Gündem 'Mevcut Anayasa’ya uymanız gerek önce'

'Mevcut Anayasa’ya uymanız gerek önce'

16.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Meclis Grubu toplantısında gündemi değerlendirdi. Akşener’in konuşmasından önce bazı İYİ Parti belediye başkan adayları tanıtıldı.

Mevcut Anayasa’ya uymanız gerek önce

ANKARA Milliyet - Akşener, konuşmasında özetle şunları kaydetti: 

Haberin Devamı

DİYANET’E TEPKİ: Geçtiğimiz hafta Atamızın ebediyete intikalinin 85. yılıydı. Diyanet İşleri Başkanlığı 3 Mart 1924 tarihinde Atatürkümüz tarafından kurulmuştur. Ama buna rağmen 10 Kasım’daki Cuma hutbesinde, Atamıza bir fatihayı bile çok gördü, yazıklar olsun. Cumhuriyet’i “reklam arası” görenlerle, 10 Kasım’da O’nu anmak yerine 14 Kasım’da Meclis kürsüsünden cumhuriyet düşmanlarını ananlarla mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. 

AYM KARARLARI KESİN: AK Parti’nin neden olduğu krizler silsilesinden Anayasa ve hukuk düzeninin de payını aldığını görüyoruz. Uzun bir zamandır hakkın ve hukukun üstünlüğü yerine, güçlünün üstünlüğüne dayanan bir anlayışla çok tehlikeli bir yere doğru gidiyorduk. Alman Carl Schmitt’in günümüzdeki öğrencileri, anayasal devlet krizine sebep olan hukuk dışı bir fiili duruma çözüm üretmek yerine, hemen fiili durumu yasallaştırmanın peşine düştüler. Böyle bir zihniyet Türk devlet yönetim geleneğine aykırıdır. Buradan iktidara seslenmek istiyorum: Yahu muhteremler, Anayasa değişikliğini konuşmadan önce mevcut Anayasa’ya uymanız gerekiyor. Siz daha var olan Anayasa’nın hükümlerini yok sayarken, neyi, nasıl değiştireceksiniz? Anayasa Mahkemesi kararları kesindir. Yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar, herkes uymak zorundadır. 

Haberin Devamı

GÖÇ MASALARI: 2024 yerel seçimlerine girerken, 81 ilde liyakatli adaylarımızla İYİ Belediyecilik vizyonumuzu sunuyoruz. Kazandığımız tüm şehirlerimizi katılımcı ve çoğulcu bir demokrasi anlayışıyla yöneteceğiz. Ülkemizdeki sığınmacı istilasına karşı, etkin mücadele edeceğiz. Sığınmacılara kira ve mülk satışına izin vermeyecek, kayıt dışı istihdamın önüne geçeceğiz. “Yabancı Göçle Kentsel Mücadele” projemizi başlatacağız. Yönettiğimiz belediyelerde “Yabancı Göç Masaları” kuracağız. 

OYUNLARI BOZACAĞIZ: Biliyorum ki, işimiz zor, sıkışmamızı, tökezlememizi, düşmemizi bekleyen çok. Ama partimizin üzerinde tasarlanan tüm oyunları birer birer bozacağımızı da çok iyi biliyorum. İlkesiz siyasete karşı, dik duran serdengeçtiler, her türlü dayatmaya kafa tutan koca yürekler, engellere, iftiralara, yalanlara göğüs geren cesur insanlar burada. Buradan tüm siyaset simsarlarına sesleniyorum: Biz tek, siz hepiniz. Haydi bakalım, Halep oradaysa, arşın da burada.