Gündem Gönül Dağı’na gözyaşı yağdı

Gönül Dağı’na gözyaşı yağdı

27.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Halk Ozanı Neşet Ertaş, Kırşehir’deki baba ocağında onbinlerce insanın katıldığı bir cenaze töreniyle sonsuzluğa uğurlandı. Ertaş’ın tabutunu Başbakan’dan sanatçı dostlarına birçok ünlü isim omzuna aldı

Gönül Dağı’na gözyaşı yağdı

“Bozkırın tezenesi”, son halk ozanı Neşet Ertaş, Kırşehir’deki baba ocağında son yolculuğuna uğurlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı cenaze töreninde Ertaş’ın binlerce hemşerisi de helallik verdi. Törende Erdoğan sürpriz bir konuşma yaptı. Arapça ayet okuyarak başladığı konuşmasına “Trilyonlar, milyonlar, makamlar mevkiler hepsi boş. Gidilecek olan yer malum 2 metreküp kâbir” sözleriyle devam eden Erdoğan’a CHP’lilerden tepki geldi. Kılıçdaroğlu “Hayatımda tabut başında bir konuşma ilk defa görüyorum” dedi.
Ertaş’ın cenazesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna konuldu. Ertaş’ın cenazesinin Ankara’dan Kırşehir’de hastaneye getirilişi sırasında konvoya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da eşlik etti. Ertaş’ın cenazesinin Kırşehir’e getirildiği esnada belediye hoparlörlerinden türküler çalmaya devam etti. Ertaş’ın baba evinin bulunduğu sokağa taziye çadırı kuruldu. Vatandaşların akınına uğrayan taziye çadırında, Neşet Ertaş’ın sevilen türküleri dinlendi. Ertaş’ın akrabalarından müzisyen Hüseyin Çakıcı, Ertaş’a saygılarından siyah gömlek giydiklerini belirterek, “Mahallemizde artık en az 3 ay saz çalınmaz” dedi.

Mezar yerine düzeltme
Babasının “ayak dibine” gömülmek isteyen Ertaş’ın mezar yeri konusunda sıkıntı yaşandı. Belediye yetkilileri Ertaş’ın mezar yerini babasınınkine uzakta kazınca devreye Bakan Günay girdi. Günay, mezar yerinin, Ertaş’ın babasının ayak ucuna yeniden kazılmasını istedi. Bunun üzerine, Mezarlıklar Müdürlüğü ekipleri, mezarı doğru yere açtı.

Olağanüstü güvenlik önlemi
Ertaş için Kırşehir Ahi Evran Cami’ndeki devlet töreni için düzen alındı. Tören yerinde güvenlik bir gece önceden alınmaya başlandı. Sabah saatlerinde köpeklerle bomba araması yapılırken çatılara da keskin nişancılar yerleştirildi. Güvenlik önlemlerini Başbakanlık’ta göreve başlayan yeni ekip üstlendi. Törenin düzenlendiği alanda, protokol ile halk bariyerle ayrıldı. Alınan önlemler nedeniyle tören alanının dışında kalan çok sayıda vatandaş uygulamaya tepki gösterdi.
Cenaze törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, DSP Genel Başkanı Masum Türker, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, MHP Genel Başkan Yardımcıları Oktay Vural ve Mehmet Şandır, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, sanatçılar Arif Sağ, Suavi, Kubat, Edip Akbayram, Bedia Akartürk, Sümer Ezgü, Orhan Gencebay ile çok sayıda vatandaş katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cenaze törenin yapılacağı meydana gelişinde gazetecilerin soruları üzerine “O Anadolu demek, Anadolu kültürü demek. O Anadolu’nun insanı demek. O 21. yüzyılın Karacaoğlan’ı” dedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural da Ertaş’ın “milletin sezgisini, acısını, sevgisini sazı ile sözü ile dile getiren Türk milletinin aşığı” olduğunu söyledi.
Törende, cenaze namazını kıldıran imamın konuşmasının ardından Erdoğan da sürpriz bir konuşma yaptı. Erdoğan, Ertaş’ın tabutunun konulduğu musalla taşının yanında yaptığı konuşmasına Kuran’dan ”Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra hepiniz bize döndürüleceksiniz” ayetini Arapça okuyarak başladı.
Erdoğan, “Şu anda huzurumuzda işte bir nefis, çok değerli dostumuz, ağabeyimiz, kardeşimiz, ozanımız, bozlakçımız, türküde öncü isim Neşet Ertaş, musalla taşında. Artık sözü yok. Sadece şu musallada bize nasihati var: ‘İşte ben de sizler gibi yaşadım. Sazımla sözümle neyim var neyim yok hepsini ortaya koydum. Örnek olacak şeyler söyledim ve bir çizgi ortaya koydum. İşte şimdi ben de emanet olan nefsimi sahibine teslim ettim ve O’na dönüyorum” diye konuştu.

