Gündem ‘Biz ölüyoruz dünya izliyor!’

‘Biz ölüyoruz dünya izliyor!’

05.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’de bulunan Al Nasır Hastanesi’nin Başhekimi ve kadın doğum uzmanı Velit Abuhatab, ile 20 Ekim’de haber için konuştuğumuzda, insanlık dışı bir muamele ile karşı karşıya olduklarını belirterek isyan edip, “Tüm dünya bu yaşadıklarımıza seyirci kalıyor. Destek gelmezse buradaki hastaneler büyük bir mezarlığa dönecek. Birilerinin artık tüm yaşananlara ‘Yeter’ demesi gerekiyor” demişti.

‘Biz ölüyoruz dünya izliyor’

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul  - Bulunduğu hastanenin de çok güvenli olmadığını söyleyen Dr. Abuhatab, aradan geçen iki haftada ailesinden 11 kişiyi kaybetti. 

Haberin Devamı

İsrail’in, önceki gün ambulansları hedef alıdığı saldırılarının ardından Dr. Abuhatab’a ulaşarak, bölgedeki son durumu sorduk. Gazze’de yaşanan vahşetin her geçen gün arttığını belirten Dr. Abuhatab, şöyle devam etti: 

‘Biz ölüyoruz dünya izliyor’

“Bugün kuzenlerimi, eşleri ve çocuklarıyla birlikte kaybettim. Toplamda ailemden 11 kişiyi yitirdim.

Hayattayım ama iyi değilim. Biz Gazze’nin kuzeyindeyiz. Kuzeyde olanların durumu güneyde olanlara göre daha iyi. Şifa Hastanesi’ndeki yaralıları bizim güneydeki hastanemize getirerek Refah kapısından Mısır’a göndermeyi planlıyorduk ancak ambulansları Şifa Hastanesi’nin kapısında vurdular. Şifa Hastanesi’nde yüzlerce yaralı var ve cihazlar yakıt olmadığı küçük jeneratörlerle çalışıyor. Acil insani geçit sağlanarak boşaltmak lazım. İnsanlar can güvenliğinin olmadığı bir ortamda bir parça ekmek ve içme suyu elde etme mücadelesi veriyor. Tam anlamıyla felaket yaşanıyor.” 

Haberin Devamı

SALDIRILAR SÜRÜYOR

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırıları sonrası Gazze’yi abluka altına alan ve yoğun bir askeri harekata girişen İsrail’in bölgeye yönelik hava saldırıları hız kesmeden devam ediyor. 

Sivillerin güneye gitmeleri yönündeki tavsiyelere rağmen, Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerinde hava saldırıları sürüyor. Nitekim konuyla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’ndan (UNRWA) Thomas White, “Açık olalım, şu an Gazze’de güvenli hiçbir yer yok” dedi. BM yetkilisi Thomas White, savaştan saklanmaya çalışan Gazzelileri korumak için yapabileceklerinin giderek azaldığını ifade etti. Filistin Dışişleri Bakanlığı ise, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Gazze Şeridi’nde sivillerin korunması ve bölgeye yakıt ulaştırılması için yapılan uluslararası çağrılara ‘hastane ve okulları bombalayarak yanıt verdiğini’ belirtti. 

OKUL VURULDU 

Nitekim İsrail’in hava saldırıları devam ederken, Gazze’deki Nasr Çocuk Hastanesi’nin bulunduğu bölgeye de bir saldırı gerçekleşti. Hastanenin girişinin olduğu noktanın vurulduğunu belirten yerel kaynaklar, ölü ve yaralılar olduğunu aktardı. Vefa Hastanesi’nin ana elektrik jeneratörü de hedef alınırken, Gazze merkezindeki Rimal Mahallesinde elektrik kaynağı olan güneş panellerini de vuruldu. Refah’ın doğusundaki su deposu ve Refah kıyısındaki balıkçı tekneleri de İsrail’in hedefi oldu. İsrail ordusu, Cibaliye Mülteci Kampı’ndaki BM’ye bağlı Fakhoora Okulu’nu da vurdu. Yerel kaynaklar çok sayıda kişinin yaralandığını aktardı. İsrail savaşın başlamasından bu yana Gazze’ye 8 binden fazla mühimmat ateşlediğini ve 12 binden fazla hedefi vurduğunu açıklarken, İngiliz Guardian gazetesi bombardımanlar sonrası Gazze’nin uydu görüntülerini analiz etti ve yaklaşık 10 kilometrekarelik alanda uzaydan görülebilen binden fazla krater tespit etti. Uydu görüntülerinde binden fazla kraterin görünür halde olduğu ifade ediliyor. 

Haberin Devamı

TAKTİK DEĞİŞECEK 

Gazze’nin kuzeyinde halen 350 bin ila 400 bin arasında kişi olduğu ifade ediliyor. Açıklama, ABD Ortadoğu İnsani Meselelerden Sorumlu Özel Temsilcisi David Satterfield’den geldi. Öte yandan İsrail ordusu dün 3 saatliğine güneye giden yolların açıldığını duyurdu. Bu da Gazze kent merkezine yönelik kara harekatının yoğunlaşacağı anlamına geliyor. Uzmanlar önümüzdeki dönemde hava saldırılarının azalacağı, İsrail’in daha taktiksel bir kara operasyonuna gireceğini ifade ediyor. CNN International’e konuşan üst düzey ABD’li yetkililer, İsrail’in taktiğinin önümüzdeki hafta değişmesinin beklendiğini belirtti. IDF’nin bu dönemde Gazze’deki Hamas tünellerine odaklanması bekleniyor.