Gündem Darbe anayasası Türkiye’yi taşımaz

Darbe anayasası Türkiye’yi taşımaz

02.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis açılışında tüm partileri ve toplumsal kesimleri yeni anayasa çağırısına katılmaya davet ederek, “12 Eylül yönetiminin milletin sırtına sardığı kamburdan kurtulmak, hepimizin en öncelikli sorumluluğu” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Adeta yamalı bohçaya dönen bu anayasanın 2023’ün Türkiye’sini taşıyamadığı açıktır” diyerek hedefin Türkiye’yi Cumhuriyetin ilk yıllarının ardından olduğu gibi tekrar yeni ve sivil bir anayasaya kavuşturmak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Erdoğan, TBMM’nin 28. dönem 2. yasama yılını açış konuşmasında, yeni anayasa, enflasyon, AB’ye üyelik süreci, AİHM kararları, terörle mücadele konularında önemli mesajlar verdi. 20 sayfalık konuşmasının başında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle anan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

ÖNCELİKLİ SORUMLULUK: Meclisimizin her açılışında, 103 yıl önceki heyecanı tekrar yaşıyoruz... Şimdi önümüzde yeni bir görev ve yeni bir fırsat var. Bu da ülkemizi, Cumhuriyetin ilk yıllarının ardından (olduğu gibi) tekrar yeni ve sivil bir anayasaya kavuşturmaktır... Türkiye’yi, 12 Eylül darbe yönetiminin 41 yıl önce milletimizin sırtına sardığı mevcut anayasa kamburundan kurtarmak, hepimizin en öncelikli sorumluluğudur. Adeta yamalı bohçaya dönen bu anayasanın 2023’ün Türkiye’sini taşıyamadığı açıktır. Bugün ülkemizin şartlarının, ilk defa demokratik sistemin kendi tabii işleyişi içinde bir anayasayı hazırlamaya ve milletin takdirine sunmaya uygun olduğuna inanıyoruz.

Haberin Devamı

MİLLİ, SİVİL, VİZYONER: Elbette anayasanın başarısı, her siyasi partinin, her toplumsal kesimin, her bireyin kendini içinde bulacağı ve ‘benim’ diyerek sahipleneceği kapsayıcı bir metin olmasıyla orantılıdır. Cumhurbaşkanı olarak şahsım ve Cumhur İttifakı partileri olarak; grubu olsun olmasın tüm partileri, tüm milletvekillerini, tüm toplumsal kesimleri, bu konuda sözü ve teklifi olan herkesi, yapıcı bir anlayışla yeni anayasa çağırımıza katılmaya davet ediyoruz. Darbecilerin direktifi olarak değil; gerçekten milli, yerli, sivil, vizyoner bir anayasa isteyen herkes bu çağrının muhatabıdır.

SİSTEMDE İYİLEŞTİRME: Cumhuriyetimizin 100. yılını yeni anayasayla taçlandıralım. Hatta bu vesileyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk dönemindeki tecrübelerin ışığında ortaya çıkan iyileştirme ihtiyacını da, yeni anayasa çalışmaları kapsamında değerlendirebileceğimizi ifade etmek istiyorum.

 

‘AB’DEN HİÇBİR BEKLENTİMİZ YOK’

AB’YE: Biz AB’ye verdiğimiz her sözü tuttuk, ama onlar verdikleri sözlerin neredeyse hiçbirini yerine getirmediler... Türkiye olarak, 60 yıldır kapısında bekletildiğimiz AB’den herhangi bir beklentimiz yok. Yeni dayatmalara tahammülümüz yok!.. Biz demokrasi adalet ve özgürlükler noktasında “Kopenhag” Kriterleri’ni gerekirse “Ankara” kriterleri yapar yine yolumuza devam ederiz.

Haberin Devamı

AİHM’YE: AİHM’in verdiği son kararlar, adeta bardağı taşıran damla olmuştur. Bu karardan cesaret alan terör örgütü mensupları ve yandaşları beyhude yere heveslenmesinler. Maşeri vicdanda zaten mahkûm olan FETÖ’cü alçaklara bu karardan ekmek çıkmaz. Türkiye, bu ihanet çetesiyle mücadelesinden milim geri adım atmayacak, herhangi bir tavize, eskiye dönüşe müsaade etmeyecektir.

SANATÇILARA: Özellikle sanat öne sürülerek milli iradeye kastedenlerin propagandasının yapılmasını kabul edemeyiz. Kültür-sanat gibi insanı yücelten ortak değerlerin, insanlık ve demokrasi düşmanlarının istismar alanı haline dönüşmesine, sorumluluk makamında olan bizlerin karşı çıkması hayati öneme sahiptir.

VATANDAŞA: Milletimizin canını yakan hayat pahalılığını ortadan kaldırmak, deprem başta olmak üzere ülkemizin acil meselelerini çözmek, ülkemizi büyütmeyi sürdürmek için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız.

Haberin Devamı

‘Zam müjdesi inşallah yılbaşından önce’

Erdoğan Meclis’ten ayrılırken gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Erdoğan, emekli maaşlarına yönelik düzenlemeye ilişkin soruya verdiği yanıtta Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın tüm gerekenleri söylediğini belirtti. “Yılbaşından önce zam müjdesi olur mu?” sorusunu Erdoğan, “İnşallah” diye yanıtladı.