Gündem Kılıçdaroğlu’na bir günde iki rakip

Kılıçdaroğlu’na bir günde iki rakip 

16.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP’de kurultay için geri sayım sürerken liderlik yarışı da resmen başladı. Dün CHP TBMM Grup Başkanı Özgür Özel ve Prof. Dr. Örsan Öymen aday olduklarını açıkladı. Kurultayda aday olabilmek için en az 68 delegenin imzasını almak gerekiyor.

Kılıçdaroğlu’na bir günde iki rakip

Mehtap Gökdemir - CHP’de liderlik yarışı dün resmen başladı. CHP Grup Başkanı Özgür Özel hemen ardından da İlke ve Demokrasi Hareketi’nin sözcüsü Prof. Dr. Örsan Öymen adaylıklarını Genel Merkez’de düzenledikleri basın toplantılarıyla ilan etti. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklama sırasında Genel Merkez’de olduğu öğrenildi. 

Haberin Devamı

Özel, eşi Didem Özel ve kızı İpek’in de takip ettiği basın toplantısında, adaylığını açıklarken özetle şunları söyledi: 

İKTİDAR HAYALİ: Bugün dinleyeceğiniz 28 Mayıs sabahı 81 ilde uyanıp da o gün bugündür huzurlu bir uyku uyuyamayanların hikayesidir. Bu Türkiye’yi değiştirmek için CHP’yi değiştirmeye inanan kadroların, bir lider değişikliğinin ötesinde; gücünü kadrolarından alan ve kadrolarına güç veren bir hareketin hikayesidir. Bir parti içi iktidar mücadelesinin değil, bir büyük iktidar hayalinin ilk adımıdır. 

AĞIR ELEŞTİRİ: Toplumsal talep ve ihtiyaçların aksine partimizin yönetimi, yenilginin nedenlerini ciddiyetle araştırıp yeni bir yol haritası çizmedi. Alınan sonuca farklı bahaneler üretti ve yenilginin siyasi sorumluluğunu üstlenmedi. Parti içi iktidarı korumaya odaklandı. Güven duygusunu yitiren seçmenimiz partimizi, hatta siyaset kurumunu terk edecek kadar yoğun bir duygusal kopuşa sürüklendi. Parti yönetimi, bu durumu tespit etmek ve onarmaya yönelik adımlar atmak yerine bu kırılmayı görmezden gelmeyi tercih etti. 

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’na bir günde iki rakip
Özel, Genel Merkez’deki adaylık açıklamasına eşi Didem ve kızı İpek’le birlikte geldi

39 VEKİL VE PROTOKOL TEPKİSİ: İttifak siyaseti, ittifak kuranların birbirine dönüştüğü, benzediği siyaset olmamalıdır. İttifaklar parti vicdanında karşılık bulacak şekilde tasarlanmalıdır. Örneğin, partimizin seçilecek sıralarından 39 milletvekilinin başka partilere verilmesi parti vicdanında, parti tarihinde unutulmayacak bir hasar bırakmıştır. Bu süreç parti içi denetime kapalı olarak yürütülmüştür. Aynı şekilde partiler arası imzalanan protokollere dair seçilmiş kurulları bilgilendirmelerin dahi yapılmadığı süreçler işletilmiştir. 

KÖKLÜ DEĞİŞİMLER: İkinci yüzyılın CHP’si, üye yapısı, örgütlenme biçimi, karar alma süreçleri, parti yönetimi, parti içi demokrasi, katılım ve etik ilkeler bakımından köklü değişimler ile yoluna devam etmelidir. 

DANIŞMAN ELEŞTİRİSİ: Siyasal yetki ve sorumluluğu olmayan danışmanlık kurumunun partinin kurumsal yapısının yerine geçmesi, partimizi bir bütün olarak etkisiz ve işlevsiz hale getirerek zayıflatmıştır. Partimizde karar alma ve aday belirleme süreçleri neredeyse tamamen merkezileşmiş, üye ve örgüt yapısının sağlıksız olduğu iddia edilerek önseçim terk edilmiştir. Parti kararları çok büyük ölçüde atanmış danışmanların yönlendirmesi ile belirlenmektedir. 

Haberin Devamı

ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ: Kayyum uygulamasına itiraz eden bir partinin, kendi il ve ilçe örgütlerini görevden alarak geçici kurul ataması, kurultay sürecinde geçmişte örneği olmadığı kadar örgütlerin görevden alınması, bazı illerde büyük ilçelerde kongre yapılmasının engellenmesi, sorunlarımızın sadece yazılı metinlerden kaynaklanmadığını ve her şeyden önce bir zihniyet değişikliğine de ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. 

