Gündem EMLAK VERGİSİ NEREDEN, NASIL ÖDENİR? Emlak Vergisi nedir, kimler emlak vergisi öder, son gün ne zaman?

EMLAK VERGİSİ NEREDEN, NASIL ÖDENİR? Emlak Vergisi nedir, kimler emlak vergisi öder, son gün ne zaman?

12.05.2022 - 10:38 | Son Güncellenme:

Emlak vergisi ödemeleri ile ilgili tarih araştırması yapılıyor. Mülk sahipleri emlak vergisi ödemesi için son tarihi merak ediyor. Emlak vergisi tek taksitte ödenebileceği gibi iki taksitte de verilebiliyor. Peki, emlak vergisi nedir, kimler öder? İşte 2022 Emlak vergisi ödeme için son gün.

EMLAK VERGİSİ NEREDEN, NASIL ÖDENİR Emlak Vergisi nedir, kimler emlak vergisi öder, son gün ne zaman

Emlak vergisi nedir, ne zaman ödenir? Kimler emlak vergisi ödemelidir? Emlak vergisi ödeme tarihleri ile ilgili ayrıntılar araştırılıyor. İşte Emlak Vergisi ile ilgili merak edilen detaylar.

Haberin Devamı

EMLAK VERGİSİ NEDİR?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince taşınmazlardan yıllık olan dolaysız bir vergidir. Bu vergi, 1986 yılından beri belediyeler tarafından tahsil edilmektedir.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER?

Belediye sınırları içinde konut ve iş yeri olanlar emlak vergisi ödüyorlar. Yani bir taşınmazın tapusunda ismi geçen herkes emlak vergisi mükellefi haline geliyor.

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisi ödemezler.

Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek gayrimenkul ya da hisse sahibi olanlar da vergiden muaf. Buna rağmen ödeyenler ise 5 yıla kadar geri ödeme alabiliyor.

Haberin Devamı

Köylerde de tarım işletme binaları, içmeler, hamam, çamaşırhane, değirmenler ve köy odaları ile soğuk hava depoları ve kaplıcalar da muaf kabul ediliyor.

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR, SON GÜN NE ZAMAN?

Emlak vergisi her yıl tek veya iki taksit halinde ödenir. İlk taksit yılbaşından başlayarak mayıs ayının sonuna kadar ödenebilir. İkinci taksit ise kasım ayının sonuna kadar ödenebilir. İki eşit ödeme yapmayı beklemeden tek taksitle de yıllık verginizi ödeyebilirsiniz. Her yıl metrekare tutarlarında değişiklik olabileceği için güncellenmiş tutarları mutlaka kontrol edilmelidir.

Emlak vergisi ödemeleri için son gün 31 Mayıs 2022.

VERGİ BORCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

Emlak Vergisi ödemeleri banka şubelerinden ya da internet üzerinden yapılabilir. Online olarak yapılan ödemelerde gayrimenkulün bağlı olduğu belediyenin banka hesabına havale ya da EFT yapılabilir.

GİB aracılığı ile emlak vergi ödemesi yapılabilir.

E-devlet üzerinden borç durumunuzu sorgulayarak İnternet Vergi sekmesinden de görüntülemek mümkün.