Gündem ‘Karar çok değerli takipçisi olacağız’

‘Karar çok değerli takipçisi olacağız’

27.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’in soykırım suçuyla yargılanması yönündeki ihtiyati tedbir kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kararı değerli buluyor, memnuniyetle karşılıyorum. Filistinli masum sivillere yönelik işlenen savaş suçlarının cezasız kalmaması için sürecin takipçisi olmayı sürdüreceğiz” açıklamasını yaptı.

‘Karar çok değerli takipçisi olacağız’

GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cuma namazını Üsküdar’daki Hz. Ali Camii’nde kıldı. Cami çıkışı gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtlayan Erdoğan, İsveç’in NATO üyelik süreciyle ilgili olarak şunları söyledi: “Parlamentomuz verilen söz üzerine yaptığı oylamalarla hamdolsun kahir ekseriyetle meclisimizden geçti. Ve dün itibariyle de bana geldi. Ben de imzaladım. Ve akşam da Resmi Gazete’de yayınlandı. Şu anda bir gün önce Biden, o da yazılı bir adeta talimatla tüm gerek temsilciler meclisine, gerek diğer meclise hepsine gönderdi. Ve onların da bir an önce bunu, meclislerinden çıkarması talebini onlara ifade etti, söyledi. Orayı da bekliyoruz. Oradan gelecek olan netice bizler için F-16’ların Türkiye’ye gönderilmesi sürecini ve bunun yanında tüm tamir, bakım bunlarla ilgili sürecin başlamasını inşallah sağlayacaktır. Bunu bekliyoruz. Dışişleri Bakanım, şu anda yakın takipte. O da bu işin takibini yapıyor. Antony Blinken’la bu süreci devam ettiriyor. Tabii bu arada attığımız bu adımla, şu anda gerek Kanada, gerek İsveç bütün Batı ülkeleri hepsi bu atılan adımla Türkiye’nin duruşunu göstermesi bakımından bu çok çok isabetli olmuştur. Ve NATO için de ayrı bir güç kaynağı olmuştur:; yaklaşımlarında bulundular. Ve biz de aynı kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mutluluk duydum

İBB Başkan Adayı Murat Kurum’un projelerine ilişkin ise Erdoğan, “Ben izlediğim bölümlerde tamamını izleyemedim. Çünkü Milli Güvenlik Kurulu vardı. Ama izlediğim bölümlerde Murat Bey’in gerçekten heyecan dolu, İstanbul’un bütün konularına ne denli hakim olduğunu gördüm. Ve bundan dolayı da Genel Başkanı olarak, bir Cumhurbaşkanı olarak mutluluk duydum. Ve inanıyorum ki 31 Mart akşamı, Murat Kurum’la yeniden İstanbul’u yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

‘Takipçisi olacağız’

Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) İsrail’in soykırım suçuyla yargılanması yönündeki ihtiyati tedbir kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

“UAD’de Gazze’deki insanlık dışı saldırılarla ilgili alınan ihtiyati tedbir kararını değerli buluyor, memnuniyetle karşılıyorum. Filistinli masum sivillere yönelik işlenen savaş suçlarının cezasız kalmaması için sürecin takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Soykırım Sözleşmesi’ne taraf ülkeler için bağlayıcı olan bu kararın; İsrail’in kadın, çocuk, yaşlı ayırt etmeden gerçekleştirdiği saldırılarının artık bir son bulmasına vesile olmasını diliyoruz. Türkiye olarak ateşkesin tesisi ve kalıcı barışa giden yolun temini adına tüm gücümüzle çalışmaya ve Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

‘Karar çok değerli takipçisi olacağız’

İstanbul’da kritik zirve

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron’u kabul etti. Vahdettin Köşkü’nde gerçekleşen görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

Cameron dün ayrıca Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile buluştu. İstinye’deki İstanbul Temsilciliği’nde 11.15’te bir araya gelen Fidan ve Cameron yaklaşık 90 dakika baş başa görüştü.

Heyetler arası görüşme ise çalışma yemeği formatında gerçekleştirildi. Görüşmelerde, başta Gazze olmak üzere bölgesel konular ve ikili ilişkilerin ele alındığı öğrenildi. Dışişleri Bakanı Fidan’ın Ortadoğu’da kalıcı barış için Gazze’de ivedilikle tam ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladığı belirtilen görüşmede, NATO kapsamında müttefiklik ilişkilerine de değinildiği kaydedildi.-DHA

Haberin Devamı

NATO ve ABD’den teşekkür

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, düzenlediği basın toplantısında, “Bu hafta TBMM’nin İsveç’in üyeliğini onaylamasını memnuniyetle karşılıyor ve kararı hızlı bir şekilde imzalaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ediyorum” dedi. Erdoğan ve Stoltenberg dün ayrıca telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, küresel ve bölgesel meseleler ve Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine verdiği onay ele alındı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. İsveç ve ittifak birlikte daha güçlü” dedi. -IHA

‘Hak ettikleri ceza verilmeli’

Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) İsrail’in soykırım suçuyla yargılanması yönündeki ihtiyati tedbir kararı Ankara’da olumlu karşılandı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: “İsrail hakkında verilen ara karar, İsrail’e karşı insanlık cephesinin haklılığını ispatlar nitelikte atılan ilk adım olması açısından önemlidir. Şimdi, acilen tüm dünya Gazze’de yaşanan katliamları durdurmalı, insani yardımları bir an önce Gazze’ye ulaştırmalı ve uluslararası hukuk, bu eli kanlı katilleri yargılayarak hak ettikleri cezaları vermelidir.”

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı: “Kararın İsrail tarafından derhal ve tam olarak uygulanmasını bekliyoruz. Mahkeme’nin açıkladığı tedbirlerin, Filistin’de akan kanın durdurulması için çok önemli bir fırsat teşkil ettiğini düşünüyoruz.”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: “İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nın aldığı ihtiyati tedbir kararına acilen uyarak insanlık suçuna son vermelidir.”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “Netanyahu Yönetimi, Filistin’de yürüttüğü işgal ve soykırım politikaları nedeniyle insanlık ve tarih önünde hesap verecektir.”