Gündem Bakan Özer: 2 bin 200 köy yaşam merkezini hizmete aldık

Bakan Özer: 2 bin 200 köy yaşam merkezini hizmete aldık

10.01.2023 - 13:04 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Şu ana kadar Türkiye'de 2 bin 200 adet köy yaşam merkezini hizmete aldık. 2023'ün ilk 3 ayında kullanılmayan köy okullarını açacağız. Bu kapsamda Kırşehir'de şu ana kadar 8 tane köy yaşam merkezi açmışız" dedi.

Bakan Özer: 2 bin 200 köy yaşam merkezini hizmete aldık

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, çeşitli ziyaretler için Kırşehir'e geldi. Bakan Özer, ilk olarak Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara' yı ziyaret etti, ardından İl Eğitim Değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantı sonrası konuşan Özer, "Kırşehir ilimizin il değerlendirme toplantısını nihayetlendirdik. Öncelikle Kırşehir'deki eğitimin mevcut durumundaki gelmiş olduğu seviyeyi görmekten gerçekten büyük mutluluk duydum. Kırşehir okul öncesinden ortaöğretime kadar eğitimin tüm kademelerinde gayet başarılı bir süreç yönetiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kırşehir'imiz de 333 milyon bir yatırımı vardı. Biz de değerlendirmemizde bu kapasiteyi çok daha güçlendirmek, Kırşehirimizin bir eğitim şehri olarak, çok daha görünür olması için ilave neler yapabiliriz? Onları bir değerlendirme imkanımız oldu. Kırşehir'in 330 milyonluk yatırım bütçesini 2023 yılında 380 milyonluk ilaveyle 710 milyona çıkartmış bulunuyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

'5 YAŞTAKİ OKULLAŞMA ORANINI YÜZDE 99'A ÇIKARTTIK'

Okul öncesi eğitime değinen Özer, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak biliyorsunuz en öncelik verdiğimiz alanlar 2022 okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranlarını OECD ortalamalarına yükseltmek vardı. Bu bağlamda 2022 yılında 3 bin tane yeni anaokulu yapmayı hedeflemişken, 6 bin 4 tane yeni anaokulu kapasitesi oluşturduk. 5 yaştaki okullaşma oranını yüzde 65'ten, yüzde 99'a çıkarttık. Bu yatırımlardan Kırşehir'de nasibini aldı. Biraz önceki değerlendirme toplantısında gördük. 5 yaştaki okullaşma oranı Kırşehir'imizde yüzde 99'a yükselmiş, 4 yaştaki okullaşma oranları da yüzde 59'a çıkmış. Türkiye ortalamasını biz yüzde 16'dan, yüzde 38'e çıkartmıştık. Kırşehir Türkiye ortalamasının da üzerine çıkmış. Kırşehir'in bu trendini inşallah 4 yaşındaki okullaşma oranlarını yüzde 90'lara çıkartacak şekilde destekleme kararı aldık" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'KÖY OKULLARINI AÇIYORUZ'

Okulların güçlendirme çalışmalarına büyük öncelik verdiklerini söyleyen Özer, şöyle konuştu: " Kırşehir'de bu sene 22 tane okulumuzun güçlendirilmesiyle ilgili süreçleri tamamlayacağız. Yine okullarımızın ıslak zeminleriyle ilgili eksiklikleri büyük onarımlarla inşallah hızlı bir şekilde gidereceğiz. Bir diğer önemli projemiz biliyorsunuz köy okullarını açıyoruz. Köy okullarını sadece anaokul, ilkokul olarak değil, aynı zamanda o köydeki iskan eden vatandaşlarımızın, yetişkin insanların da tarımla ve hayvancılıkla ilgili, istihdama yönelik becerilerini güçlendirecek şekilde yeni kurslar almasına imkan verecek, halk eğitim merkezlerini inşa ederek köy okullarını köy yaşam merkezlerine dönüştürüyoruz. Şu ana kadar Türkiye'de 2 bin 200 adet köy yaşam merkezini hizmete aldık. 2023'ün ilk 3 ayında kullanılmayan köy okullarını açacağız. Bu kapsamda Kırşehir'de şu ana kadar 8 tane köy yaşam merkezi açmışız. 25 tane ilave köy yaşam merkezini açarak, 33 tane köy yaşam merkezimizi, hem köydeki çocuklarımızın hem de köydeki vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız." 

'KÖY YAŞAM MERKEZİMİZ, NEŞET ERTAŞ İSMİNİ YAŞATMAYA DEVAM EDECEK'

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kırşehir'in Akpınar ilçesi Kırtıllar köyünde Kırtıllar Neşet Ertaş Köy ve Yaşam Merkezi'nin açılışına katıldı. Bakan Özer, konuşmasında, "Tüm Türkiye'de köy okullarını yapmayla ilgili projemizi başlattığımız zaman hemen dedik ki 'Kırşehir'e, Kırtıllar köyüne, Neşet Ertaş'ımızın o bozkırın tezenesi, arif insanın ismini yaşatacağımız bir köy yaşam merkezi kuralım' ama nasip olmadı. Bugüne nasipmiş. Nasipsiz hiçbir şey olmuyor. Onun için gecikmeden dolayı ben özür diliyorum. İnşallah bu köy yaşam merkezimiz, hem köylülerimizin çocuklarının anaokulu, ilkokul ihtiyacını karşılama hem yetişkinlerimizin halk eğitim merkeziyle ilgili kurs ihtiyacını da karşılama bağlamında hizmet verirken, aynı zamanda Neşet Ertaş ismini de yaşatmaya devam edecek" dedi.

