Gündem Bakan Mehmet Özhaseki: Tek çaremiz kentsel dönüşüm

Bakan Mehmet Özhaseki: Tek çaremiz kentsel dönüşüm

06.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

“Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurasının Sonuç Bildirgesi”ni açıklayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, “Türkiye bir deprem ülkesi, tek çaresi var bu işin kentsel dönüşüm. Bunun dışında bir çare şimdiye kadar icat olmadı” dedi.

Bakan Mehmet Özhaseki: Tek çaremiz kentsel dönüşüm

MELTEM GÜNEŞ- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, dün yasal düzenlemenin alt yapısını oluşturması beklenen “Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurasının Sonuç Bildirgesi”ni açıkladı.

Haberin Devamı

Özhaseki, 15-17 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen Şura’da, deprem risklerinin tüm yönlerinin ele alındığını belirtti. “Türkiye bir deprem ülkesi, tek çaresi var bu işin kentsel dönüşüm. Bunun dışında bir çare şimdiye kadar icat olmadı” diyen Özhaseki, kentsel dönüşümde “3’te 2 çoğunluk yerine yüzde 50+1 ile yol alalım” dedi.

Türkiye’nin yüzde 66’sının, nüfusun ise yüzde 71’inin 1. ve 2. dereceden deprem riski altında olduğunu söyleyen Özhaseki, Şura’dan çıkan önerilerin deprem yasası olarak bilinen kanuni düzenlemelerin alt yapısı olacağını kaydetti. Sonuç bildirgesinde öne çıkan başlıkları özetleyen Özhaseki, şunları kaydetti:

‘50+1 ile yol alalım’

İstanbul özelinde kentsel dönüşüm için işe başlanacağı zaman ve devamında 3’te 2 çoğunluktan bir vazgeçelim, yüzde 50+1 ile yol alım. Sadece binanın yıkılması safhasında değil inşaatın yapım aşamında, ruhsat aşamasında veya oradaki fonksiyon değişikliğinde de yüzde 50+1 yeterli olmalı. Madem hayatımız söz konusu yüzde 50+1 ile yola çıkalım ve devam edelim.”

Haberin Devamı

Dönüşüm süreçleri hak sahiplerinin bilgim yoktu gibi bahaneleriyle aksıyor. tebligatlar artık yapıların kapılarına asılmalı, e-devlet üzerinden bildirilmeli ve muhtarlıklarda ilan edilmeli.

İstanbul’da Yarısı Bizden Kampanyası’nın açıklanabilmesi için mali yardım hükmü bir an önce kanuna eklenmeli. Önümüzdeki bir ay içinde kampanyanın nasıl çalışacağını, nasıl yardım edeceğimizi, sürecin nasıl işleyeceğini netleştirmiş olacağız. Yıkılan riskli yapıların arsa haline gelmesinden sonra ortaklığın giderilmesi için dava açılabilecek.”

Özhaseki, kentsel dönüşümün hızlandırılmasını istediklerini, açılan davalarla yaşanan anlaşmazlıkların çözülmesi için arabuluculuk sistemi ile ihtisas mahkemeleri kurulmasının da şûrada önerildiğini söyledi.

‘Kayserili çözer’

Özhaseki, “dönüşümde kullanılmak üzere nasıl bir kaynak yaratılacak?” sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Finansman tabii ki başlı başına bir sorun ama yıllarca belediye başkanlığı sonra da bakanlık yapmış bir Kayserili, herhalde en kolay finansmanı çözer. Finansmanın altından kalkma noktasında kendime güveniyorum. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın başkanlığında Mehmet Şimşek Bey, Orta Vadeli Program’ı açıklarken kısıt koymadığı tek nokta; bizim kentsel dönüşümde harcayacaklarımız, deprem bölgesini ayağa kaldırma noktasındaki harcamalarımız. Bu konuda ucunu açtılar ‘nereye kadar giderse’ dediler.

Haberin Devamı

İstanbul için 4 adım

Özhaseki, İstanbul için 4 adımlı bir yol haritasını izlediklerini belirterek, “Rezerv alanlarda 300 bin civarında konut yapacağız. Yerlerini tespit ettik çalışmalar devam ediyor. Yarısı Bizden Kampanyası için 200 bin civarında konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz. Şu an devam eden 171 bin civarında inşaat, konut var. Onları daha da hızlandırıp önümüzdeki 2-3 yıl içinde en az 600-700 bin konutu hem de en riskli olanları dönüştürerek İstanbul’u biraz daha güvenli hale getireceğiz. Yeni yasa hazırlığı için de durmadan toplantılar yapıyoruz. Taslağı oluşturduk bunu da Meclis’te değişik gruplarla görüşmeye başladık” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

‘Hazine arazilerini halka arz edeceğiz’

Yeni oluşturacağımız çatıda özellikle ‘Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü’ kurmayı düşünüyoruz. Meclis de takdir ederse bu genel müdürlükte hazine arazilerinin taranmasıyla birlikte özel olarak planlanması, bu planlamadan sonra da halka arzı söz konusu olacak. Çok açık ilanla, rekabetçi ortamda binlerce araziyi kullanmak isteyen vatandaşların emrine sunacağız. Satacağız daha doğrusu. Elde ettiğimiz geliri, deprem bölgesinde ve başta İstanbul olmak üzere kentsel dönüşümde kaynak olarak kullanacağız. Halka arzın ikinci faydası da, fazla arsa arz etmekle birlikte yükselen konut maliyetlerinin düşeceğini de düşünüyoruz.”

Bakan Mehmet Özhaseki: Tek çaremiz kentsel dönüşüm

Belediyelere çağrı

Özhaseki, kentsel dönüşümün bakanlık, vatandaş ve belediyeden oluşan üç ayağı olduğunu vurgulayarak, belediyelerin bu konuda ihmalkar davrandığına dikkat çekti. Belediye başkanlarına hızlı hareket etmeleri yönünde çağrıda bulunan Özhaseki, “Cesaretli ve iş yapmak isteyen belediye başkanı, çıkar semtlerinde en riskli alanları tespit eder, planlamalar yapar sonra bizimle muhatap olur oradaki dönüşümü sağlar. Biz belediyelerden çok daha aktif görev bekliyoruz. Hangi partili olursa olsun hepsine kapımız açık, destekleriz” dedi.