Gündem Lokal salgın norovirüs

Lokal salgın norovirüs

22.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kolayca bulaşan ve bir veya iki günlük kuluçka dönemi olan Norovirüs hastayı perişan ediyor. Uzmanlar hastalıktan korunmak için hijyene dikkat çekiyor...

Lokal salgın norovirüs

Norovirüs, son zamanlarda İstanbul genelinde sık görülen enfeksiyonların başında geliyor. Hem temas, hem solunum yoluyla bulaşan Norovirüs, 24-48 saatlik kuluçka döneminden sonra, ishal ve kusma ile birlikte, karın ağrısı, 37.5 üzerinde ateş, aynı anda keyifsizlik, halsizlik, karın kramplarına yol açabiliyor

Haberin Devamı

İlk 3 günlük periyotta hastaları adeta perişan eden Norovirüs, dış ortamda 1 ay gibi uzun süre canlılığını korurken, özellikle çocuklar arasında son zamanlarda lokal salgınlara neden olabiliyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Can, Norovirüs’ün salgın yapan gastroenteritlerin en az yüzde 50’sinden sorumlu olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor: “Hastalığın yayılması özellikle hastane, bakım evi ve okul gibi kapalı alanlarda sık rastlanan bir durum. Bunun nedeni norovirüsün kişiden kişiye çok kolay bulaşması ve virüsün kontamine olmuş yerlerde birkaç güne kadar hayatta kalabilmesi. Norovirüs nesnelere temas edildiğinde veya yiyecek, içecek tüketimiyle bulaşabiliyor. Norovirus salgınlarında rol oynayan tipik gıda maddeleri çiğ veya az pişirilmiş etler, kabuklu deniz ürünleri, ek bir ısıl işleme tabi tutulmayan hazır gıdalar, iyi yıkanmamış meyve ve sebzeler. Semptomlar ne kadar ağır olursa olsun sağlıklı kişilerde bu sorun en geç 3 günde kendiliğinden iyileşiyor. Ancak küçük çocuklar, yaşlılarda bu süre 4-6 güne uzayabiliyor.”

Haberin Devamı

Aşısı yok

Norovirüse karşı ilaç tedavisi ve koruyucu aşı olmadığını dile getiren Uzm.Dr.Can; “Virüsün farklı tipleri bulunduğu antikorların da farklı türdeki virüslere karşı koruyuculuk sağlamaması nedeniyle koruyucu aşı geliştirilemiyor. Tedavide ishallerin çoğunda olduğu gibi kaybedilen sıvının yerine konması elzem. Hijyene özellikle de el yıkamaya çok dikkat edilmeli. Hasta çocukların kullandığı , çarşaf ve benzeri tekstil ürünlerinin ise yüksek sıcaklıkta yıkanması gerekir” diyor.

Artış var

Lokal salgın norovirüs

Hastanelere yansıyan vakalarda ciddi artış olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu da, “Norovirüs halk arasında mide gribi veya gıda zehirlenmesi olarak da tanımlanıyor. Hasta kişilerin dışkı ve kusmuğu ile saçılan partiküller diğer insanları da hasta ediyor. Özellikle kreşler, okullar ve bakımevlerinde çok çabuk yayılmalar, lokal salgınlar olduğunu gözlemliyoruz. Yüzeylerde haftalarca canlı kalan virüs, bazı dezenfektanlara bile dirençli duruma geldi. Şiddetli vakalar, bol sıvı takviyesi ile doktora gitmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Klinik Mikrobiyolog Prof. Dr. Selim Badur da, norovirüsün geçmişte NORWALK virüsü diye bilinen, küçük RNA virüsleri olduğuna değinerek, “Virüs deniz memelileri, domuz, sığır, kedi ve tavşan gibi hayvanlarda da görülüyor.

Norovirüs kuruluk, ısı, aside dirençli olduğundan etkisini uzun süre gösterirken, oral veya dışkı yoluyla bulaşıyor. Nadiren de olsa kusmuk ile de bulaştığı saptanmış durumda. Bozulmuş dondurma, midye, salatalar, sandviç, taze sebze ve meyveler de riskli grupta. Bu virüsün ısı ve klorlamaya nispeten dirençli olması salgın riskini arttrıyor. Virüsün dışkıdan atılımı 3 haftayı bulabilir” ifadelerini kullandı.