Gündem Deprem bölgesinde son durum nasıl? Bakan Akar CNN Türk'te açıkladı: Gidilmedik köy, ilçe bırakmadık

Deprem bölgesinde son durum nasıl? Bakan Akar CNN Türk'te açıkladı: Gidilmedik köy, ilçe bırakmadık

11.03.2023 - 10:05 | Son Güncellenme:

Askerin deprem bölgesinde sürdürdüğü faaliyetler neler? Gemi hastaneler, hasta ve yaralılara hangi imkanları sağlıyor? 'Asker kışladan geç çıkarıldı' iddialarına ne cevap veriyor? Hudut güvenliğinde zafiyet oluştu mu? Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CNN Türk'te Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Akar'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Gerçekten çok büyük depremle karşı karşıya kaldık. Sözlerimin başında bütün milletimizin başı sağolsun, geçmiş olsun diyorum. Merkezi Antakya desek yanlış olmaz. Gerçekten burada çok büyük bir yıkım oldu. Buradaki kışlada da 4 Mehmetçik burada şehit oldu.

Haberin Devamı

Bu gerçekten büyük bir yıkım oldu. Tabiri caizse yer yerinden oldu. Haberi alır almaz 20-30 dakika sonra arkadaşlarımızla görüşmelerimizi yaptık. İlk bilgilere göre Hatay'da 3 arkadaşımızın şehit olduğunu öğrendik. Sayın Cumhurbaşkanımıza durumu arz ettik ve uygun buldular. Bölgeye hareket ettik.

Olumsuz hava şartlar ulaşımımızı güçlendirdi. İncirlik'e kadar hava yoluyla İncirlik'ten sonra kara yoluyla geldik. Öğleden sonra o gündür bugündür buradayız. Açık ve net söyleyebiliriz ki devletimiz, vatandaşımızın yanına koştu. Bütün 85 milyon ayağa kalktı. Vatandaşlarımızın uğradığı felakete çare bulabilmek için, yaralarını sağlamak için devletimiz, milletimiz ayakta. Gerçekten büyük bir gayretle, büyük bir kararlılık herkes ayakta. Devlet-millet iş birliği sergiledik

Haberin Devamı

6 Şubat'tan bugüne kadar çok önemli adımlar atıldı. Büyük mesafeler kaydedildi. Daha çok yapacağımız iş var.

İlk anda bize lazım olan arama-kurtarma faaliyetiydi. Gerçekten büyük bir yarış, gayret gösterildi. Biz de TSK olarak, Bakanlık olarak 34 arama-kurtarma timiyle TSK İnsani Yardım Tugayımızdaki arama kurtarma timlerini seferber ettik. Onlar da saat 04.30'da alarm oldular. Süratle Ankara'dan bölgeye hareket ettiler ve arama kurtarma faaliyetlerine katıldılar. Ayrıca istihkam taburlarımızdaki acil kurtarma ekiplerimiz vardı. Onları da bölgeye sevk ettik. Onların da 23 istihkam arama kurtarma ekibimiz duruma vaziyet ettiler. Bunların yanında köpeklerimiz de vardı. Çok başarılı. 29 arama kurtarma köpeğimiz de onlarla beraber çalışmalarını sürdürdüler, ciddi katkılar sağladılar.

Bu felaketin büyüklüğüne bağlı olarak arkadaşlarımızla yaptığımız istişareler sonucunda fabrikalarımızdaki teknik personelden de işçilerden de yararlanmak üzere sevk edildiler. Onlardan da 80 tim kurduk. Dolayısıyla bu timler de burada başarılı, önemli katkılar sağladılar.

"327 VATANDAŞIMIZI SAĞ OLARAK ÇIKARABİLDİK"

Bu arama kurtarma faaliyetleri sırasında, arkadaşlarımızla yaptığımız fedakarlıkla, azim ve gayretli çalışmalar sonucunda 327 vatandaşımızı yaralı olarak yani sağ olarak enkazlardan çıkarabildik. Maalesef 2457 vatandaşımızı da cenazelerini enkazlardan çıkarmak mümkün oldu.

Haberin Devamı

Bizim burada yaptığımız bütün deprem alanındaki çalışmalara genel destek sağlayabilmek bakımından üzerinde önemle durduğumuz konu ilk andan itibaren hava-yardım köprüsünün, hava koridorunun kurulmasıydı. Bu konuda tüm uçaklarımızı seferber ettik. Ve bu tedrici olarak sonunda 65 uçak, 71 helikopter ve istenilen yer ve zamanda da İHA'larımızı ve TİHA'larımızı kullanmak suretiyle bugüne kadar 6305 sortie yaparak buradaki deprem faaliyetleriyle ilgili ulaştırma desteğini sağladık. 

