Gündem E-devlet üzerinden hangi kamu kurum hizmetlerini alabilirim?

E-devlet üzerinden hangi kamu kurum hizmetlerini alabilirim?

27.05.2016 - 09:07 | Son Güncellenme:

E-Devlet sistemiyle artık kamu işlemleri sanal dünyaya taşınıyor. Vatandaş mahkeme sorgulamalarından, adres değişikliğine kadar her şeyi internetten e-Devlet ile yapabiliyor. Üstelik sürekli gelişmeye devam eden e-Devlet sisteminde her gün yeni hizmetlerde başlıyor.

E-devlet üzerinden hangi kamu kurum hizmetlerini alabilirim

Modern yüzyılda teknolojik yenilikler yaşamın her alanında kendisine aktif bir şekilde yer buluyor. Özellikle de günümüzün akıllı telefonları ve tablet bilgisayar teknolojileri insanların bulunduğu her yerden kolaylıkla internete erişim sağlayabilmesine olanak veriyor ki bu durumda internet bağlantısının insanların yaşamlarında asla kesilmemesine neden bulunuyor. Günlük yaşantı içerisinde bu denli aktif şekilde kullanılan internetin, sağlamakta olduğu önemli kolaylıklar ve avantajlar kamu kurumları tarafından da internet teknolojilerinin kamu hizmetlerinde çağdaş ve modern standartların yakalanabilmesini sağlamak amacı ile yoğun şekilde kullanılıyor. Bu kapsamda internet üzerinde hizmete açılan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi vatandaşa kamu hizmetlerini yüksek güvenlik önlemleri çerçevesinde tek bir portal üzerinden sunuyor.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET İLK GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Dijital platform üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yönetim ve işletilmesi gibi görev sorumlulukları yerine getirilmektedir. Günümüz modern çağının hızla gelişen teknolojisini en aktif şekilde kamu hizmetlerinde kullanan çağdaş ve gelişmiş ülkelerde yakalanan hizmet koşullarının Türkiye’de de oluşturulabilmesi amacı ile kurulan bu sanal portal vatandaşın tüm devlet kurumlarınca hizmete açılan dijital hizmet uygulamalarını tek bir çatı altında bulabilmesine ve kullanabilmesine yardımcı oluyor.

Günümüz modern teknolojisinin yaygınlaşması ile birlikte her kesimden kişi ve kurum tarafından yoğun şekilde kullanılan internette kötü niyetli durumlara karşı alınan güvenlik önlemleri sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinde de bulunuyor. Özellikle de e-Devlet sistemi üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirilebilmesi için öncelikli olarak üyeliğin oluşturulması ve sanal devlet portalı kimlik doğrulama ekranında yüksek güvenlikli giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak giriş yapılması gerekliliği bulunuyor. Bu noktada vatandaşlar sanal devlet potalı üzerinde işlem gerçekleştirebilmek için öncelikli olarak;

*e-Devlet şifresi ile giriş (PTT şubelerinden 3 TL karşılığında bir defaya mahsus alınıyor)

*Mobil imza ile giriş (Turkcell, Vodafone ve Avea GSM operatörlerinden aylık abonelik ücreti ödemeli olarak alınabiliyor)

*e-imza ile giriş (e-imza Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş Elektronik Sertifika Sağlayıcıları’ndan yıllık abonelik şeklinde alınabiliyor)

*T.C. kimlik kartı ile giriş (Şahsa ait olan T.C. kimlik kartı doğrulamasıyla kullanılabiliyor)

*İnternet bankacılığı (Akbank, Albaraka, AnadoluBank, DenizBank, Finansbank, EnPara.com, Garanti, ING Bank, Kuveyt Türk, odeabank, Şekerbank, TEB, İş Bankası, YapıKredi ve Ziraat Bankası)

Yüksek güvenlikli giriş yöntemlerinden birisi kullanılarak sisteme giriş yapılabiliyor. Böylelikle sanal devlet portal e-Devlet sistemi üzerinde bulunan tüm kamu kurumu dijital hizmetlerinden yararlanılabiliyor. İnternet üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerindeki e-hizmetler sayfasında Türkiye’deki tüm kamu kurumlarının vatandaşın hizmetine sunmuş olduğu dijital hizmetlerini kolaylıkla kullanabilme imkanına sahip olunabiliyor. Ayrıca e-Devlet sistemi üzerinde bulunan adres bilgileri, kimlik bilgileri ve iletişim bilgileri ile yasal bilgilerin doğruluğunu da teyit edebilme imkanına sahip olunabiliyor.