Gündem Meclis 27’nci dönemi 23 Nisan özel oturumuyla kapattı: ‘Seçim adil ve şeffaf olacak’

Meclis 27’nci dönemi 23 Nisan özel oturumuyla kapattı: ‘Seçim adil ve şeffaf olacak’

24.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Şentop, CHP lideri Kılıçdaroğlu ve AK Parti Genel Başkanvekili Yıldırım milletvekili sıfatıyla Meclis’te son kez konuştu. Şentop, “14 Mayıs’ta adil ve şeffaf bir seçim yapılacağından kimsenin kuşkusu olmamalı” dedi.

Meclis 27’nci dönemi 23 Nisan özel oturumuyla kapattı: ‘Seçim adil ve şeffaf olacak’

ÖNDER YILMAZ, AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU, MEHTAP GÖKDEMİR, NAMIK DURUKAN/ANKARA- Meclis’in açılışının 103’üncü yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM Genel Kurulu’nda özel oturum gerçekleştirildi. Türkiye’nin bugün de tıpkı Kurtuluş Savaşı mücadelesinin verildiği günlerdeki gibi bir mücadele verdiğini belirten TBMM Başkanı Mustafa Şentop, seçimlerin adil ve şeffaf yapılacağından kimsenin kuşku duymaması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

27’nci dönem parlamentosu Genel Kurul’daki özel oturumla resmen olmasa da fiilen görevini tamamladı. Aday listelerinde yer almayan mevcut 328 milletvekili açısından son Genel Kurul faaliyeti olan özel oturumu AK Parti’deki 3 dönem kuralı çerçevesinde yeniden aday olamayan Şentop, TBMM Başkanı ve milletvekili sıfatıyla son kez yönetirken, Yıldırım ve Kılıçdaroğlu da yine milletvekili olarak son kez kürsüdeydi.

“Kurtuluş mücadelesi’

Milli mücadelenin sadece düşmana karşı bir kıyam olmadığını aynı zamanda bir zihniyet inkılabı da olduğuna dikkat çeken Şentop, şöyle devam etti: “Bu kürsünün arkasında yazan Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ sözünü bir bütün olarak doğru anlamalı ve hakkını vermeliyiz. Çok açıktır ki tıpkı Kurtuluş Savaşı mücadelesini verdiğimiz günlerdeki gibi bir mücadele vermekteyiz.”

Haberin Devamı

‘Kuşku olmamalı’

14 Mayıs seçimlerine de değinen Şentop, “seçimlerin bugüne kadar olduğu gibi adil ve şeffaf bir biçimde yapılacağından kimsenin kuşkusu olmamalıdır” vurgulamasını yaptı. 

Meclis 27’nci dönemi 23 Nisan özel oturumuyla kapattı: ‘Seçim adil ve şeffaf olacak’

Kürsüde bayrak açtı

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım “Milletvekili, bakan, başbakan, TBMM Başkanı gibi şerefli görevlerle çıktığım bu kürsüde son kez huzurlarınızdayım” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsan işiyle eseriyle yâd edilir. Hepimizin karnesini millet veriyor. Umarım ve dilerim ki naçizane ismimiz, bu büyük millete, bu büyük ülkeye hizmet etmiş birisi olarak anılır.”  Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde beş yıllık tecrübeden sonra düzeltilmesi gereken konu başlıkları olduğuna işaret etti. Konuşmasının sonunda göğsünden çıkardığı Türk bayrağını açarak, İstiklal Marşı’nın ilk kıtasını okuyan Yıldırım, daha sonra bayrağı öpüp alnına koydu.

Meclis 27’nci dönemi 23 Nisan özel oturumuyla kapattı: ‘Seçim adil ve şeffaf olacak’

‘Bir dönem sona eriyor’

CHP lideri Kılıçdaroğlu TBMM’nin ülkenin temel sorunlarının çözüm merkezi olmak zorunda olduğunu belirterek, “Ancak; üzülerek ifade edeyim ki; milletçe geçmişimize duyduğumuz saygının ve geleceğimize duyduğumuz güvenin çatısı olmaktan uzaklaşmış bulunmaktadır” dedi. TBMM’nin tek adam rejiminin gölgesi altında olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “milletimizin çelikten iradesi tek bir adamının iki dudağına, kişisel ikbal ve beklentilerine, kayırmacılık bağımlılığına, liyakatsiz kadrolarına teslim edilmiş görünse de bir dönemin sona ermekte olduğunu görüyoruz ve biliyoruz” değerlendirmesini yaptı. Çankaya Köşkü’nün yeniden tüm Türkiye’nin evi olacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Sevgili halkım, bahara, gerçek baharı getirecek sandığa doğru ilerliyoruz. Bu kürsüden ‘milletvekili’ sıfatıyla son sözüm şudur; milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” dedi.

Haberin Devamı

‘Ders almayan akılsızlık’

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni savunduğu konuşmasında, “parlamenter sisteme dönme arzusu siyasi bir körlük, müzmin bir ufuksuzluk, geçmiş deneyimlerden ders almayan bir akılsızlıktır” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluş ilkelerinin askıya alındığını, kurumlarının içinin boşaltıldığını söyledi.

Haberin Devamı

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, demokrasinin ağır baskı altında olduğunu savunarak “Demokrasi değil, mutlak kişi iktidarına dayanan totaliter bir rejimle karşı karşıyayız” diye konuştu.

 

Notlar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ve Sakarya’daki programları nedeniyle özel oturuma katılmadı.

*Genel Kurul’a ilk gelen isim MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.

*Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bakanlar Mehmet Muş, Derya Yanık ve Vedat Bilgin oturumu locadan takip etti.

*Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Meclis’te olmamaları dikkat çekti.

*Özel oturumun tamamlanmasının ardından milletvekilleri birbirleriyle kucaklaşarak vedalaşırken, Kılıçdaroğlu CHP’lilerle, Yıldırım da AK Partililerle toplu veda fotoğrafı çektirdi.