Gündem GSS borç durumunuzu online takip edebilirsiniz!

GSS borç durumunuzu online takip edebilirsiniz!

25.10.2016 - 08:51 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde faaliyete geçirdiği Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında prim borcu olup, olmadığı GSS borç sorgulama ile öğrenilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet hizmetleri ile birlikte artık GSS borç sorgulama işlemi ile yapılabiliyor. İnternette vatandaşın GSS borç sorgulama işlemini yapabilmesini sağlayan 2 farklı kanal bulunuyor olsa da her ikisinde de e-Devlet kimlik doğrulama zorunluluğu bulunuyor.

GSS borç durumunuzu online takip edebilirsiniz

2012’de yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) bünyesinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından tüm Türkiye genelinde sağlık güvencesi olmayan vatandaşın kalmaması hedefi ile uygulanıyor. Ancak Genel Sağlık Sigortası sistemi çerçevesinde milyonlarca vatandaşın GSS prim borcu oluştu. Vatandaşların internette SGK internet hizmetlerini kullanarak gerçekleştirebildiği GSS borç sorgulama işlemi ile kuruma herhangi bir GSS prim borcu olup, olmadığını da öğrenebilmesi mümkün oluyor.

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında 2006 yılında bir araya getirilen Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağkur, Emekli Sandığı ve İsteğe Bağlı Sigorta mükellefliği olmayan ve herhangi bir sağlık güvencesi sahibi olmayan tüm vatandaşlar zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamı altına alındı. Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında bulunan SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ve İsteğe Bağlı Sigorta mükellefliğinden ayrılan vatandaşlar veya ayrılan ve yeniden mükelleflik kazanan vatandaşların aradaki süreçte Genel Sağlık Sigortası kapsamına girmesine neden oluyor. Bu yüzden bu tip ayrılış ve girişleri oluşan vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimde bulunması gerekiyor. Aksi halde Genel Sağlık Sigortası prim borçları ile karşı karşıya kalabiliyor. Türkiye’de Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testi yaptırması gereken ancak yaptırmayan milyonlarca vatandaş için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından>Vatandaşların 21.yüzyıl teknolojilerinden yararlanarak son derece pratik bir şekilde kullanabilme şansına sahip olabildiği internet altyapısı üzerinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarının olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da yer alan e-hizmetleri aracılığı ile GSS borç sorgulama işlemi>Vatandaşların internet üzerinde GSS borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilmesini sağlayarak her iki sorgulama kanalında da vatandaşların zorunlu olarak e-Devlet kimlik doğrulaması gerçekleştirebilmesi gerekliliği bulunuyor. Bu çerçevede SGK web tahsilat uygulamasında gerçekleştirilen e-Devlet yönlendirmesinde e-Devlet Kapısı’nın giriş yöntemleri olan ‘e-Devlet şifresi’, ‘mobil imza’, ‘e-imza’, ‘T.C. kimlik kartı’ ve ‘internet bankacılığı’ şeklinde 5 farklı yüksek güvenlikli giriş yönteminden herhangi birisi ile kimlik doğrulama yapılabiliyor. Kimlik doğrulama yapan vatandaşlar daha sonra ‘Diğer Ödemeler’ ve ‘GSS PRİM’ seçenekleri ve T.C. kimlik numarası girişi ile hem kendisi için hem de başkasının T.C. kimlik numarası ile GSS borç sorgulama yapabiliyor.

İnternet üzerinde yer alan e-Devlet sistemi üzerinde GSS borç sorgulama işlemi için, aynı yöntemler kullanılarak kimlik doğrulaması gerçekleştirilebiliyor. Bu şekilde kimlik doğrulama işlemini yapan vatandaşlar e-hizmetler kategorisinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı Sorgulama ve Prim Sorgulama’ ekranında herhangi ek bir bilgi girmeden GSS borç sorgulama yapılabiliyor.