Gündem GSS borç durumunuzu internetten takip edebilirsiniz!

GSS borç durumunuzu internetten takip edebilirsiniz!

08.12.2016 - 09:06 | Son Güncellenme:

Online GSS borç sorgulama işlemleri mesai saati olmadan 7 gün 24 saat gerçekleştirilebiliyor. Online GSS borç sorgulama işlemleri internette e-Devlet Kapısı üzerinden veya SGK web tahsilat uygulamasından yapılabiliyor. Vatandaş her iki sorgulama alternatifinde de GSS borç sorgulama işlemi için e-Devlet kimlik doğrulaması yapıyor.

GSS borç durumunuzu internetten takip edebilirsiniz

Türkiye’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde 2012 yılında uygulamaya alınan ve milyonlarca vatandaşı kapsamı içerisine alan Genel Sağlık Sigortası (GSS), Türkiye’de sağlık güvencesi olmayan vatandaşın kalmamasını hedefliyor. Ancak bu durum Türkiye’de milyonlarca Genel Sağlık Sigortası prim borçlusunun oluşmasına neden oldu ki Sosyal Güvenlik Kurumu da son yıllarda internet üzerinde oluşturmuş olduğu e-SGK ağı hizmetlerine online GSS borç sorgulama işlem kanalını da ekledi. Bu şekilde Türkiye’de milyonlarca GSS prim borçlusunun, Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan GSS prim borcuna ilişkin olarak kolay ve hızlı bir şekilde bilgi alabilme şansına sahip olabilmesi sağlanıyor.

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

İnternet üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-SGK ağı uygulamaları ile sadece dakikalar içerisinde gerçekleştirilebilmekte olunan online GSS borç sorgulama işlemi ile birlikte artık vatandaşların Genel Sağlık Sigortası kapsamında devlete olan herhangi bir prim borcunun bulunup, bunmadığı bilgisini öğrenebilmek için neredeyse tüm gününü alabilecek bir işlem trafiği ile uğraşmak durumunda kalmamasını sağlıyor. Elektronik ortam üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hizmete açılmış olan e-SGK ağı uygulamalarının vatandaşlara her işlemi konusunda sağlamakta olduğu çok önemli fırsatlar bulunuyor. İnternet üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-SGK ağı uygulamalarını kullanarak online GSS borç sorgulama işlemini gerçekleştirmeyi tercih eden vatandaşlar, günün her saatinde Genel Sağlık Sigortalarından dolayı herhangi bir prim borcunun bulunup, bulunmadığını ya da olan GSS prim borçlarının ayrıntılı bilgilerini öğrenebilme şansına sahip olabiliyor. Bu şekilde vatandaşlar GSS borç sorgulama işlemlerini mesai saati bitimi ve aynı zamanda da resmi tatil ya da hafta sonu gibi resmi çalışma saatleri dışında da gerçekleştirebilme şansına sahip olabildiği gibi internete erişim sağlayabildiği her noktadan bu GSS prim borç durumunu öğrenebildiğinden günlük yaşantısı içerisinde aksamalar ve geri kalma gibi durumlar ile karşı karşıya kalmıyor.

İnternet üzerinde GSS borç sorgulama işleminin gerçekleştirilmesi konusunda vatandaşlar tarafından tercih edilebilecek Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan 2 farklı sorgulama alternatifi bulunuyor. Bu sorgulama alternatiflerinden ilk Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internette yer alan e-SGK ağı içerisindeki SGK web tahsilat uygulaması oluyor. İkinci alternatif ise doğrudan e-Devlet Kapısı sistemini kullanarak SGK’nın bu portal içerisinde yer alan ilgili uygulaması ile GSS borç sorgulama yapılabiliyor.

GSS borç sorgulama işleminin yapılmasını sağlayacak her iki işlemde de vatandaşların öncelikli olarak e-Devlet kimlik doğrulaması gerçekleştirmesi gerekiyor. E-Devlet sistemine ‘e-Devlet şifresi’, ‘mobil imza’, ‘e-imza’, ‘T.C. kimlik kartı’ ve ‘internet bankacılığı’ şeklindeki 5 farklı yüksek güvenlikli giriş yönteminden herhangi birisi ile kimlik doğrulaması yapılabiliyor. E-Devlet kimlik doğrulaması yapan vatandaşlar SGK web tahsilat uygulamasında ‘Diğer Ödemeler’, ‘GSS Prim’ seçimleri ve T.C. kimlik numarası girerek, e-Devlet portalında ‘e-hizmetler’ kategorisinde bulunan ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranı üzerinden online GSS borç sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor.