Gündem E-devlet girişi nasıl yapılır?

E-devlet girişi nasıl yapılır?

28.06.2018 - 15:32 | Son Güncellenme:

E-Devlet sistemi, kamu hizmetlerine daha kolay ve hızlı ulaşılmasını sağlayan bir sistemdir. Vatandaşlar tarafından sıra bekleme derdi olmadan, işlemler kısa sürede yapılabilir. E-Devlet sistemine ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hizmetler de eklenir. E-Devlet'e son olarak, icra dosyası sorgulama uygulaması getirildi. E-Devlet girişi nasıl yapılır? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

E-devlet girişi nasıl yapılır

E-Devlet sistemi vatandaşların kamu hizmetleri için daha kolay işlem yapmasını sağlar. Kullanıcılar e-Devlet girişi yaptıktan sonra, icra dosyaları olup olmadığını da artık sorgulayabilirler. Bunun dışında diğer kurumlar tarafından sağlanan hizmetlerle ilgili işlem yapılabilmesi için, sisteme giriş yapılması yeterlidir.


E-DEVLET GİRİŞİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

E-Devlet sistemine giriş işlemi, turkiye.gov.tr internet sitesinden gerçekleştirilir. Sisteme giriş için kullanıcılar;

E-Devlet şifresi
T.C kimlik numarası
Mobil imza
e-İmza

İnternet bankacılığı seçeneklerini kullanabilirler.

Bu seçenekler içerisinde kullanıcılar tarafından en fazla tercih edilen seçenek, e-devlet şifresidir. Sisteme giriş yapan kullanıcılar sistemde yer alan tüm kurumların hizmetlerine kısa sürede ulaşabilirler.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-Devlet şifresi, PTT şubelerinden alınabilir. Kullanıcılar, herhangi bir PTT şubesinden 2 Türk Lirası ücret karşılığı şifrelerini alabilirler. Şifre kullanıcıya kapalı zarf içerisinde verilir. Şifrenin aktif edilmesi ile birlikte kullanıcılar sürekli olarak bu giriş seçeneğini kullanabilirler. Şifre, kişisel bilgilerin erişimine de imkan tanıdığı için şifrenin başka kişiler ile paylaşılmaması güvenlik açısından önemlidir.

E-DEVLET İLE İCRA DOSYASI SORGULAMA

E-Devlet sistemine ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hizmetler eklenmeye devam ediyor. Son olarak E-Devlet'e icra dosyası sorgulama hizmeti eklendi. Kullanıcılar, E-Devlet sistemine giriş işlemi sonrasında icra dosyası sorgulama yapabilirler. İcra dosyası sorgulama işlemi, Adalet Bakanlığı hizmetleri içerisinde bulunan 'İcra Dosyası Sorgulama' bağlantısı kullanılarak yapılabilir.

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILABİLİR?

E-Devlet sisteminde kullanıcılar tarafından en fazla işlem gören kurumlar listesinde ilk sıralarda;
Sosyal Güvenlik Kurumu
Adalet Bakanlığı
Emniyet Genel Müdürlüğü
Gelir İdaresi Başkanlığı gelir.
En fazla işlem yapılan hizmetler ise; SGK hizmet dökümü, öğrenci belgesi, askerlik belgesi, hava durumu, mobil hat, SGK borç sorgulama, adli sicil belgesi, icra dosyası sorgulamadır. E-Devlet ile kullanıcılar, 460 kuruma ait 3200 üzerinde hizmet için işlem gerçekleştirebilirler.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMASI GEREKİR?

E-Devlet şifresini unutan kullanıcılar, sistem üzerinden şifre değişikliği gerçekleştirebilirler. Şifre değişikliği için, E-Devlet sisteminde cep telefonu numarasının kayıtlı olması gerekir. Cep telefonu numarası E-Devlet üzerinde kayıtlı olmayanlar, PTT şubesinden yeni bir şifre temin edebilirler. Bu seçenek dışında, E-Devlet için diğer giriş seçenekleri de kullanılabilir.