Gündem ‘Bu iki süreci birbirine bağlamıyoruz’

‘Bu iki süreci birbirine bağlamıyoruz’

04.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamaması durumunda Türkiye’ye F-16 satışını engelleyeceğini açıklayan ABD Kongresi’ne tepki gösterdi. Kalın, “Amerikan Kongresi, NATO sürecini F-16 programı için bir ön şart olarak koyuyorsa, uzun süre bekleyebilirler. Biz bu iki süreci birbirine bağlamıyoruz. Bu konuda taviz vermeyeceğiz” dedi.

‘Bu iki süreci birbirine bağlamıyoruz’

CNN International’da Becky Anderson’ın programına katılan Kalın, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine Türkiye’nin yaklaşımına ilişkin soruya, “Sözlerini yerine getirir ve Haziran’daki son NATO Zirvesi’nde üzerinde anlaştığımız maddelerin gereğini yaparsa, İsveç’in NATO’ya girmesini destekleyeceğiz. Şu ana kadar atılan adımları görüyoruz ancak yapılması gereken daha çok şey var” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Asıl mesele, başta PKK ve onun çeşitli paravan örgütleri ve diğer ilgili gruplar olmak üzere, İsveç’ten Türkiye’nin milli güvenliğini hedef alan tüm terör unsurlarının kökünün kazınmasıdır” diyen Kalın, bu konuda eyleme geçmedikleri ve somut adımlar atmadıkları sürece üyeliğe “yeşil ışık”  yakılmayacağını kaydetti.

‘Onların problemi’

Kalın, ABD Kongresi’nin Türkiye’ye F-16 satışını İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamasına bağlayan açıklamasına ilişkin de “Amerikan Kongresi, NATO sürecini F-16 programı için bir ön şart olarak koyuyorsa uzun süre bekleyebilirler. Biz bu iki süreci birbirine bağlamıyoruz. Bu, bizden ziyade onların kendi problemi” yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD’nin Türkiye’ye F-16 vermemesi durumunda bunun bedelini ödeyeceğine ilişkin açıklamasını da değerlendiren Kalın, “Hava savunma ve diğer savunma sanayisi ürünleri konusunda Türkiye seçeneksiz değil. Kendi ulusal imkanlarımızı geliştiriyoruz… Bunun sonunda kaybeden Amerikan savunma şirketleri olacaktır” dedi.