Gündem F-16’lar Türk pençesi atacak

F-16’lar Türk pençesi atacak

27.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yerli görev bilgisayarı ve radar sistemleri ile modernize edilerek Viper seviyesine çıkarılacak Türk F-16’ları, ‘pençesinde taşıdığı’ yeni nesil Türk füzeleri ile güçleniyor.

F-16’lar Türk pençesi atacak

AYDIN HASAN Ankara  - Savunma Sanayii Başkanlığı; Türk Hava Kuvvetleri’nin en önemli gücünü oluşturan F-16 filosunu milli ve yerli sistemlerle modernize ederek ABD’nin Türkiye’nin talebine henüz yanıt vermediği Blok-70 (Viper) seviyesine çıkarmak için önemli bir adım attı. 

Haberin Devamı

Yerli radar ve görev bilgisayarına sahip olacak modernize edilmiş F-16’lar; Gökhan, Akbaba, Gezgin ve Atmaca gibi yeni nesil gelişmiş milli füzeleri atma kabiliyetine sahip olacak. 

Böylece Türkiye’nin Savaşan Şahinleri; ‘pençesinde taşıdığı’ yeni nesil uzun menzilli ve hassas vuruş yeteneklerine sahip Türk füzeleri ile güçlenecek.

Modernize edilen F-16 uçaklarının kullanacağı önemli füzelerden biri Gökhan olacak. Geliştirme çalışmalarında sona yaklaşıldığı belirtilen Gökhan Füzesi, MBDA tarafından geliştirilen Meteor - Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi’nin muadili olacak. Akbaba füzesi ise Hava Kuvvetleri  envanterinde bulunan AGM-88 HARM tipi Anti-Radyasyon Füzesi’nin yerini alacak. 

SATIŞ İÇİN ABD’DEN OLUMLU AÇIKLAMA

Haberin Devamı

ABD basınında yer alan haberlere göre, Türkiye’ye yönelik F-16 satışı için onay, seçimlerden sonra verilebilir. ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Michael McCaul, ülkesinin Ankara’ya F-16 savaş uçağı satılması fikrine açık olduğunu söyledi. McCaul daha önce satışa karşı çıkıyordu. McCaul, İsveç’in NATO üyeliğinin, seçim sonrası tanınacağı konusunda güvence aldıklarını öne sürdü. Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi ile Senato’nun Dışişleri Komitesi’nin dört liderinin onay vermesi halinde ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışı için olasılığın artacağı belirtiliyor. Bu isimler arasında Senato Dışişleri Komitesi Başkanı Menendez de bulunuyor.