Burada deprem bölgesine gelirken arama kurtarma personelini, arama kurtarma malzemelerini, yiyecek, içecek vs. gibi insani yardım malzemelerini deprem bölgesine naklettik. Dönüşte de yaralı vatandaşlarımızı ve Batı'ya gitmek isteyen vatandaşlarımızı da tahliye ettik. Bu manada 21 bin vatandaşımızı deprem bölgesi dışına nakli mümkün oldu. 

"ARKADAŞLARIMIZ GİDİLMEDİK KÖY, GİDİLMEDİK İLÇE BIRAKMADI"

Haberin Devamı

İncirlik yurt içi ve yurt dışından gelen yardımların toplanma ve dağıtım üssü oldu. Burada toplanan personel, daha sonra yardım malzemeleri depremden etkilenen köylere kadar buradan helikopterler vasıtasıyla taşındı. Uçaklar da gidebildiği yere kadar gitti. Fakat diğer taraflarda ise helikopterler kullandı. Başlangıçta bizim aldığımız en kötü haber Hatay Havaalanı'nın pistin ciddi şekilde zarar gördüğü ve uçuşa imkan vermediği bilgisini aldık. Daha sonra hava şartlarından dolayı Maraş ve Malatya'ya ulaşamadık.

Bütün bunları olabildiğince İncirlik'te toplanmak suretiyle İncirlik'ten helikopterle gelmeye çalıştık. Arkadaşlarımız gerçekten Hava Kuvvetlerimizin, Kara Kuvvetlerimizin uçuş personellerimiz büyük fedakarlık gösterdiler. Büyük çalışmalar yaptılar ve bu şekliyle bugüne kadar artık bizim gidilmedik köy, gidilmedik ilçe bırakmadı arkadaşlarımız. Her tarafa bir şekilde ulaşıldı, ulaşılmaya devam ediliyor. 

SANCAKTAR VE BAYRAKTAR GEMİLERİ: 2 ÇOCUĞUMUZ DÜNYAYA GELDİ

Haberin Devamı

Başlangıçta İskenderun gemimiz hazır hale getirildi. Deniz koridorunu tesis ettik. Yaralılar İskenderun gemisiyle Antakya'dan Mersin'e taşındı.

Bu faaliyetleri yaparken Sağlık Bakanlığı personeliyle iş birliği içinde olduk. Vatandaşa hizmet götürdük. Sahra Sıhhiye hastanelerimiz var onlardan birisini süratle Maraş'a götürdük. Sancaktar ve Bayraktar gemilerimiz sağlık hizmetleri verecek kapasiteye sahip. Bütün ameliyatları arkadaşlarımız büyük başarıyla gerçekleştirdiler. Bu gemilerimizde Hatice Deniz ve Nur adında 2 çocuğumuz dünyaya geldi. Toplam 152 ameliyat gerçekleştirildi. 15 bin vatandaş tedavi edildi. Bütün gemilerimize seyre hazır ol mesajı vermiştik.

ANADOLU GEMİSİ

Bu gemi içinde hem barınmayı hem sağlık hizmetleri sağlayabilen bir gemi. Bunun muharebe görevleri var. İnsani yardım konusunda çok geniş kapasiteye sahip. Herhangi bir ilave yapmadan hepsinde kullanabiliriz. Yakın zamanda aktif halde kullanabilecek hale getireceğiz. Herhangi operasyonda, insani yardım konularında alabileceği roller var. Uzun bir hareket sahası ve denizde kalma kapasitesi var. Anadolu Gemisi tek değil bir filodur.

NATO'NUN YARDIMLARI

Bunları tabii gündeme getirdik getirmeye devam ediyoruz. Bu tür depremlere karşı tedbir alma konusunda NATO'nun hazırlığı var. NATO Sekreteri buraya ziyarette bulundu. NATO 4 bin çadırın Türkiye'ye sevki konusunda karar aldı. Antakya'ya 1600 çadır kuruldu. Diğerleri kuruluyor. 4 bin daha çadır gönderilecek. Çadırlarla 8 binlik bir barınma kapasitesi sağlanacak. İlk andan itibaren sahadaki TSK, Bakanlık imkanlarını seferber etti. Vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için gerçekten Mehmetçik büyük bir faaliyet gösterdi. Depremin olduğu ilk andan itibaren 6 milyona yakın kumanyayı vatandaşlarımıza dağıttık. 110 sahra mutfağımızı kurduk.

