Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Batı’ya sert tepki: Gazze’de katliamı uzaktan izliyorlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Batı’ya sert tepki: Gazze’de katliamı uzaktan izliyorlar

10.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sürekli insan hak ve hürriyetlerinden, demokrasiden bahseden Batılı ülkelerin İsrail’in katliamlarını uzaktan seyrettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bırakın İsrail’i eleştirmeyi ateşkes çağrısı yapamayacak kadar acziyet içerisindeler” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Batı’ya sert tepki: Gazze’de katliamı uzaktan izliyorlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batı’nın, İsrail’in Filistin’deki katliamlarını uzaktan seyrettiğini vurgulayarak, “Peki Müslümanlar olarak biz sesimizi bugün çıkartmayacaksak, yükseltmeyeceksek ne zaman yükselteceğiz” diye sordu.

Haberin Devamı

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Liderler Zirvesi’nde konuşan Erdoğan özetle şunları söyledi:

YÜREK DAĞLADI: Küresel düzeyde ciddi sınamalarla karşı karşıya olduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Koronavirüs salgını ile Rusya-Ukrayna savaşının yıkıcı sonuçlarıyla yüzleştik. Enerji ve gıda fiyatlarındaki aşırı yükselişin tetiklediği enflasyon son 60-70 yılın zirvesine çıktı. Bu zorluklara karşı etkin mücadelenin yollarını ararken işgal edilmiş Filistin topraklarında başlayan çatışmalar hepimizin yüreğini dağladı.

ÖLENLERİN YÜZDE 73’Ü KADIN VE ÇOCUK: Bugün itibariyle İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 34 günü geride bıraktık. İsrail tarafından acımasızca öldürülen 11 bine yakın Gazzeli’nin yüzde 73’ü kadın ve çocuklardan oluşuyor. Batılı ülkelerin tam desteğini alan İsrail yönetimi, insanlığa dair ne kadar değer varsa hepsini çiğneyerek okulları, camileri, kiliseleri, hastaneleri, üniversiteleri, sivil yerleşim yerlerini bombalamaya devam ediyor.

Haberin Devamı

ACZİYET İÇİNDELER: Çocukları dahi katletmeyi meşrulaştıran bir fanatizmle karşı karşıyayız. Sürekli insan hak ve hürriyetlerinden, demokrasiden bahseden Batılı ülkeler ise İsrail’in tüm bu katliamlarını uzaktan seyrediyor. Bu ülkelerdeki kuruluşlar bırakın çocuk katillerini eleştirmeyi ateşkes çağrısı dahi yapamayacak kadar acziyet içindeler.

DÜNYA SESSİZ: Hatırlayın, Charlie Hebdo olayında 25 kişi öldürülmüştü. Dünya liderleri Paris’te hep birlikte yürüyüş yaptı. Şu an 11 bin çocuk, kadın öldürüldü, dünya sessiz. Başta Amerika, Batı hep birlikte sessiz...,Müslümanlar olarak sesimizi bugün çıkartmayacaksak, yükseltmeyeceksek sesimizi ne zaman yükselteceğiz?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Batı’ya sert tepki: Gazze’de katliamı uzaktan izliyorlar

Liderlerle aile fotoğrafı çekimi

EİT Zirvesi’ne katılan liderler, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından karşılandı ve aile fotoğrafı çekimi yapıldı. Fotoğrafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mirziyoyev’in yanı sıra İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Pakistan geçici hükümet Başbakanı Anvarul Hak Kakar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Alihan İsmailov, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov yer aldı.

Haberin Devamı

KKTC’nin temsili önemli bir mesaj’

Aziz kardeşim EİT’in gözlemci üyesi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) zirvemizde Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar tarafından temsil edilmesi, Kıbrıslı kardeşlerimize reva görülen haksız uygulamalar karşısında önemli bir mesajdır. EİT üyeleri olarak haksız bir şekilde baskı ve izolasyon altında tutulan Kıbrıs Türklerinin seslerini duyurmak hepimizin sorumluluğudur. Bu doğrultuda burada bir kez daha Kıbrıs Türkleriyle her alanda ilişkilerin teşhis edilmesi ve geliştirilmesi çağrımı tekrarlıyorum.

‘Karşılıklı ticaret hacmi bize yakışmıyor’

500 milyonluk nüfusu ve 1,5 trilyon doları bulan toplam geliriyle Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, şüphesiz önemli bir konuma sahip. Bununla birlikte teşkilat üyelerinin birbirleriyle ticaretinin sadece 85 milyar dolara tekabül etmesi düşündürücü. Bu rakamın bizlere yakışmadığına inanıyorum. Ticaret hacmimizi ilk etapta 100 milyar dolar seviyesine çıkartmak için gayretlerimizi arttırmalıyız.

Haberin Devamı

TEMİZ ENERJİ MERKEZİ ŞARTI: TANAP başta olmak üzere son yıllarda gerçekleştirdiğimiz ciddi enerji altyapı yatırımları sayesinde gerek ülkemizin gerek bölgemizin enerji arz güvenliğine önemli katkılarda bulunuyoruz. EİT ülkeleri olarak birlikte atacağımız adımlarla bu alanda daha fazla rol alabiliriz. Unutmayın, birlikten kuvvet doğar... Tüm üyelerimizi, Bakü’de kurulacak EİT Temiz Enerji Merkezi Şartı’nı imzalamaya davet ediyorum. Ayrıca yine eşimin öncülüğünde 2017’de başlatılan Sıfır Atık girişimine destek vermeye devam edeceğinize inanıyorum.

Reisi ve Mirziyoyev ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, EİT Zirvesi için bulunduğu Taşkent’te Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi. Reisi ile görüşmede, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonucu yaşanan insani kriz ve çözüm için atılması gereken adımlar ile Türkiye-İran ikili ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı. Türkiye’nin garantör sorumluluğunu alarak meseleyi çözüme kavuşturmaya hazır olduğunun altını çizen Erdoğan, İslam dünyasının ortak tutum alarak İsrail üzerinde baskıyı artırması gerektiğini dile getirdi.