Erdoğan: Hepimiz garibiz
Ertaş’ın eserlerinde mahlas olarak “Garip”i kullandığını hatırlatan Erdoğan, “Çünkü o, bu yalan dünyaya da garip olarak bakıyordu. Garip geldik, garip gideceğiz. Hepimiz aslında garibiz. Trilyonlar, milyonlar, makamlar mevkiler hepsi boş. Gidilecek olan yer malum 2 metreküp kabir. O kabirde aslına dönecek. Çünkü topraktan geldik, yine toprağa dönüyoruz. Onun duyguları, Anadolu’nun bir sesi oluşu, Çiçekdağı’nın bir sesi oluşu, bize de farklılıklar sunuyordu. Artık bu sazın susmasından öte inşallah devamını da yetiştirdiklerinden bekliyoruz. Çünkü bunlara çok ihtiyacımız var. O birliğe, o beraberlik çağrısına çok ihtiyacımız var” diye konuştu. ”Rabbim inşallah cennetiyle, cemaliyle şereflendirir” temennisinde bulunan Erdoğan, “Ailesinin ve milletimizin başı sağolsun. Zaten burada toplanan şu cemaatle de ortaya bir gerçek konuluyor. Sevgi büyük, sevenler çok, öyleyse inanıyorum ki yeri de çok faziletli olacaktır. Yolun açık olsun diyorum üstad Allah’a emanet ol” diyerek sözlerini tamamladı. Erdoğan’ın konuşması, avluyu dolduranlar tarafından alkışlandı.

Haberin Devamı

Gönül Dağı’na gözyaşı yağdı

74 yaşında hayata gözlerini yuman Neşet Ertaş baba ocağında toprağa verildi.

Gönül Dağı’na gözyaşı yağdı

Büyük usta için binlerce seveni cenaze namazında saf tuttu.

Gönül Dağı’na gözyaşı yağdı

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu tokalaşırken birbirlerinin yüzüne bakmadı.

Kılıçdaroğlu’ndan tepki
Erdoğan’ın cenaze konuşmasını Milliyet’e değerlendiren Kılıçdaroğlu ise “Hayatımda tabut başında bir konuşma ilk defa görüyorum. Uygun değil” diyerek Erdoğan’a tepki gösterdi.

Gönül Dağı’na gözyaşı yağdı

Tabuta reklam tepkisi yağdı
Ertaş’ın tabutunun üzerindeki “Kırşehir Belediyesi” yazısı ve tabuta sarılan örtünün tabutun tamamını kaplamaması tepki çekti. Aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu çok sayıda kişi tepkisini sosyal medyada dile getirirken Belediye Başkanı Ak Partili Yaşar Bahçeci, ”Birileri herhalde ustamızın cenazesinde siyaset yapmak istiyor. Kırşehir Belediyesi’nin bütün tabutları standarttır. Bunun altında başka bir şey aramak doğru değil” diye konuştu.
HABER MERKEZİ

Haberin Devamı

CENAZE TÖRENİNDEN NOTLAR
- Ertaş’ın tabutunun başına ilk gelen Orhan Gencebay oldu. Tabutun başında dua eden Gencebay üzüntüsünü gizleyemeyerek ağladı.
- Ertaş’ın cenaze töreni nedeniyle nedeniyle Kırşehir’de ilk ve orta dereceli okullar tatil edildi.
- Cenaze namazının kılınmasını bekleyen çok sayıda vatandaş, sıcak hava nedeniyle baygınlık geçirdi.
- Tören alanı etrafındaki binalara üzerinde ”Bozkırın tezenesi. Hep kalbimizde yaşayacaksın” yazılı posterleri asıldı.
- Erdoğan, ikindi namazını Ahi Evran Cami’nde kıldı. Erdoğan, namaz öncesi aileye başsağlığı dileğinde bulunduktan sonra Ahi Evran Hazretleri’nin Türbesi’ni de ziyaret etti.
- Kırşehir’deki birçok eve ve dükkanı bayraklar asılırken, bazı evlerde de geleneksel cenaze pilavı pişirildi. Kırşehir’deki dükkanlardan gün boyu Neşet Ertaş’ın sesi yükseldi.
- Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kamil Yılmaz, cenazesindeki konuşmasında Neşet Ertaş’ın adını sık sık karıştırdı. Yılmaz, hitabında bazen “Nejat”, bazen de “Neşat” ismini kullandı.

SANATÇI DOSTLARI AKIN ETTİ
Tören için çok sayıda sanatçı Kırşehir’e geldi. Türk Halk Müziği sanatçısı Bedia Akartürk, İstanbul’daki hastane ziyaretinde Ertaş’la sohbet ettiğini belirterek, “Sanki kalbine doğmuş, ’yolun sonu görünüyor Bediacım’ dedi bana. Ona her şey malum olmuştu” dedi.
Arif Sağ da, ”Neşet bence ölmedi. Ölümsüzlüğe erdi diye düşünüyorum. Allah rahmet eylesin. Bütün halka ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum” dedi.
Kubat, ”Aşık Mahsuni Şerif’imiz vardı. Onu yitirdik. Şimdi de Neşet Ertaş için son görevimizi yapmaya geldik. Tüm dünyanın başı sağ olsun” diye konuştu.
Edip Akbayram ise şunları söyledi: ”Ülkemizin başı sağ olsun. Bizde yeri doldurulamaz o büyük insana son görevimizi yapmak için sanatçı dostları olarak buradayız. Kendisini sevgiyle ebedi istirahatgahına yollayacağız. Yeri doldurulamayacak büyük bir ozandı.”
Gencebay ise ”Çok üzgünüz. Neşetimizi kaybettik. Yol arkadaşımızı kaybettik. Allah gani gani rahmet eylesin. Halkımızın başı sağolsun” dedi.
CHP Milletvekili, sanatçı Sabahat Akkiraz da Neşet Ertaş’ın dünya çapında tanınan bir isim olduğunu vurgulayarak, ”Ertaş gibi insanlar dünyada çok azdır. Neşet Usta iyi çaldı, iyi söyledi. Bu halkın duygularını dile getirdi” diye konuştu.