Gündem ‘İkinciliğe mahkum olmak bitecek’

‘İkinciliğe mahkum olmak bitecek’

05.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

“CHP’nin ikinciliklere mahkumiyeti, muhalefeti bitecek, CHP iktidara gelecek” diyen Özgür Özel, “Milletin sesini duymadan siyaset yapamayız. Yenilgilerin geride kalması için bizim ileriye gitmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘İkinciliğe mahkum olmak bitecek’

MEHTAP GÖKDEMİR, AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU, UĞUR YILDIRIM - ANKARA /CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultaydaki rakibi CHP Grup Başkanı Özgür Özel kürsüye Zülfü Livaneli’nin “merhaba” şarkısıyla geldi. Konuşmasına geniş bir selamlama yaparak başlayan Özel, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ATATÜRK’ÜN PARTİSİYİZ: Biz BOP Eşbaşkanı’nın ABD’de verdiği sözü tutmak için dayattığı 1 Mart Tezkeresi’ne engel olan Deniz Baykal’ın partisiyiz. Biz milliyetçiliği Ege’nin, Akdeniz’in derin sularına, Afyon’un haşhaş tarlalarına, Kıbrıs’ın Beşparmak Dağları’na yazan Karaoğlan Bülent Ecevit’in partisiyiz. Biz Garp Cephesi Komutanı İsmet Paşa’nın partisiyiz. Ve biz ‘CHP iki büyük eserimden biridir’ diyen Atatürk’ün partisiyiz.

44 YILDIR: Partimiz 1979’dan bu yana 44 yıldır ağız tadıyla iktidar olamadı. İyi niyetli çabalara rağmen 44 yıldır bunu başarmayı beceremedik. 44 yıldır görevi yerine getiremediğimizden, hem partimiz hem ülkemiz ağır bedeller öderdi. CHP iktidar olmadıkça ardı ardına sağ partiler ülkeyi yönettiler. Sağcı partiler ülkeyi yoksullaştırdı, kutuplaştırdı.

Haberin Devamı

NE KEMAL BEY NE ÖZGÜR ÖZEL ÖDÜYOR: ‘CHP’nin seçim kaybının maliyeti’ deyince bazı arkadaşlarımız ‘Hepimiz ordaydık, hesabı niye sadece Kemal Bey ödüyor?’ diyor. Hesabı ne Kemal Bey ne Özgür Özel ödüyor. Hesabı kredi borcunu ödeyemeyen esnaflar, yardıma muhtaç kalan yoksullar ödüyorlar. Niteliksiz eğitim gören, beslenemeyen, barınamayan üniversite öğrencilerimiz ödüyor. Cezaevine atılan siyasetçilerimiz ve gazetecilerimiz ödüyor. Hyatını kaybeden emekçilerimiz, tren kazalarında yitip giden evlatlarımız, depremlerde güvenli olmayan konutlarda oturmaya mecbur bırakılan yurttaşlarımız, cinayetlere kurban giden kadınlar ödüyor.

İTİRAZIMIZ VAR: CHP’nin ikinciliklerle yetinmesine itirazım var. Biz kaybedilen seçim sonrası hiçbir şey olmamış gibi davranılmasına, özeleştiri yapılmamasına hatta bu ağır yenilginin sorumluluğunun alınmamasına karşı çıkanlarız.

HİÇ ÜSTÜME ALINMADIM: Diyorlar ki ‘Sayın Genel Başkan bir hançerden bahsetti. Bu hançer sizinle ilgili mi?’ Vallahi hiç üstüme almadım, hiçbirimizin üstüne almadım. CHP’de hançer yok, hançerleyecek de kimse yok. Ama Sayın Genel Başkanım en iyi siz bilirsiniz ki bizim ne partide ne partililerde hançer olmaz ama bizim partide kılıç da olmaz. Hani seçimlere iki gün kala sizin atadığınız önce Atatürk’e, sonra size olmadık laflar söyleyen kadını sizin, ‘Bir arkadaşıma sordum’ dediğiniz kişi Hasan Cengiz çıktı. Bu Cengiz, genel başkanımıza bir kılıç getirmiş, üstüne de ‘değişimciler için kılıçlar çekildi’ demiş. Lafım sayın genel başkana olamaz. Ama CHP’de danışmanım diyen ama profil resminde Recep Tayyip Erdoğan olacak; değişim diyenlere kılıç çekecek olanın alnını karışlarım.

Haberin Devamı

CHP’DE DEVRİM: Sokak değişimi, CHP’de bir büyük devrimi istiyor. Milletin sesini duymadan siyaset yapamayız. Yenilgilerin geride kalması için bizim ileriye gitmemiz gerekiyor. Kullanacağınız oy bundan sonra Türkiye’yi ikinci yüzyılda hangi anlayışın yöneteceğine karar verecek. Siz oy kullanmak için perdeyi açacaksınız; Türkiye’nin önü açılacak. Siz o perdeyi kapatacaksınız bir devir kapanacak, CHP’nin ikinciliklere mahkumiyeti, muhalefeti bitecek CHP iktidara gelecek.

‘İkinciliğe mahkum olmak bitecek’

Salonda psikolojik ve taktik savaşları

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı dün Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda yapıldı. Kurultayın yapıldığı spor salonunun karşılıklı iki tribünü, Kılıçdaroğlu ve Özel destekçileri için ayrı ayrı planlandı. Ancak Kılıçdaroğlu yanlısı bazı partililerin değişim taraftarları için ayrılan tribünün bir bölümünü de kullanmaları dikkati çekti.

