Gündem Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi kime yarar? İşte son kulis bilgileri

Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi kime yarar? İşte son kulis bilgileri

11.05.2023 - 15:47 | Son Güncellenme:

Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesini açıklamasının ardından Ankara'da neler konuşuluyor. AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti'den son dakika bilgilerini Dicle Canova aktardı.

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, Cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğini açıklayan Muharrem İnce ile ilgili kulis bilgilerini ve İnce'nin kararına dair konuşulanları canlı yayında aktardı.

Haberin Devamı

Dicle Canova'nın açıklamaları şöyle:

MHP: MİLLET İTTİFAKI'NA ZARAR VERİR

Hem Cumhur İttifakı hem Millet İttifakı tarafından önemli isimlerle görüştüm. Bu çekilme kararının seçime etkisi ne olur, perde arkasında ne olduğuna dair nabız tuttum. Bir MHP'li kurmay böyle bir çekilmenin Millet İttifakı'na zarar vereceğini söyledi. 'Çünkü başından itibaren çok üzerine gidildi, bu seçmen tarafından çok hoş karşılanmaz.' dedi.

MHP'li kaynak, Cumhur İttifakı'na bir zararı olmayacağını ifade etmekte birlikte, Kılıçdaroğlu'na da bir fayda getirmeyeceği görüşünü getirdi. MHP, bu şekilde el çektirmesine tepki olur, seçmen ya sandığa gitmez ya da çok az bir kısmı Sinan Oğan'a kayabileceği yorumunda bulundu.

AK PARTİ: ÇOK TEHLİKELİ BULUYORUZ

Haberin Devamı

AK Parti cephesinde ise bu yöntemle çekilmiş olması, gönül vermiş seçmende 'çok korkutucu bulunur' ifadesiyle karşılaştım. Muharrem İnce'ye korkunç bir kampanya yürütüldüğünün altını çizdi. Bunun Kılıçdaroğlu'nun çevresinde hizalananlarla ifade edilebileceğini söyledi. Yöntem olarak korkutucu olduğu belirtildi. 'Biz siyaseti dizayn etmek için daha önce yapılan operasyonlardan kurtulduğumuzu düşünüyorduk ki böyle bir korkunç baskı oluşturuldu.' denildi. Bunun FETÖ tarafından arkadan sufle verilerek yapıldığını öne sürdü. Siyaset ve Türkiye açısından çok tehlikeli buluyoruz ifadelerini kullandı. Muharrem İnce'ye oy veren seçmenin yeni bir değerlendirme yapacağı bunun Kılıçdaroğlu'na yaramayacağı ifade ediliyor AK Parti ve MHP tarafından.

CHP: ÇİRKİN İFTİRALARI KABUL ETMİYORUZ

CHP kaynakları tepkilere ne diyor? Üst düzey bir partili yetkilisiyle konuştum. 'Bu tür çirkin iftiraları kabul etmiyoruz, siyaset zemininde yapılır. Belden aşağı yapılan siyaseti kabul etmeyiz ve bu provokasyondur' dedi, suçlamaları reddetti. Çekilme kararı için de 'Demokrasi adına bir kayıp' olarak yorumladılar. CHP'ye katılır mı, bir temas olur mu, Genel Başkan görüşür mü bilemiyoruz. Daha önce görüştüler sonuç çıkmadı. Şimdi de kendi taktiri ile çekildi. Seçimde dengeleri etkiler mi? Sinan Oğan ve İnce'ye giden oylar protesto oylardı. Süreç içinde çok ciddi değişim gözledik. Son 2 gün kaldı seçmen değerlendirmesini yapacaktır demekle yetiniyorlar.

Haberin Devamı

İYİ PARTİ: SİNAN OĞAN'A YARAR

İYİ Parti'de ise daha keskin ve net bir görüş var. İnce'nin çekilmesinin iki ayağı olduğunu belirtiyor İYİ Parti kaynakları. Bir çirkin iddialar nezdinde değerlendirmek lazım dedi. İki İnce'nin siyasi kararı. Çirkin iddialar varken çekilmesi yanlış oldu, iğrenç yöntemleri kullananları cesaretlendirdi ifadesini kullandı. Çekilmesi Sinan Oğan'a yarar yorumunda bulundu. İYİ Parti kaynakları 'Çünkü çekilmesinin nedeni düşük oy alacaktı bunu gördü ve ilerideki siyasi beklentilerini gördü ve buna göre pozisyon aldı. Yüzde 1-2'lik oyu almamış oldu' değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Ali Çelebi: FETÖ'ye umut verenleri de kınıyorum

