Gündem Kavala ve Atalay’ın cezalarına onama talebi

Kavala ve Atalay’ın cezalarına onama talebi

08.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Osman Kavala ve Can Atalay’ın arasında bulunduğu 8 sanığın yargılandığı Gezi Parkı davasında Ayşe Mücella Yapıcı hariç 7 sanık hakkındaki mahkumiyet hükümlerinin onanmasını isterken, milletvekili seçilen Atalay’ın yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağı görüşünü açıkladı.

Kavala ve Atalay’ın cezalarına onama talebi

Başsavcılıkça Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderilen tebliğnamede milletvekili seçilen Can Atalay’ın yasama dokunulmazlığına ilişkin avukatlarının yaptığı başvuru ele alındı. Seçimden önce Anayasa’nın 14/1. maddesi kapsamında suç işleyen milletvekilinin, Anayasa’nın 83/2 maddesinde öngörülen yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağı ifade edilen tebliğnamede, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetlerin bu kapsamda kaldığı belirtildi. Atalay hakkında, 2013’te işlediği suç nedeniyle soruşturma ve kovuşturmaya milletvekili seçilmesinden çok önce başlandığı, mahkumiyetine esas sevk ve uygulama maddelerinin TCK’nın 312. maddesi kapsamında kalan suça ilişkin olduğu anlaşıldığından sanık müdafilerinin durma kararı verilmesi gerektiği düşüncesine iştirak edilmediği vurgulandı.

Haberin Devamı

Tebliğnamede, sanıklar Mehmet Osman Kavala, Çiğdem Mater Utku, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi, Ali Hakan Altınay ve Şerafettin Can Atalay’ın eylemlerinin hazırlık hareketleri seviyesini aşarak cebir ve şiddete matuf icrai hareket boyutuna ulaştığı, atılı suçların sübut bulduğu kaydedilerek, temyiz istemlerinin reddi ile sanıklar hakkındaki hükümlerin onanması talep edildi.