Çorba başta olmak üzere sıcak Yemek dağıtımına başladık. Bir günde 160 bin sıcak yemek verebilme kapasitemiz var. 420 bin ekmek üretiyoruz ve vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Bugüne dek 5 milyon ekmek, 2,5 milyon sıcak yemek dağıttık. Laboratuvarda su ve yemek kontrollerini yapıyoruz. Vatandaşlarımız yalnız değildir. Mehmetçik 70 bin çadırın kurulmasında görev aldı. Fabrikalarımız gece gündüz çadır ve konteyner üretiyor. Bütün yaralar sarılmadan bizim durmamız mümkün değil.

Gençlerimizin eğitim öğretiminin çok önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Bu konuda neler yapabileceğimizi Milli Eğitim Bakanı'yla bu konuda görüştük. Mehmetçik dershaneleri açtık. Anaokulu üniversiteye hazırlık dahil 203 dershane açtık.

'ASKER KIŞLADAN GEÇ ÇIKARILDI' İDDİALARI 

Depremin ilk anından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri görevini başında, milletinin yanında, vatandaşının yanında. Bu gayet içinde olmuştur. Bunu gerçekleştirmeye çalışmıştır. Bunu yapmaktadır. Fakat bunu maalesef bazıları görmemekle, duymamakla ısrar ediyorlar. Depremin olduğu gün saat 05.10'da sayın Cumhurbaşkanımıza rapor verdik ve onun akabinde saat 04.30'da TSK İnsani yardım Tugayı'nın hazır olması için talimat verildi karargahtan. Ve deprem bölgesinin tamamı 2. Ordumuzun sorumluluk sahasında ve 2. Ordu Komutanımız saat 04.45'te masasında.

O andan itibaren gerekli raporlar alınıyor. Askeri anlamda, binalarda zarar ziyan var mı, kaybıbımız var mı, personel yoklamaları alınıyor, hazırlıklar gözden geçiriliyor, tedbirler alınıyor, ikinci bir deprem olursa ne yapılabilir... Bütün bunlara rağmen arkadaşlarımız süratle sabah saat 05.45'te 2. Ordu Karargahı'nın nizamiyesinden Mehmetçil ilk enkaza gitmek üzere hareket ediyor ve elindeki imkanları kullanmak suretiyle enkaza yardımcı olmaya çalışıyor.

Uçaklarımız keza... AFAD'dan talep edilen Kayseri'de konuşlanan 3 adet A400M uçağımız var. Bu uçaklarımıza gelen talepten sonra hemen görev başı yapıyor. Fakat uçağı kaldıramıyorlar, yoğun bir kar yağışı var. Pist 3 kere temizleniyor. Artık saat 08.00'de mkar yağmaya devam edince bizim muharebe şartlarında çok risk alarak kalkış şeklimiz var, yöntemimiz var. Muharebe şartlarında 3 uçağı kaldırıyoruz. Normal şartlarda o uçakların kalkmaması lazım.

Gemilerimize 'sefere hazır ol' emri veriliyor. Bunun çok ayrıntıları var.  Mehmetçik'in yanı sıra teknik ekibimiz, işçilerimiz herkes seferber oldu. Bir geç kalınma kesinlikle söz konusu değil. İlk andan itibaren herkesin çıkmasının emri verildi. Cumhurbaşkanımızla konuşmamız, akabinde bizim verdiğimiz emirler, verdiğimiz talimatlar, kriz merkezleri saat 06.00'dan itibaren full çalışmaya başladı bizim nöbetçi heyetlerimiz çalışmalarını sürdürürlerken. Dolasıyla herkes işinin başındaydı. Bunu herkes görsün. Ceridelerde açık açık görülüyor.

'PENÇE KİLİT HAREKETI DEVAM EDİYOR'

Sayısal rakamlar konuşuluyor. Bir taraftan Pençe-Kilit Harekatı devam ediyor. Çatışma devam ediyor. Saldırılar var, tacizler var, taciz teşebbüsleri var, saldırı teşebbüsleri var. Bunun hepsine karşı tedbir almak mecburiyetindeyiz.

HUDUT GÜVENLİĞİ SORUNU OLUŞTU MU?