'TÜRKİYE'NİN HER NOKTASINA EĞİTİM YATIRIMI GİTTİ'

Eğitime verilen öneme değinen Bakan Özer, "Son 20 yıl, gerçekten bu ülkenin evlatlarının eğitime erişimiyle ilgili devasa yatırımlar yapıldığı bir dönem oldu. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde şehir, bölge ve köy ayrımı yapılmadan, Türkiye'nin her noktasına eğitim yatırımı gitti. İlk kez cumhuriyetin 1'inci yüzyılında ilkokul öncesinden ortaöğretime kadar eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları yüzde 95'in üzerine çıktı. 2000'li yıllara baktığınız zaman okul öncesi eğitimde yüzde 11'lik okullaşma oranı var, yüzde 89'u yok. İlkokul ve ortaokulda problem yok ama lise çağı nüfusunun yarısının eğitim alamadığı bir Türkiye manzarası var. Ülkelerin en kalıcı sermayesi beşeri sermayesi ve beşeri sermayenin de niteliğini artırmayla ilgili en önemli enstrüman eğitimken, Türkiye'nin 2000'li yılların başında bu imkandan yararlanamadığını görüyoruz. İşte Sayın Cumhurbaşkanı'mızın o kararlı duruşu, her yıl istikrarlı bir şekilde bütçeden en büyük payı Milli Eğitim Bakanlığı'na vererek bu ülkenin evlatları ilk kez ücretsiz bir şekilde bulundukları bölgelerde eğitime erişebildiler. Bu o kadar kıymetli bir şey ki. Eğer biz bu yatırımları Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde, milli eğitim bakanlıkları yapmamış olsaydı cumhuriyet'in 2'nci yüzyılını ıskalamış olacaktık" diye konuştu.

Haberin Devamı

'SOSYAL YARDIMLARINDA 2022'DEKİ MALİYET KARŞILIĞI 525 MİLYAR TL'

Haberin Devamı

Bakan Özer, konuşmasının devamında, "Dün bir açıklama yapıldı. Eğitimde reformla ilgili diyor ki '5 yaşta eğitimi zorunlu yapacağız'. Biz 5 yaştaki okullaşma oranını kaça çıkardık biliyor musunuz? Zorunlu olmadığı halde yüzde 99'a çıkardık. Arkadaşlar, yeni bir reform yapma iddiasıyla yola çıkarak 5 yaşı zorunlu yapacaklarını iddia ediyorlar. Zorunlu ilkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99,63. Zorunlu ortaokuldaki okullaşma oranı yüzde 99,44. Bu neyi gösteriyor? Sahadan bu kadar kopuk olduklarını gösteriyorlar. Eğer 5 yaştaki okullaşma oranları yüzde 20-30'lar civarında olsa dersin ki 'Ben geleceğim, 5 yaştaki okullaşma oranlarının yüzde 95'in üzerine çıkaracağım'. Ya zaten yüzde 99. Son 20 yılda bu ülkenin evlatlarının eğitimle buluşabilmesi için şartlı eğitim yardımından burslara, pansiyon imkanlarından ücretsiz taşımaya, ücretsiz yemeğe, ücretsiz ders kitaplarına ve ücretsiz yardımcı kaynaklara kadar her türlü imkan bu ülkenin evlatlarına seferber edildi. Bu sosyal yardımların 2022 yılındaki maliyet karşılığı 525 milyar TL. Bu hükümet her zaman vatandaşının yanında oldu. Eğitim kartı dağıtmasına gerek yok. Zaten yapıyoruz" dedi.

Okul öncesi eğitime ücretsiz yemek vereceklerini söyleyen Bakan Özer, şöyle konuştu:

"İnşallah 2023 yılının 2'nci döneminde yani 6 Şubat itibarıyla da o ücretsiz yemekle ilgili kapasiteyi 1,8 milyondan 5 milyona çıkaracağız. Okul öncesindeki tüm çocuklarımıza ücretsiz yemek vereceğiz. Pansiyonlu okullarımız, taşımalı eğitimden yararlanan yerlerdeki tüm okullarımızı bu kapsam içine alacağız. Bizim derdimiz, bu memleketin çok daha iyi olması. Onun için biz derdimizi seviyoruz. İşte bunun bir adımı da köy okullarıydı, köy yaşam merkezleriydi. Yıllardan beri kapalı olan, aslında kapalı olmasının nedeni köylerden ilçelere, ilçelerden şehirlere, şehirlerden metropollere göçün getirmiş olduğu o trendin öğrencileri mağdur olmasın, diye taşımalı eğitimle eğitim ve fırsat eşitliğini güçlendiren hükümetimiz özellikle Covid-19 salgınından sonra tersine göç dalgasını fırsat bilerek ve aynı zamanda gıda, tarım ve hayvancılığın da artık stratejik bir alan olduğu bilinciyle köy yaşam merkezlerine, köy okullarına tekrar hayat vermeye başladı."