AK Parti İzmir Milletvekili adayı Mehmet Ali Çelebi CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada şöyle konuştu: Muharrem İnce'ye geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. FETÖ'nün saldırılarını lanetliyorum ve FETÖ'ye umut verenleri de kınıyorum. Bugün bir kez daha görülmüştür ki FETÖ, PKK kadar hatta PKK'dan daha öte daha ciddi bir örgüttür, bir zombi teşkilatıdır. FETÖ seçimlere müdahale etmektedir. Sizlerde şahit oldunuz Sayın Akşener yaka paça tekrar masaya oturtuldu. Sayın İnce'ye de adaylıktan el çektirildi. Dolayısıyla vatandaşlarımızda bunun ne kadar önemli olduğunu anlamış durumdular. Ben de FETÖ kumpaslarıyla 4 sene cezaevinde yatmış bir askerim. Benim de cezaevinde telefonuma sehven terörist numaraları yüklemişti bu hain örgüt. Şimdi Cumhurbaşkanımız 15 Temmuz'da direnmeseydi zaten bu hain örgüt emellerine ulaşmış olacaktı. Cumhurbaşkanımızın direnişiyle hem hayatımız kurtuldu hem devletimiz kurtuldu bunu görmemiz gerekiyor. Başlarken şunu söyledim FETÖ'ye umut verenleri kınıyorum dedim. FETÖ'ye umut veren bir siyasi irade var bununla ilgili. Yoksa bu alçak örgütün tek başına yaptıklarını anlamlı değil. Buna destek verenler var. Kanun hükmünde kararnamelerle FETÖ'cü ve PKK'lıları tekrar devlete doldurucağını söyleyenler var. Kumpas davalarını yeniden açacağız diyen Babacan var. Bu yapının daha da güçlenmesini isteyen bir siyasi denklem var. Dolayısıyla vatandaşımızda bu siyasi denklemin ne olduğunu iyi görüyor, bununla ilgili gerekli tedbirleri alacaktır. Siyasi tercihini ona göre yapacaktır. Yani HDP'nin olduğu denklem PKK ile mücadele edemez bu açık. KHK'lıları geri dönüreceğiz diyen bir denklem FETÖ ile mücadele edemez. Bu da aslında dramatik bir değişikliğe yol açacaktır diyorum 2 gün sonra olacak seçimlerde.

Haberin Devamı

23. Dönem CHP Milletvekili Mehmet Sevigen: Yaklaşık herhalde 35-40 yıl oldu ben de siyasetin içindeyim. İnanın böyle bir kampanya ben de hiç görmedim. Oluyordu işte son dönemde Deniz Baykal'a yapılanı biliyorsunuz. Parti yükselmişti, Adalet ve Kalkınma Partisi ile denk konuma gelmiştik. O dönemde bütün Deniz Baykal ve ekibini temizlik adına yaptıklarıyla işte Kemal Bey kaset olayıyla ön plana çıktı. O dönemde partiyi bir kaset olayıyla, tam direnemedik, karşı koyamadık. Önce genel başkan değişti sonra genel başkanın altındaki yöneticiler değişti. Türkiye'nin içindeki durumu biliyoruz. Muharrem İnce aday oldu, ülkede basın, sanatçılar vesaire üstüne çullandı. Sanki Muharrem Bey'in partisi çekildiğinde oyların hepsi Millet İttifakı'na gidecek gibi. Biz bu oyunları daha önce de gördük. DSP döneminde Ecevit'e bir bölen, Demirel'e de bir bilen diyorlardı. Ecevit de o zaman diyordu ki ben çekilsem benim oylarım SHP geçmez. AK Parti'ye oy vermek istemeyen, Kemal Bey'e oy vermek istemeyen seçmeni temsil ediyordu Muharrem İnce. Oy veren insanları da kırdılar, onları hor gördüler. Onları da böyle tıpış tıpış oy vereceksin konumuna soktular. Parti tabanı kırgın tabi. Bu kadar baskı yapılır mı? Bu kadar üstüne gidilir mi bir insanın? Bu yalnızca bizim meselemiz mi? Ülkenin sorunu değil mi bu? Bir kumpas olayıyla Deniz Baykal'ı kaybettik, şimdi de bir kumpas olayıyla da cumhurbaşkanı adayı birisini dışarı atıyoruz. Onun ailesi var, çocukları var. Umut verdiği insanlar var. O insanların umudunu ellerinden aldık.

Haberin Devamı

Muharrem İnce görüşmeden önce daha önce Kemal Bey'e gidip dedi ki sizin trolleriniz bana baskı yapıyor. Parti içinden birileri benim adıma belgeler yayınlıyorlar. Kemal Bey'den kendisi bunları susturun diye rica etti. Kemal Bey onları durdurmamış ciddiye bile almamış, şimdi olanlar bittikten sonra Muharrem İnce çekildikten sonra kahramanlık yapmak kolaydır. Arkadan bunlarla mücade edelim demek kolaydır. Mühim olan tehlike gelmeden önce bu işi yapmaktır, önlem almaktır.