Gündem CHP için ilklerin seçimi! 7 ilde Cumhuriyet tarihinde ilk kez kazandı...

CHP için ilklerin seçimi! 7 ilde Cumhuriyet tarihinde ilk kez kazandı...

01.04.2024 - 05:29 | Son Güncellenme:

CHP, genel seçimlerinde yaşadığı hayal kırıklığının tesellisini yerel seçimlerde buldu. Dünkü seçimlerde büyükşehir ve il belediye başkanlığı sayısını artıran CHP, Ankara’da Mansur Yavaş ile “rekor” oy farkına ulaşırken, aday tespiti konusunda en büyük sancıyı yaşadığı Hatay’da AK Parti ile nefes kesen bir yarış yaşadı. Sandıkların yüzde 96’sının açıldığı saat 02.00 itibarıyla, CHP 11 olan mevcut büyükşehir belediye sayısını 14’e yükseltirken, il belediyesi sayısı da 21’e ulaştı. Böylece toplam il belediye sayısı 35’e çıktı. Hatay’ın durumu ise son ana kadar belirsizliğini korudu.

CHP için ilklerin seçimi 7 ilde Cumhuriyet tarihinde ilk kez kazandı...

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - CHP büyükşehirlerden Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskişehir, Mersin, Muğla, Tekirdağ, İzmir, İstanbul’u elinde tutarken, bunlara Balıkesir, Bursa, Manisa ve Denizli’yi ekledi. Ardahan, Artvin, Bolu, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Edirne, Kırşehir, Sinop ve Yalova’yı aldığı 2019 seçimlerinden farklı olarak bu illere dün Adıyaman Afyonkarahisar, Amasya, Bartın, Giresun, Kastamonu, Kırıkkale , Kilis, Kütahya , Uşak ve Zonguldak’ı ekledi. Kırklareli ve Çorum’da ise başa baş bir yarış geçti.

Haberin Devamı

TARİHİ BAŞARI

CHP en yüksek oyu Ankara’da aldı. Ankara’yı Giresun, Mersin, Manisa izledi. CHP Adıyaman’ı 1989 seçimlerinden sonra ilk kez; Manisa, Afyonkarahisar, Kırıkkale, Kilis, Kütahya, Uşak ve Zonguldak’ı Cumhuriyet tarihinde ilk kez; Amasya, Bartın, Giresun, Kastamonu’yu 1977’den bu yana ilk kez kazandı.

Partinin 11 büyükşehir, 10 il, 182 ilçe ve 46 belde olmak üzere 249 olan toplam belediye sayısı dünkü seçimde kesin olmayan sonuçlara göre 410’a yükseldi. Açılan yüzde 92’lik sandık sonuçlarına göre CHP, belediye başkanlığı seçiminden Türkiye genelinde birinci parti olarak çıktı.

PARTİ İÇİ MUHALEFETİN PLANLARI BOŞA DÜŞTÜ

31 Mart yerel seçim sonuçlarını bekleyen parti içi muhalefetin kurultay hesapları boşa çıktı. 1 Nisancılar olarak adlandırılan parti içi muhalefetin yol haritasını yapacakları toplantının ardından belirlemesi bekleniyor. Muhaliflerin masasında yeni bir parti kurma seçeneğinin de durduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

İZMİR’DE OYU AZALDI

Genel Başkan Özel’in listenin tamamını bizzat belirlediğini ifade ettiği İzmir, CHP’nin kalesi olmayı sürdürdü ancak parti bu ilde 2019 seçimine göre yaklaşık 10 puan oyunu düşürdü.

İSTİFA EDENLER BAŞARILI OLAMADI

CHP’den aday gösterilmediği için istifa edip, bağımsız olarak seçime giren isimler seçimde başarıyı yakalayamadı. Artvin, İstanbul Sarıyer, Adana Çukurova ve Seyhan adayları umduklarını bulamadı.