilebilir.

Bağışıklığı güçlendir hastalıklardan korun

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul - Ataşehir Florence Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Funda Orakdöğen güçlü bir bağışıklık sistemi için dengeli ve sağlıklı beslenmek gerektiğini söylüyor. Orakdöğen, sigara, alkol ve stresten uzak durulmasını, D vitamini alımına ve fiziksel aktiviteleri arttırılmasını öneriyor. Dr. Orakdöğen, sağlıklı beslenmeyle ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Kötü beslenme alışkanlıkları, protein, vitamin ve mineral alımının yetersizliği, alkol, sigara, uyuşturucu kullanımı, ağır metaller, hormonlar, genetik yapısıyla oynanmış gıdalar, kimyasal ilaçlar, serbest radikaller, beden ve çevre için gereken temizlik kurallarına uyulmaması, hava kirliliği, egzersiz azlığı, uyku saatlerinin düzensizliği ve güneş ışığının azlığı gibi birçok etken bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme için tüm besin gruplarından vücudun ihtiyacı kadar alınmalıdır. En iyi ve kaliteli protein, anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir. Sağlıklı yağ kaynakları; zeytinyağı, somon, uskumru, kefal gibi yağlı balıklar, ceviz, fındık, badem, avokado ve tam yağlı süt ürünleridir. Sağlıklı tam karbonhidratlara örnek olarak da baklagiller, sebzeler, tam tahıllar, kinoa, arpa ve pirinç gösterilebilir.”

Haberin Devamı

Su, uyku, spor…

Dr. Funda Orakdöğen’in bağışıklık önerileri şöyle:

“D vitamininin kemik sağlığına olumlu etkilerinin yanı sıra bağışıklık sistemi için de çok önemli olduğu bilinmektedir. Başlıca D vitamini kaynağı güneştir. Besinlerde ise D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır. Sağlıklı bir kişi her gün kilo başına 35 ml su içmelidir. Buna ek olarak, iyi probiyotik kaynakları kefir, yoğurt, peynir, tarhana, ev yapımı turşu da tüketilmeli. Düzenli olarak haftada en az 3-4 gün 30-50 dakika orta düzeyde yapılan yürüyüşler, hafif koşular, bisiklete binmek, yüzmek gibi egzersizler bağışıklığımızı güçlendirir. Kaliteli bir uyku da bağışıklık sisteminin sağlıklı işleyişi için önemlidir. Yetişkinler, düzenli olarak gecede 7 saat veya daha fazla uyumalı.”