TUTUM BELGESİ: Milletvekili, belediye başkanı ve meclis üyeleri adaylarının belirlenmesinde önseçim yöntemi esas alınacak, yeniden aday gösterilecek yerel yöneticiler için ise halkın mutlak memnuniyetini ölçen objektif kriterler gözetilecektir. Genel merkez yöneticileri, milletvekilleri, belediye başkanları ve meclis üyeleri için 3 dönem sınırı getirilecektir. MYK üyelerinin 2/3’ü PM üyeleri arasından seçilecek. Genel Başkan tarafından atanan MYK üyeleri, güvenoyu alacaktır. Partinin yeni kadrolarıyla bulacağı taze kan ve yeni söylemin yaratacağı heyecan yerel seçimlerin itici gücüne dönüşmelidir. Değişimin yaratacağı moral ve umut, kazanmanın en büyük güvencesi olacaktır. Bugün sıfırlandığı konuşulan siyasi ve toplumsal ittifak kapasitesi böylece geri kazanılacaktır. CHP’deki değişim, ülkenin değişimi için ön koşuldur. 

Haberin Devamı

Grup Başkanlığı sürecek

Basın mensuplarının sorularına da yanıt veren Özel, Grup Başkanlığı’ndan istifa edip etmeyeceği sorusuna, “Biz görevimizi yetkiyi aldığımız grubumuza bağlılıkla bundan sonraki süreçte de sürdüreceğiz. Kurultay kararı alındığı gün tekrar bir değerlendirme yapacağız” yanıtını verdi. 

Kaybetmesi halinde partinin neferi olarak çalışmaya devam edeceğini vurgulayan Özel, “Özgür Özel baba evinden ayrılmaz. Sayın Ekrem İmamoğlu’nun da paylaşımını az önce gördüm. Bundan da büyük bir memnuniyet duydum. Onun değişim konusundaki yaklaşımını ve bu sürece olan yaklaşımını önemsiyorum” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Özel, TSK’ya yönelik açıklamaları nedeniyle eleştirilen Milletvekili Sezgin Tanrıkulu için “Sezgin Bey ‘böyle şeyler geçmişte olmuştur, TSK’dan şaibeyi kaldırmak için bu sorular sorulmak durumundadır’ demiştir. Bir AK trolün paylaştığı 35 saniyelik videoya paldır küldür onlarla yarışarak tepki vererek değil, işin doğrusu gerçeği araştırılıp kendi evladımız birilerinin önüne atılmadan yapılır” dedi. 

İmamoğlu’nun sloganı

“Partimizi iktidar yapabilmek için CHP Genel Başkanlığına adayım” diyen Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da kullandığı “Herkesi bu büyük yürüyüşe davet ediyorum. Çünkü CHP değişirse, Türkiye değişir” ifadelerini kullandı. Özel, İmamoğlu’nun emanetçisi olup olmadığı sorusuna tepki göstererek “Emanet Atatürk’ün emanetidir” dedi. Öte yandan İmamoğlu, Özel’e destek mesajı paylaşarak “Türkiyenin değişimi için yola çıkan Özgür Özel’e ve yol arkadaşlarına başarılar diliyorum” dedi.

‘CHP çıkmaz sokaktadır 3. yol açmak gerekiyor’

Örsan Öymen, adaylığını açıklarken, “CHP çıkmaz sokağın içindedir. Bizim üçüncü yol açmamız gerekiyor. Bu yol Atatürk’ün yolu, Altı Okun yoludur. Bu yolu açmak için kurultay da CHP Genel Başkanlığı’na aday adayı olmaya karar verdim ve ilan ediyorum” dedi.

Katılan milletvekilleri ve PM üyeleri

Özel’in basın toplantısına, 25 milletvekili katıldı. Bu isimler şöyle: Burhanettin Bulut, Ayhan Barut, Murat Emir, Süleyman Bülbül, Özgür Ceylan, Ahmet Baran Yazgan, Ediz Ün, Hikmet Yalım Halıcı, Ali Gökçek, Turan Taşkın Özer, Özgür Karabat, Suat Özçağdaş, Gökan Zeybek, Fethi Açıkel, Gökçe Gökçen, İsmail Atakan Ünver, Hasan Baltacı, Veli Ağbaba, Bekir Başevirgen, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Cumhur Uzun, Süreyya Öneş Derici, Seyit Torun, Asu Kaya, Ulaş Karasu. Parti Meclisi üyeleri; Candan Yüceer, Pınar Uzun, Erbil Aydınlık, Sevgi Kılıç ile YDK üyesi Gülşah Deniz Atalar de salondaydı. Kulislerde Özel’i destekleyen 32 PM üyesi 60’a yakın vekil olduğu iddia edildi.