Gündem GSS prim borcunuzu internetten öğrenebilirsiniz!

GSS prim borcunuzu internetten öğrenebilirsiniz!

11.10.2016 - 09:07 | Son Güncellenme:

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun GSS borç sorgulama hizmeti ile internette prim borcu sorgulanabiliyor. Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcu olup, olmadığı günün her saatinde SGK web tahsilat veya e-Devlet ekranından yapılabilen GSS borç sorgulama ile öğrenilebiliyor. GSS borç sorgulama işlemleri çerçevesinde GSS borç ödeme de online şekilde yapılabiliyor.

GSS prim borcunuzu internetten öğrenebilirsiniz

Türkiye’de her bir vatandaşın sosyal güvence kapsamı altına alınarak, ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerinin sağlanabilmesi çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamaya başladı. Gelir tespiti çerçevesinde de GSS borç sorgulama işlemlerini çok sık şekilde gerçekleştirmekte olan milyonlarca vatandaşın Genel Sağlık Sigortası Sistemi kapsamında binlerce TL’lik prim borcu bulunuyor. Genel Sağlık Sigortası kapsamında Türkiye’de milyonlarca vatandaş gelir tespiti yaptırmaması veya GSS prim ödemelerini aylık olarak gerçekleştirmemesi nedeni ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu bulunuyor.

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

2011 yılında uygulanmaya başlanan Genel Sağlık Sigortası sistemi çerçevesinde Türkiye’deki Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesi altında uygulanan Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağkur, Emekli Sandığı ve isteğe bağlı sigorta mükellefliği bulunmayan ve sosyal güvencesi olmayan vatandaşların gelir tespiti yaptırması gerekiyor. Gelir tespiti yaptırmayan vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası Tebliği kapsamı dahilinde en üst düzey GSS prim oranından borçlandırılıyor. Bu şekilde gelir tespiti yaptırmayan vatandaşların çok yüksek düzeylerde GSS prim borcu bulunuyor. Bu sebep ile de vatandaşların her koşulda daha çağdaş ve daha modern hizmetler alabilmesini hedefleyen Sosyal Güvenlik Kurumu internet altyapısını aktif şekilde kullanıyor ki bu çerçevede de artık vatandaşın internette GSS borç sorgulama yapabilmesi mümkün oluyor.

İnternet ortamı üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-SGK ağı hizmet uygulamalarından birisi olan SGK web tahsilat uygulaması aracılığı ile dakikalar içerisinde gerçekleştirilebilmekte olunan GSS borç sorgulama işlemi ile Genel Sağlık Sigortası kapsamında herhangi bir GSS prim borcu bulunup, bulunmadığı öğrenilebiliyor. İnternet ortamı üzerinde yer alan SGK web tahsilat uygulaması üzerinden gerçekleştirilebilen GSS borç sorgulama işlemi sonucunda tespit edilen GSS prim borçları veya borcu bulunuyor ise online olarak 7 gün 24 saat kredi kartı ile GSS prim borcu ödeme işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Bu çerçevede de internete erişim sağlayabildiği her yerden kullanabilmekte olan SGK web tahsilat uygulamasında GSS borç sorgulama işlemini yapabilmek için öncelikli olarak e-Devlet kimlik doğrulaması ekranı yönlendirmesinde sisteme giriş yapılması gerekiyor.

Bu koşulun bulunuyor olması GSS borç sorgulama işleminin internetten yapılabilmesini sağlayan ikinci alternatif olan e-Devlet sistemindeki SGK’nın ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranında olduğu gibi kimlik doğrulama yapılması gerekliliğini doğuruyor. SGK web tahsilat uygulaması için e-Devlet sistemine ‘e-Devlet şifresi’, ‘mobil imza’, ‘e-imza’, ‘T.C. kimlik kartı’ ve ‘internet bankacılığı’ giriş seçeneklerinden birisini kullanarak giriş yapan vatandaş, GSS borç sorgulama işlemini ‘Diğer Ödemeler’ ve ‘GSS Prim’ seçimlerinin ardından T.C. kimlik numarası girerek GSS borç sorgulama yapabiliyor. E-Devlet üzerinden GSS borç sorgulama işlemi içinse kimlik doğrulama işleminin ardından ‘e-hizmetler’ ekranında yer alan ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranından herhangi ek bir işlem yapmak durumunda kalmadan bilgilere ulaşılabiliyor.