Gündem CHP’de Kurultay süreci başlıyor

CHP’de Kurultay süreci başlıyor

02.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Yola devam” mesajı veren Kılıçdaroğlu ve kurmayları ile değişim yanlıları arasındaki gerilim, ilçe kongre delegeleri seçimlerinin başlayacağı 3 Temmuz’dan itibaren ete kemiğe bürünecek. İhracı istenen Özcan Ankara’ya yürüyecek.

CHP’de Kurultay süreci başlıyor

Mehtap Gökdemir - CHP’de kurultay süreci “değişim” tartışmalarının gölgesinde pazartesi başlıyor. Taraflar arasında delege savaşının yaşanacağı takvim çerçevesinde ilçe kongreleri 5 Ağustos, il kongreleri ise 16 Eylül’den itibaren gerçekleştirilecek. Ekim ortasında il kongrelerinin tamamlanmasının ardından gözler büyük kurultay tarihini belirleyecek Parti Meclisi’ne çevrilecek. CHP’de kurultayın kasım ayında yapılması öngörülüyor. Salı günü partisinin grup toplantısında konuşacak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultay sürecine yönelik parti içine önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Özcan Ankara’ya yürüyecek

Bayramın hemen ardından CHP’yi bekleyen haraketli haftada, kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise, “değişim ve adalet” talebiyle Bolu’dan CHP Genel Merkezi’ne yürüyüşünü başlatacak. Özcan, Bolu’dan CHP Genel Merkezi’ne 8-10 gün süreceğini tahmin ettiği yürüyüş öncesi Milliyet’e konuştu.
“Değişim ve adalet” temalı yürüyüşüne pazartesi 13.30’da Atatürk Anıtı’ndan başlayacağını belirten Özcan, “Kravatımı, ceketimi çıkartacağım, ayakkabılarımı değiştireceğim ve yürümeye başlayacağım. Bu herkese açık bir yürüyüş. Değişim ve adalet istiyoruz. Partide en son adaletsizliğe uğrayan benim. Bari şunu güzelce yazsalardı, ‘sen değişim istiyorsun, al ben de seni partiden atıyorum’ diye” dedi.

Haberin Devamı

‘Seçilme hakkımı aldı’

Kılıçdaroğlu ile en son parti kapmının gerçekleştiği Ekim 2021’de görüştüğünü, o tarihten bu yana tüm görüşme taleplerinin yanıtsız kaldığını söyleyen Özcan, “Gerekeni yapmasını bekliyorum. Kurultayın yerel seçimden önce yapılması şart. 29 Ekim Pazar günü kurultay için uygun görünüyor. Derhal kurultay tarihini açıklamalı ve aday olmayacağını ilan etmeli” diye konuştu.

Disipline sevk sürecine ilişkin “İmamoğlu aday olmazsa ben bu partiyi adaysız bırakmam” demesinden iki gün sonra “sarı zarfı teslim” aldığını anlatan Özcan, “Şu anda aday olamam. Çünkü tedbirli olarak disipline sevkime karar verildi. Seçilme hakkımı da elimden almış oldu. Adaylık için önce seçilme hakkımı vermesi lazım. O tedbiri kaldırsın Sayın Genel Başkan, Sayın İmamoğlu çıkmadığı takdirde ben bu partiyi adaysız bırakmam” dedi. “Partinin üzerindeki karabulutların değişim olmadığı takdirde dağılmayacağını” savunan Özcan, şöyle devam etti:

‘Gemi su alıyor’

“Disipline verilmem aslında bana değil, ‘Atatürk ilkelerine dönelim, özümüze dönelim, Kuvayı Milliye ruhuna dönelim’ diyen tabana verilmiş bir ‘akıllı olun’ mesajı. ‘Güvenli limana çekeceğim önce’ diyor. Bundan şunu anlıyorum; ‘şu son kupon belediyeleri de dağıtayım, söz verdiğim eşe dosta, ondan sonra’. Yoksa biz şu anda güvenli limana çok uzağız. Tam okyanusun ortasındayız. Gemi su alıyor. Bu şekilde bir limana ulaştırabilmesi zaten mümkün görünmüyor. Onun siyasal anlamı şu, yerel seçimlerde Karşıyaka gibi Beşiktaş gibi Çankaya gibi bizim kupon diye tabir ettiğimiz CHP kimi gösterirse göstersin Türkiye genelinde yüzde 10 bile oy alsa kaybetmeyeceği belediyeleri kastediyor. Onları da birilerine verecek. Ondan sonra belki çekilir, belki çekilmez. Kaptansa iyi bir kaptan değil. İyi bir kaptan gemisini kayalıklara çarptırmaz.”

Haberin Devamı

‘İmamoğlu aday olmayacak’ iddiası

Son dönemde CHP kulislerinde partide değişim bayrağını açan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kurultayda aday olmayacağı iddiası dillendiriliyor. Kulislerde, “İmamoğlu çıkmadan parti içi muhalefet ciddi güç olamaz. Kendisi aday olmazsa örgütten başka bir aday için destek bulamaz” değerlendirmeleri yapılıyor. “Emanetçi” bir adaya karşı Kılıçdaroğlu’nun kurultayda yeniden seçilmesinin kesin olacağı ifade ediliyor. İmamoğlu’nun aday olup olmayacağına ilişkin Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan bir parti kurmayı ise, “Ekrem Bey krultayda aday olamaz. Büyükşehri bıraktığı an tepki çeker. İstanbul’u AK Parti’ye bırakıp da ‘ben size genel başkan adayı olmaya geldim’ demek doğru bir iş değil. Onu delegeye anlatamaz. İmamoğlu aday olmayacak. Kemal Bey’i sallıyorlar, ama oradan indiremiyorlar. Genel Başkan’ın gitmesi için toplumsal baskı oluşturmaya çalışılıyor” görüşünü dile getirdi.