Gündem E-Devlet Hizmetleri, eDevlet Sorgulamaları ve E devlet Giriş

E-Devlet Hizmetleri, eDevlet Sorgulamaları ve E devlet Giriş

23.06.2015 - 09:20 | Son Güncellenme:

Sadece bir E-Devlet şifresi ile pek çok kamu işlemlerimizi kolayca yapabilmekteyiz. Bu haberimizde E-Devlet şifresininnasıl alındığını ve E-Devlet sisteminin nasıl kullanıldığını öğrenebilirsiniz.

E-Devlet Hizmetleri, eDevlet Sorgulamaları ve E devlet Giriş

Kamu kurumlarında internet teknolojisi son yıllarda daha aktif bir şekilde kullanılmaya başlandı. Özellikle de kamu kurumlarının internet teknolojisini aktif olarak kullanmaya başlamaları ile birlikte 2008 yılında e-Devlet portalı hizmete başladı. Vatandaşın kamu kurumlarının online hizmet uygulamalarına tek bir portal üzerinden erişim sağlayabilmesine yardımcı olan bu sanal devlet portalı Başbakanlık bünyesinde dijital platform üzerinden vatandaşa online ve modern kamu hizmetleri sunuyor. Özellikle de vatandaşın kamu işlemlerini daha hızlı, daha kolay ve daha pratik bir şekilde gerçekleştirebilmesine yardımcı olan bu sanal devlet portalı, modern Türkiye’de kamu işleyişinde de son dönemlerde daha aktif bir rol üstleniyor. Vatandaşın kamu işlemlerini internete erişim sağlayabildiği her yerden yapabilmesine yardımcı olan bu online devlet sistemi ile vatandaş, internetin bulunduğu her yerden önemli ve resmi kamu işlemlerini gerçekleştirebilme kolaylığından yararlanabiliyor.

E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!

Günümüzde dijital platform üzerinde vatandaşa hizmet veren e-Devlet sistemi ile gelen pek çok yeni hizmet olduğu gibi son derece önemli avantajlarda vatandaşa sunulabiliyor. Özellikle de vatandaşın artık pek ok resmi işleminde kamu kurumlarının il ve ilçelerde bulunan binalarına giderek tüm günlerini alabilecek yoğun kalabalıktan kaynaklı sıra bekleme ve evrak işlemleri ile boğuşmak zorunda kalmıyor. Yaşamın pek çok alanında olduğu gibi kamu işlemlerinde de bu şekilde internet kolaylığından yararlanılarak, internet olan her yerde pek çok kamu işlemini gerçekleştirebilme imkanı vatandaşa sunuluyor. 2008 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hizmete açılan bu sanal devlet portalı ile vatandaşa sunulan en önemli avantaj bu olurken, aynı zamanda da vatandaşın pek çok yeni kamu hizmetinden de yararlanarak, yaşamının pek çok alanında önemli fırsatlara sahip olabilmesi sağlanıyor. E-Devlet sistemi içerisinde son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte son derece yaygın hale gelen akıllı cihaz teknolojileri konusunda da IMEI sorgulama gibi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na ait olan bir online hizmet bulunuyor. Sanal devlet sistemi içerisinde yer alan ve vatandaşın 7 gün 24 saat internete erişim sağlayabildiği her yerden kullanabildiği bu hizmet, vatandaşın sahip olduğu ya da alacağı akıllı cep telefonunun veya tablet bilgisayarın çalıntı olup olmadığını ve kayıtlı olup olmadığını öğrenebiliyor.

Bu gibi yaşamın pek çok farklı alanında önem arz eden konularda internet kolaylığını ve avantajlarını getiren e-Devlet sistemi vatandaşa kamu işlemlerinde modern çağın hizmet standartlarından yararlanabilme imkanı sunuyor. Bu nedenle de günümüzde vatandaşlar tarafından son derece yoğun ve sık bir şekilde kullanılıyor. Dijital platform üzerinde yer alan bu sanal devlet sistemindeki online kamu hizmetlerini kullanarak vatandaşlar 7 gün 24 saat kolay bir şekilde kamu işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Özellikle de günümüz modern teknolojisi ile birlikte vatandaş kamu işlemlerinde mesai saati, resmi tatil ve hafta sonu tatili gibi sorunlar ile karşı karşıya kalmıyor. Bu neden ile de günümüz modern çağında vatandaşlar tarafından dijital platform üzerinde yer alan online hizmet uygulamaları son derece yoğun ve sık bir şekilde kullanılıyor.

Vatandaşların kişisel bilgilerinin, kimlik bilgilerinin, iletişim bilgilerinin ve adres bilgilerinin yer alıyor olması ve vatandaşlara daha güvenli bir hizmet sunabilmek amacı ile Başbakanlık e-Devlet sistemi üzerinde işlem yapabilmek için 4 farklı giriş yönteminden herhangi birisini kullanarak sisteme giriş yapma zorunluluğu bulunduruyor. Bu kapsamda sisteme giriş yöntemleri olan ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak sisteme giriş yapabilir ve işlemlerinizi kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Günümüzde sürekli olarak yeni resmi kamu işlemleri de e-Devlet sistemleri içerisinde vatandaşlara sunulmaya başlanıyor.

E-Devlet sistemi giriş yöntemleri arasında bulunan mobil imza veya elektronik imza ile giriş yöntemleri kullanılabiliyor. Mobil imza ile giriş için GSM operatörlerine yapılan bireysel başvuru ile mobil imza yerine geçen kayıtlı özel bir şifreyle sisteme giriş yapılabiliyor. Elektronik imza ile giriş için elektronik imza tamamen modern teknolojiyi temel olarak alan bir sistemdir. Türkiye’de elektronik imza ıslak imzanın yasal geçerliliği olacak şekilde dijital platforma aktarılabilmesine olanak sağlıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanmış olan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar aracılığı ile alınabiliyor.