Gündem Pasaport yenileme işlemleri nasıl yapılıyor?

Pasaport yenileme işlemleri nasıl yapılıyor?

25.11.2016 - 09:57 | Son Güncellenme:

Pasaport süresi dolmasının ardından pasaport yenileme işlemleri yapılabiliyor. Yeni geçilen e-pasaport dönemi ile birlikte pasaport yenileme işlemleri yeni pasaport başvurusuyla yapılabiliyor. İnternet üzerinden pasaport yenileme işlemleri için online randevu ve başvuru yapılabiliyor.

Pasaport yenileme işlemleri nasıl yapılıyor

Günümüz modern yüzyıl Türkiye’sinin küreselleşen dünya ile iletişimini sağlayan ve vatandaşların dünyanın her yerine seyahat gerçekleştirebilmesini sağlayan pasaport uygulamaları bulunuyor. Bu çerçevede de modern toplum ve ulusal yapı anlayışı çerçevesinde yurtdışı çıkışlarını gerçekleştirebilmeleri için öncelikli olarak pasaport sahibi olmaları gerekiyor. Ancak bu noktada vatandaşların başvuruları ile alabildikleri pasaportlarının türüne göre belirlenmiş olan bazı kullanım süreleri ve yasal geçerlilik süreleri bulunuyor. Bu sürelerin bitimi ile pasaport kullanımının sürdürülebilmesi için vatandaşlar tarafından pasaport yenileme başvurularının gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Pasaport Yenileme İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Her geçen gün hızla gelişmekte olan modern yüzyıl teknolojilerinin kamusal alanlarda son yıllarda oldukça etkin ve yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanması ile birlikte çok önemli hizmet çözümleri de vatandaşlara sunulmaya başlandı. Vatandaşların yurtdışına çıkışları için en gerekli olan belgelerin başında gelen ve vatandaşların yurtdışında olduğu süreçler içerisinde kimliği niteliğini taşımakta olan pasaportlarına ilişkin olarak tanınmış olan kullanım sürelerinin dolması durumunda vatandaşlar pasaport kullanımlarını sürdürebilmek için ilgili devlet birimlerine başvuruda bulunarak pasaport yenileme işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Bu çerçevede de Türkiye’de uygulamaya alınan yeni pasaport modeli olan e-pasaport döneminin başlaması ile birlikte vatandaşlara pasaport kullanımı konusunda çok önemli yenilikler sunuluyor.

Daha modern ve daha teknolojik bir uygulama yapısına sahip olan e-pasaport modellerine geçecek vatandaşların ellerinde bulunan pasaportları çerçevesinde pasaport yenileme işlemine yönelik olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmaları gerekiyor. Vatandaşlar Emniyet Genel Müdürlüğü’nden son derece pratik ve kolay bir şekilde yeni pasaport başvuruları, e-pasaport işlemleri çerçevesinde pasaport yenileme gibi uygulamalarını çok daha hızlı ve çok daha pratik bir şekilde gerçekleştirebilme şansına sahip olabiliyor. 21.yüzyılın hızla gelişen ve büyüyen Türkiye’sinin kalitesine ve hizmet yapısına uygun kalite düzeyinde vatandaşlara pasaport hizmetlerinin sunulabilmesi amacı ile geçilmiş olan e-pasaport türlerinde de vatandaşların pasaportlarını kullanabilecekleri belirli süre kısıtlamaları bulunuyor.

Bu sürelerin dolması durumunda e-pasaport uygulamalarında vatandaşların pasaport yenileme işlemleri için başvuruda bulunabilme şansları bulunmuyor. Vatandaşlar Emniyet Genel Müdürlüğü denetiminde olan ve kurum bünyesindeki Emniyet Müdürlükleri aracılığı ile gerçekleştirilmekte olunan pasaport yenileme ve pasaport başvuruları çerçevesinde vatandaşların kullanım süresi bitmiş olan pasaportlarında e-pasaport çerçevesinde başvuruda bulunabiliyor. Ancak pasaport yenileme işlemleri e-pasaport modellerinde uygulanamıyor. Çünkü vatandaşların kullanmaya başladıkları e-pasaport modellerinde de bulunan geçerlilik süresinin dolmasının ardından pasaport yenileme işlemleri doğrudan yeni pasaport başvuruları çerçevesinde gerçekleştirilebiliyor.

Vatandaşlar, son yıllarda hızla gelişen modern yüzyıl teknolojilerini tüm uygulamaları ve hizmetleri alanında en etkin şekilde kullanmakta olan Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından elektronik ortam üzerinde oluşturulmuş olan e-pasaport ekranı üzerinden pasaport yenileme işlemleri çerçevesinde yeni pasaport alımı için doğrudan e-pasaport alım başvurularını dakikalar içerisinde gerçekleştirebiliyor. Bunun yanı sıra yapmış oldukları başvurularının takibini de kolay bir şekilde bu ekran üzerinden yapabiliyor.