Gündem Başkenti Kudüs olan Filistin

Başkenti Kudüs olan Filistin

09.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yüzyıllarca barış ve esenlik yurdu olan Kudüs’ün ne yazık ki gerilimin, işgalin, yıkımın sembolü haline geldiğini belirten Erdoğan, “Başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin hayata geçirilmesi artık ertelenemez bir ihtiyaçtır” dedi.

Başkenti Kudüs olan Filistin

GÖKÇE KARAKÖSE, ÖMER HASAR İstanbul DHA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Başkenti Kudüs olan bir Filistin Devletinin hayata geçirilmesi artık ertelenemez bir ihtiyaçtır. Ateşe körükle gitmenin, başta her iki taraftaki siviller olmak üzere hiç kimseye bir faydası olmaz” dedi.

Haberin Devamı

Süryani cemaatinin talebi üzerine yer tahsis edilmesinin ardından 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle temeli atılan Yeşilköy’deki Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi, dün Erdoğan’ın da katıldığı törenle açıldı.

Cumhuriyet tarihinde temeli atılıp tamamlanan ilk kilise olma özelliğini taşıyan kilisenin açılışına Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Süryani Kadim Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin, Süryani Kadim Vakfı Başkanı Sait Susin, din adamları ve davetliler katıldı.

Haberin Devamı

Başkenti Kudüs olan Filistin

Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi’nin açılış kurdelesini Erdoğan’la birlikte TBMM Başkanı, bakanlar ve diğer azınlık temsilcileri de kesti.

Erdoğan törendeki konuşmasında özetle şunları söyledi:

DEVLETİMİZİN ASLİ GÖREVİ: 85 milyonun her bir ferdi gibi Süryani toplumunun ihtiyaçlarını karşılamayı da devletimizin asli görevleri arasında addediyoruz... Cumhuriyet tarihinde inşa edilen ilk kilise olan Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi, 2002’den beri din ve inanç özgürlüğü alanında hayata geçirdiğimiz reform niteliğindeki birçok çalışmadan sadece birisidir.

ORTAK DEVLETİMİZ: Ülkemizdeki azınlıklara ait toplam 58 okul mevcuttur. 2013 yılında Süryanilerin de anaokulunu açmasını temin ettik. Aynı şekilde yine bu bölgede talep edilen bir okul konusunu da İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya beyin bugün verdiği müjdeyle yaklaşık 2 dönüme yakın inşallah bir arazinin tahsisiyle o adımı da atmış olacağız... Ortak devletimiz ve vatanımız olan Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlenmesi, büyümesi, dünyada hak ettiği yere gelmesi için sizlerin de gereken desteği vereceğinize inanıyorum.

KUDÜS’ÜN ÖNEMİ: Üç semavi dinin de mukaddes beldesi olan Kudüs-ü Şerif’in hepimiz için önemi, anlamı, değeri ve yeri tartışılmaz... Ancak Osmanlı’nın bölgeden çekilmesiyle birlikte Müslümanların ve Hristiyanların Kudüs üzerindeki hakları, sayısız Birleşmiş Milletler kararına rağmen adım adım ihlal edilmiştir. Yüzyıllar boyunca bir barış ve esenlik yurdu olan Kudüs ne yazık ki gerilimin, işgalin, yıkımın ve gaspın sembolü haline gelmiştir. Bugün bölgemizdeki sorunların tamamının kökeninde Filistin meselesi bulunuyor. Bu mesele hakkaniyete uygun bir şekilde çözülmedikçe bölgemiz barışa hasret yaşamaya devam edecektir. 

Haberin Devamı

ERTELENEMEZ İHTİYAÇ: 1967 sınırları temelinde bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin hayata geçirilmesi artık ertelenemez bir ihtiyaçtır. Ancak Kudüs’ü zaman ve mekan olarak bölme gayretleriyle haremi şerife yönelik tacizlerin sayısı her geçen gün artmaktadır... Filistinli kardeşlerimizle daima dayanışma içinde olurken, bölgede gerilimi tırmandıracak, daha fazla kan akmasına yol açacak sorunları daha da derinleştirecek her türlü adımdan imtina edilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Muhataplarımızla temaslarımızda en fazla üzerinde durduğumuz husus Filistin meselesinin uluslararası hukuka göre çözülerek bölgenin huzura, kalıcı barışa ve istikrara kavuşmasıdır. Özellikle masum çocukların daha kundaktaki bebeklerin ölümü ve acı çekmesi hepimizin yüreğini yaralıyor. Ateşe körükle gitmenin, başta her iki taraftaki siviller olmak üzere hiç kimseye bir faydası olmaz. Türkiye, çatışmaların bir an önce durması son hadiselerle birlikte iyice tırmanan gerilimin düşürülmesi için elinden geleni yapmaya hazırdır.