Gündem E-devlet kapısı ile hangi resmi sorgulamalar yapılabiliyor?

E-devlet kapısı ile hangi resmi sorgulamalar yapılabiliyor?

13.11.2016 - 15:15 | Son Güncellenme:

İnternet üzerinde kamu kurum ve kuruluşlarının dijital kamu hizmetleri e-Devlet Kapısı üzerinde bir araya getiriliyor. Sanal devlet portalı e-Devlet Kapısı tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından kullanılabiliyor. E-Devlet Kapısı üzerinden çok sayıdaki kamu işlemi dakikalar içerisinde yapılabiliyor.

E-devlet kapısı ile hangi resmi sorgulamalar yapılabiliyor

Türkiye’de internet altyapısının her geçen gün hızla yaygınlaşmaya başladığı bugünlerde devlet kademesinde kamu hizmetlerinin de sanallaştırılması yönünde önemli bir popülarite meydana geliyor. Türkiye’de vatandaşa kamu hizmetlerinin internetin hızlı ve pratik işlem fırsatları ile ulaştırılabilmesinin sağlanabilmesi amacı ile internet ortamında hizmete açılan online kamu hizmet uygulamaları sanal devlet portalı e-Devlet Kapısı üzerinde bir araya geliyor. Elektronik ortam üzerinde son yıllarda kamu kurum ve kuruluşları tarafından hizmete açılmış olan çok sayıda dijital kamu hizmet uygulaması bulunuyor ki vatandaşların internet üzerinde dağınık ve karmaşık yapıda bulunan bu hizmetlerden haberdar olabilmesi veya doğrudan kullanabilmeleri pek de mümkün olamayabiliyor.

Haberin Devamı


E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!
E-DEVLET İLK GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.


Bu tip durumların vatandaşların internet üzerinde yer alan bu hizmetlerden yararlanabilmeleri konusunda ciddi zorluklar ve problemler yaşayabilmesine neden olmasından dolayı Başbakanlık tarafından elektronik ortam üzerinde e-Devlet Kapısı portalı açılarak, internette yer alan tüm kamu hizmet uygulamaları tek bir çatı altında bir araya getirildi. Bu şekilde vatandaşların internet üzerinde kamu kurum ve kuruluşları tarafından kendisine sunulmuş olan online kamu hizmet uygulamalarını son derece pratik ve yüksek güvenlik önlemleri altında kullanarak, kamu işlemlerini 21.yüzyıl hizmet standartlarına uygun standartlarda gerçekleştirebilme şansına sahip olabilmesi sağlanıyor.

İnternet üzerinde yer alan sanal devlet portalı 2006 yılında çıkartılan yasal düzenleme ile birlikte Türkiye’deki kamu hizmetlerinin sanal ortama entegrasyonunu temel alan çalışmalar Başbakanlık yetkilendirmesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından gerçekleştirildi. Mevcut durumda kesintisiz olarak hizmet vermekte olan elektronik ortam üzerindeki sanal devlet portalı e-Devlet Kapısı üzerinde 281 bir farklı kamu kurum ve kuruluşunun 1700 civarındaki dijital kamu hizmet uygulaması faaliyet gösteriyor. Bu kamu kurum ve kuruluşlarının dijital hizmet uygulamaları ile vatandaşların kamu işlemlerini son derece güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilme şansına sahip olabilmeleri sağlanıyor. Bunun yanı sıra sanal devlet portalı e-Devlet Kapısı üzerinde yaklaşık olarak 31 milyon vatandaşın üyeliği bulunuyor.

Özellikle de elektronik ortam üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet Kapısı üzerinde vatandaşların, vatandaşlık bilgilerinin yer alıyor olması dolayısı ile bu bilgilerin güvenliğinin sağlanması çerçevesinde 5 farklı yüksek güvenlikli giriş yapısında kimlik doğrulama alternatifi sunuluyor. Bu kimlik doğrulama yöntemleri ise e-Devlet şifresi ile giriş, mobil imza ile giriş, e-imza ile giriş, T.C. kimlik kartı ile giriş ve internet bankacılığı ile giriş şeklinde sunuluyor. Vatandaşlar bu yüksek güvenlikli giriş yöntemleri arasında kimlik doğrulama işlemlerini genel olarak e-Devlet şifresi kullanarak gerçekleştirmeyi tercih ediyor. Ancak yaygın olarak kullanılan e-Devlet şifresinin e-Devlet Kapısı üzerinde yer alan bazı kamu işlemleri sırasında kullanılabilirliğinin güvenlik yönünden yetersiz olması nedeni ile vatandaşların diğer yüksek güvenlikli giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanması gerekliliği oluşabiliyor. Yine de e-Devlet Kapısı üzerinde e-Devlet şifresi ile hemen hemen tüm kamu kurum ve kuruluşlarının online hizmetlerinden yararlanılabilmesi mümkün oluyor.