Gündem ‘En çok eleştirilen siyasetçi benim’

‘En çok eleştirilen siyasetçi benim’

08.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Demokrasilerde medyanın yasama, yürütme ve yargıyı denetleyen ve haksızlıkları duyuran bir organ olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, en sık ve çok eleştirilen siyasetçilerden biri olduğunu, buna da saygı duyduğunu söyledi...

‘En çok eleştirilen siyasetçi benim’

MUĞLA DHA, İHA - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Marmaris Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Anadolu Buluşması Yerel Medya Çalıştayı’na katıldı. Çalıştayda konuşan CHP lideri, “Gelişmiş demokrasilerde dördüncü ayak medyadır. Yasama, yargı ve yürütmenin bizdeki halini biliyorsunuz. Medyanın içinde bulunduğu pozisyon da iç açıcı değil. Farklı siyasi görüşlerimiz olsa da ortaklaşmalıyız. Demokrasi, insan hakları, adalet konularında ortaklaşmalıyız. Yolsuzluk yapanlar el üstünde taşınırken, yolsuzluktan söz edenlere ‘Başka konu mu bulamadın’ deniliyor. Hepimizin sorumluluğu var. Medyanınki benden de fazla. Ortaklaştığımız konuları büyütürsek, siyaset kurumunun yanlışlarını ortaya çıkarırsak, siyasetçinin akıllı adımlar atmasını sağlamış oluruz. Demokrasilerde bu görev medyaya düşüyor. Medya yasama, yürütme ve yargıyı da denetleyen, haksızlıkları geniş kitlelere duyuran bir organdır” dedi.

Haberin Devamı

‘Medya özgür yayın yapar’

Anayasada ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ ifadesinin bulunduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, yerel medyanın yaşadığı ekonomik sorunlarlara da değindi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Sizinle ilgili tasarruf genelgesi çıkardılar. Kamu kurum ve kuruluşlarına, basını izlemeyle ilgili birimleri, kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç günlük gazete alınmayacak, yayınlara abone olunamayacak. Bula bula bu tasarrufu mu buldunuz? Tam tersine belediye başkanı o gazeteyi alıp görmeli, benimle ilgili bir eleştiri var mı, diye bakmalı. Bunun neresi tasarruf? Medyaya düşman olan bir siyasal iktidarı desteklemeyin. Sonunda çekilen sizin ipiniz oluyor. Medyaya düşmanlık olur mu? Medya özgürce yayın yapar.”

Haberin Devamı

‘Güven erozyonu var’

Gazetecilerin basın ilan kurumu ve radyo televizyon üs kurulu gibi kurumlarda görev almaları gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, basın ilan kurumunun siyasallıktan kurtulması gerektiğinin altını çizdi. Siyasi baskının azalması için gazetecilerin mücadelesini vermesini isteyen Kılıçdaroğlu, “Radyo Televizyon Üst Kurulu bakıyor, iktidarı eleştiriyorsa burnundan getiriyor. Öbür tarafa her destek var. İstedikleri yalan haberi de üretebilirler. Hayatımda bu kadar bölünen, bu kadar ayrışan, düşmanlaşan bir medya yapısı hiç görmedim. Tirajlar 300-400 bin deniyor. Hepsi hikâye. Basın İlan Kurumu soyuluyor. Gerçek tirajlara göre yardım edin. Medya ile halk arasındaki ilişkide güven erozyonu var” dedi. Doğru haberlere erişim yasağının yaşandığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Haber doğru. Eleştiriler var. Gidip mahkemeye istediği kararı çıkartıp o habere erişim yasağı getiriliyor. Yargı kararıyla yolsuzlukların üstü örtülüyor. Parçalanan medya iktidarların işine gelir” ifadelerini kullandı.

‘Etik değerler olmalı’

Konuşmasında medyada en sık eleştirilen siyasetçilerden biri olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Genel başkanlar içinde en sert eleştirilen benim. Bundan çekinmedim. Hepsine saygı duydum. Ama yalan haber doğru değil. Sırf eleştireceğim diye hakaret doğru değil. Bazen bir cümle tüm eleştirilerin odak noktası olur. Etik değerler olması lazım. Evrensel standartlara uyulmalı” diye konuştu.