Gündem Kemal Kılıçdaroğlu, kurultaydaki ilk rakibini açıkladı

Kemal Kılıçdaroğlu, kurultaydaki ilk rakibini açıkladı

14.09.2023 - 12:31 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İYİ Parti'nin yerel seçimlerde ayrı aday kararıyla ilgili konuştu. Kılıçdaroğlu'ndan kurultaya ilişkin de dikkat çeken bir açıklama geldi.

İYİ Parti’nin yerel seçimlere 81 ilde kendi adayları ile gireceğini açıklamasına ilişkin, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'ndan ilk açıklama geldi.

Haberin Devamı

"İTTİFAK ZATEN BİTTİ"

Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu'nun yerel seçimlerde 81 ilde kendi adayları ile seçime gireceklerini açıklamasıyla ilgili "Bir siyasi parti diyor ki, 'Biz bağımsız olarak seçimlere gireceğiz.' Saygıyla karşılayacağız. Seçimden sonra zaten kurduğumuz ittifak bitti. Bunu daha önce de söyledik. İttifak ne dönemlerde olur? Seçim dönemlerinde olur. Daha önceki ittifakın daha uzun süreli olmasının temel nedeni neydi? İktidara geldiğimizde neler yapacağımız konusunda ortak mutabakat metni hazırlamaktı. Onu yaptık biz" dedi.

"ÖZGÜR BEY ADAYLIĞINI İLAN EDECEK"

Kurultayda Özgür Özel’in adaylığına ilişkin konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, "Gayet güzel. Cumhuriyet Halk Partisi, diğer partiler gibi değildir. Cumhuriyet Halk Partisi'nde her üyenin genel başkan olma hakkı vardır. Bütün kurultaylarımızda, benden önceki kurultaylar da dahil çok sayıda genel başkan adayı çıkmıştır. Demokratik yollarla adaylıklarını ilan ederler. Adaylıklarını ilan etmeleri için biz genel merkezimizde onlara gerekli yerleri tahsis ederiz. Yarın Özgür Bey adaylığını ilan edecek. Daha sonra İstanbul'dan bir başka arkadaşımız var. O da bir mektup yazmış, 'Ben de genel merkeze adaylığım ilan edilebilir miyim' diye. Hemen yanıt verdik; 'Elbette genel merkezde adaylığınızı ilan edebilirsiniz' diye. 'Cumhuriyet Halk Partisi' demek, 'demokrasi' demektir. 'Cumhuriyet Halk Partisi' demek, 'hak, hukuk, adalet' demektir. 'Cumhuriyet Halk Partisi' demek, 'geleceği inşa etmek' demektir. Herkes özgürce genel başkan adayı olur, ondan sonra da özgürce yarışır. Sonuçta delegelerimiz ya da partililerimiz karar verecekler. Biz ona saygı gösteririz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

CHP’DEN ‘İYİ PARTİ’ DEĞERLENDİRMESİ

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti’nin yerel seçimlere tek girme kararına ilişkin açıklamasını Genel Merkez’deki makamından takip etti.

Kılıçdaroğlu, burada kurmaylarıyla “ayak divanı” olarak nitelendirilen bir toplantıda bir araya geldi. Ancak kurmaylar toplantının gündeminin kongre süreçleri olduğunu, İYİ Parti’nin kararıyla ilgili özel bir toplantı olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, “İYİ Parti’nin kendi aldığı karar, bir şey söylemeyiz” değerlendirmesi yapıldı.

CHP’li yönetici, Milliyet’e şunları söyledi:

Genel Başkanımız zaten il ve ilçedeki örgütlerimize seçimlere yalnız girecekmiş gibi hazırlanmamızı söylemişti. İttifaklar kendiliğinden oluşuyor. O süreç başladığında ne olacağını günün koşulları belirleyecektir. Örgütlerimiz de şu anda yalnız başımıza giriyormuşuz gibi o şekilde hazırlanıyor. Bütün partiler kendi güçlerini göstermek için mutlaka hazırlıklarını sürdüreceklerdir. Siyaset anlık değişebiliyor. Önümüzde uzun zaman var.