Gündem Hep yorgunsanız bu haberi dikkatli okuyun!

Hep yorgunsanız bu haberi dikkatli okuyun!

13.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Günde 7-8 saat uyumanıza rağmen yataktan yorgun kalkıyor, gün içinde kendinizi çok halsiz hissediyor, en basit fiziksel uğraşta takatsiz mi kalıyorsunuz? Eğer yanıtınız “Evet” ise “Kronik Yorgunluk Sendromu” sizin de kapınızı çalmış olabilir.

Hep yorgunsanız bu haberi dikkatli okuyun

HABER ARAŞTIRMA - Günümüzde yanlış yaşam alışkanlıklarının yanı sıra çevresel faktörlerin de yorgunluk sendromuna yol açtığına dikkat çeken Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Dr. Aynur Ketene, yorgunluk sendromundan kurtulmak için şu önerileri sıraladı:

Haberin Devamı

Akdeniz diyeti uygulayın:

Yorgunluğun kaynağı tam olarak teşhis edilemediyse sindirim sistemine bakmak ve dolayısıyla beslenme düzenini iyileştirmek gerekir. Beslenme düzeninizi Akdeniz diyetine uygun yani taze mevsim sebze ve meyveleri, baklagiller, kaliteli proteinler (et, balık, yumurta), omega 3’ten zengin fırında balık, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlardan zengin olacak şekilde düzenleyin.

Hazır gıdalardan kaçının:

Toksinlerden kendinizi korumak için işlenmiş karbonhidrat ve şeker içeren hazır, katkı maddeli, paketli gıdalardan ve bol tuz ve yağ içeren cips, kraker, bisküvi gibi atıştırmalıklardan uzak durun.

Kaliteli uyuyun:

En az 8 saat ve kaliteli uyku uyumalısınız. Çünkü uyku sırasında salgılanan melatonin vücudu temizleyip, dinlenmiş uyanmamızı sağlayan güçlü bir antioksidan hormondur.

Haberin Devamı

Mutlaka egzersiz yapın:

Egzersizle endorfin hormonu salgılanır ve endorfin doğal bir ağrı kesici işlevi görür. O nedenle her gün mutlaka en az
30 dakika yürüyüş yapın. Mümkün oldukça toprağa basarak negatif iyon alın.

Sigara ve alkolden kaçının:

Alkol ve sigaradan kaçının. Kimyasal deterjanlar, florlu diş macunları ve parfüm gibi kozmetiklerden mümkün olduğunca uzaklaşın. D vitamini sentezlemek için öğle saatlerinde güneşlenin ve bağırsak sağlığınıza dikkat edin.”