Haberin Devamı

Taraflar arasında psikolojik bir savaşın da yaşandığı salonda Kılıçdaroğlu için “Kılıçdaroğlu halktır, halk yenilmez”, “Emekçiler, kadınlar ve gençlik Bay Kemal’de birleştik”, “Bay Kemal’in yol arkadaşı olmak kolay değildir”, “Birleşerek güçleneceğiz, yenilenerek başaracağız” afişleri ile “Benim iki büyük eserim vardır, biri Türkiye Cumhuriyeti diğeri Cumhuriyet Halk Partisi’dir” dev pankartı asıldı. Özel taraftarlarının oturduğu tribünde “Özgür CHP, Özgür Türkiye”, “Sokağın sesine kulak ver”, “Güçlü örgüt, Özgür gelecek”, “CHP değişirse Türkiye değişir”, “Mustafa Kemal’in izinde Özgür CHP”, “Atam! İki büyük eserin de gençlere emanet” ve “Türkiye için Özgür gelecek” pankartları yer aldı.

‘İkinciliğe mahkum olmak bitecek’

Tribünlerde slogan yarışı!

■ Partililer erken saatlerde salonu doldurmaya başladı. Arena Spor Salonu’nun etrafanda geniş güvenlik önlemleri alındı. Kongre katılımcıları ve basın salona, arama noktalarından geçerek ulaştı.

Haberin Devamı

■ Kongre başlamadan önce Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü, Karadeniz’de saldırıya uğradığı anlar, yerel seçim çalışmaları ve bazı grup konuşmalarından kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

■ Kılıçdaroğlu’nun salona Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül’ün oğlu Emir Sarıgül’le girmesi dikkati çekti.

■ Özel ve İmamoğlu salonda yan yana oturdu.

■ Taraflar arasında “sloganlı” atışmalar yaşandı. Özel taraftarlarının “Özgür başkan” sloganlarına, Kılıçdaroğlu taraftarları “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganları ile karşılık verdi. Tribünlerde slogan savaşı ve karşılıklı ıslıklama protestolar yaşandı.

■ Kongrenin açış konuşmasını yapmak için kürsüye, “Terör örgütünün suikast girişimine rağmen doğru bildiği yoldan şaşmamış, siyasi ahlâkı, dürüstlüğü, çalışkanlığıyla herkesin takdirini kazanan CHP’nin Genel Başkanı Kılıçdoğlu” anonsuyla davet edildi. Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla Atatürk ve tüm şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

‘Büyük başkan’ sloganları

■ İmamoğlu’nun adı divan başkanı olarak anons edilince salonda “Her şey çok güzel olacak”, “değişim”, “büyük başkan” sloganları atıldı. Buna karşılık Kılıçdaroğlu destekçisi partililerin yer aldığı tribünden “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganları yükseldi.

■ Divan Başkanlığı’na İmamoğlu’nun seçildiği 9 kişilik divanda, 8 divan üyeliği değişimciler ve Genel Merkezciler arasında 4+4 şeklinde eşit paylaşıldı.

■ Kılıçdaroğlu’nun açış konuşmasında “değişimcilere” yönelik sözlerine Özgür Özel’i destekleyen tribünden “değişim” sloganlarıyla karşılık verildi. 

■ Kılıçdaroğlu ve Özel tutuklu gazeteci Tolga Şardan’a desteklerini göstermek için yakalarına “Gazetecilere özgürlük” yazılı kokart taktı.

Tansiyon yükseldi

■ Eski CHP Milletvekili Turan Aydoğan’ın konuşması sırasında salonda tansiyon yükseldi. Aydoğan, “Değişimin en büyüğünü zaten biz Sayın Genel Başkanla yaşadık. Niye karşı çıkıyoruz” derken salondan yükselen yuhalama seslerine İmamoğlu, “Yuhalamak yok” diye itirazda bulundu.

■ CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol’un konuşması sırasında da salonda hava gerildi. Erkol, “Yıllardır partinin olanaklarını kullanacaksınız, bugün buradan solculuk dersi vereceksiniz” dedi. Tepkiler üzerine araya giren İmamoğlu, “Yuhalamayı bu salonda hiç kimseye yaşatmayalım” diye ikazda bulundu. Erkol, “Özgür Özel ve arkadaşlarına bir tavsiyem var, akşam buradan yenilmenin üzüntüsüyle değil, demokratik bir mücadelenin tarafı olmanın gururuyla çıkacaksınız. Örgütün kimin yanında olduğunu herkes görecek. Bu akşam Sayın Genel Başkanı seçeceğiz. Bana mesaj gönderenler, ‘Özgür Özel seçilirse başına ne geleceğini biliyor musun’ diyenler. Asıl diyenlere yuh. Ben de dedim ki demirden korkan trene binmez. Ankara İl Başkanı tehdit edilecek kişi değildir” dedi.

■ Salonda ilerleyen saatlerde bazı delegeler arasında arbede yaşandı.

‘İkinciliğe mahkum olmak bitecek’

Kurultayı Milliyet Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer, muhabirler Mehtap Gökdemir, Ayşegül Kahvecioğlu ile foto muhabir Uğur Yıldırım birlikte takip etti.