Gündem Meclis’te yemin maratonu başlıyor

Meclis’te yemin maratonu başlıyor

02.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminin ardından gözlerin çevrildiği TBMM’de ilk adım olarak bugün milletvekili yemini gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yarın yemin edecek.

Meclis’te yemin maratonu başlıyor

ÖNDER YILMAZ Ankara - TBMM Genel Kurulu’nde 28. Dönem’in ilk birleşimi bugün saat 14.00’te başlayacak. Genel Kurul’u, MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli en yaşlı üye sıfatıyla TBMM Geçici Başkanı olarak yönetecek. Genel Kurul’da ilk olarak Bahçeli yemin edecek. Bahçeli’nin ardından illerin alfabetik sıralamasına göre milletvekilleri sırayla kürsüye gelerek antlarını içecek. Yemin töreninin bir bölümünü Cumhurbaşkanı Erdoğan da izleyecek.

Haberin Devamı

Erdoğan ise yeminini yarın saat 15.00’te yapacak. Meclis’e geldiğinde yine Bahçeli tarafından karşılanacak olan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı makamında veya Meclis Başkanı’nın makamında Genel Kurul’un açılışını bekleyecek. Bahçeli’nin açılışı yapmasının ardından Erdoğan, Meclis’in en yaşlı ikinci üyesinin eşliğinde Genel Kurul Salonu’na girecek. En yaşlı ikinci üye olan Cengiz Çandar Meclis Başkanlığı’na “mazeret” bildirdiğinden Erdoğan’a Genel Kurul Salonu’nda CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici eşlik edecek. Bahçeli, Meclis Başkanı’nın koltuğunun bulunduğu alanda Erdoğan’a mazbatasını teslim edecek. Erdoğan daha sonra yeminini gerçekleştirecek.

Kabine açıklanacak

Erdoğan, yeminin ardından Anıtkabir’i ziyaret ederek mozoleye çelenk bırakacak ve Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayacak. Oradan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geçerek, göreve başlama törenine katılacak. Törene çok sayıda devlet başkanı, parlamento başkanları ve başbakanlar ile uluslararası örgütlerin temsilcileri davet edildi.

Haberin Devamı

Erdoğan, daha sonra akşam saatlerinde Çankaya Köşkü’nde yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ni açıklayacak. Kabine üyesi yeni bakanlar ile milletvekili seçilen bakanların, Meclis’te pazar günü yemin etmeleri bekleniyor.