Depremle birlikte kriz merkezlerimizi güçlendirilmiş şekilde faaliyete geçirdik. Bunlar tabi aynı zamanda hudutlarımızın güvenliğini, operasyonlarının devamını sağlarken diğer taraftan da depremle ilgili alınması gereken tedbirleri aldılar, almaya devam ediyorlar. Bizim hudutlarımızın kontrolü, giriş ve çıkışların kontrolü, emniyeti ve güvenliğinin sağlanması gerçekten Cumhuriyet tarihimizdeki en yoğun tedbirlerle, en ileri teknolojilerle gerçekleştirilmekte. Bu konuda gerçekten biz eminiz.

Arkadaşlarımız, oradaki Mehmetçik 7 gün 24 saat aralıksız gece-gündüz demeden kar-yağmur-çamur demeden hudut güvenliğini sağlamak için elinden gayreti gösterdi, göstermeye devam ediyor.

Bu manada çalışmalarımızı tabi istihbarat teşkilatımızla, emniyet teşkilatımızla koordineli bir şekilde güvenlik tedbirlerimizi sürdürüyoruz. Burada yine diğer konularda olduğu gibi benzer şekilde maalesef bir yalan mekanizması, fitne fesat mekanizması 'Binlerce Suriyeli Türkiye'ye geliyor.', 'Binlerce Suriyeli hudutlara akın ettiler' şeklinde hiçbir şekilde astarı olmayan asıl bir iddia. Kesinlikle söz konusu değil.

Biz her şeye rağmen bu iddialardan sonra her şeye rağmen hudutları bir kez daha gözden geçirdik. Hudutu bir kez daha elden geçirdik. Hiçbir şekilde böyle bir geçiş olmadığını bizzat arkadaşlarımızın sesleriyle de beyanlarıyla da kamuoyuyla paylaştık.

Diğer taraftan gitmek isteyen Suriyelileri hudut kapılarından gönderdik. 55 bin civarında Suriyeli ülkesine geri döndü.

YUNANİSTAN'LA İLİŞKİLER

Yunanistan'la olumlu ve yapıcı görüşmeler yapıyoruz. Diyalogdan yana olduğumuzu kendilerine söyledik. Yunanistan'da tren kazası oldu, üzüntülerimizi ilettik. İyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde, barışçıl yollarla sorunlara çözüm bulunmasını temenni ediyoruz.

F-16 TALEBİ

Sorumluluklarımızı yerine getirdik, benzer şekilde müttefiklerimizden de bunu bekliyoruz. Sayın ABS Başkanının olumlu görüşte olduğunu müşade ettik. Şu ana kadar ki beyanlar olumlu açıklamalar. Beyaz Saray ve Pentagon'da olumlu açıklamalar yapılıyor. Bazı Kongre üyelerinin yaptığı olumsuz açıklamalar var. Aklı selimin hakim olmasını istiyoruz. Rasyonel bir şekilde soruna yaklaşmaları lazım. Türkiye'nin güçlü olması demek NATO'nun güçlü olması demek. Herkesin aklı başına toplaması lazım.

Hukuka aykırı şekilde F-35 programının dışına çıkarıldık. Bu ahlaki de değil. Görüşmeler konuşmalar devam ediyor. 18 Ocak'ta Washington'da bir görüşme yapıldı.

Buraya kadar geldiğiniz için size ve heyetinize teşekkür ediyorum. Biz tarih boyunca birçok felaketle karşı karşıya kaldık. Felaket ne kadar büyük olursa olsun devletimiz ve milletimiz güçlü. Hiçbir şekilde ümitsizliğe yer yok. Devletimiz milletimizden aldığı güçle her türlü zorluğu çözmek için gayret içinde. Devlet ve millet olarak el ele yaralarımızı saracağız.

Depremde hayatını kaybedenlere, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI

Bakan Akar ile programın ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da Hakan Çelik'e açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

Zemin etütleri yapıp, iyi sondajlar yapmak lazım. Bunun denetimini iyi yapmak lazım. Bölgeye ruhsat verirken iyi hesaplamalısınız.

HATAY HAVALİMANI'NIN YER SEÇİMİ HAKKINDA

Hatay Havalimanı'nın mazisi çok eski. AK Parti hükümetinin öncesinde yapılmış bir yapıydı. Gündemimizde olan bir konu. Hasar geçici olarak kaldırıldı. Biz daha geniş vakitte bu konuyu değerlendireceğiz.

GSM OPERATÖRLERİ NEDEN ÇÖKTÜ?

Bağımsız bir kule ile bu sorun çözülebilir. Yer tahsisi ile yaşanılan sorunlar var. İzin alınamayan durumlar oluyor. En iyisini yapmak için mücadelemizi sürdüreceğiz."