Gündem Prof. Dr. Orhan Kural anısına karikatür yarışması

Prof. Dr. Orhan Kural anısına karikatür yarışması

08.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sokak hayvanlarının beslenmesinden doğal kaynakların korunmasına kadar pek çok sivil toplum hareketinde görev alan İstanbul Teknik Üniversitesi eski öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Kural koronavirüs nedeniyle 23 Aralık 2020 de hayatını kaybetmişti.

Prof. Dr. Orhan Kural anısına karikatür yarışması

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Çevrenin korunmasının yanında toplum sağlığını tehdit eden en büyük alışkanlık sigara karşıtlığıyla da tanınan Prof. Kural, ölümünün birinci yılında sigara karşıtı bir karikatür yarışmasında anılacak. 1950’lerde kurularak dünyanın sigara karşıtı ilk derneklerinden olan Sarıay Derneği’nin başkanlığını da yapan Prof. Dr. Kural özellikle gençlerin sigaradan uzak durması için çeşitli etkinliklerde gönüllü görev almıştı. Sarıay Derneği, tütün bağımlılığının azaltılmasına yönelik tüm yasal düzenleme ve yaptırımlara rağmen sigaradan dolayı çok sayıda insanın öldüğüne dikkat çekmek için düzenlediği karikatür yarışmasını Prof. Dr. Orhan Kural’a adadı. Dumansız Hava Sahası uygulamasına rağmen Türkiye’de günde 300 kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğünü belirten Sarıay Derneği, bu rakamın koronavirüste hayatını kaybedenler kadar olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

‘Hayatınızı duman etmeyin’

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onayladığı yarışma İstanbul’un 39 ilçesindeki liselerde okuyan gençlere yönelik olduğunu açıklayan Sarıay Derneği’nin yarışmasına katılmak isteyen lise öğrencileri bağlı bulundukları okul müdürlükleri aracılığı ile eserlerini derneğin Sultanahmet’teki merkezine gönderebilecek. Kural’ın 6000 konferansla sigaranın zararlarını anlattığını belirten Sarıay Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Şahan, “Prof. Dr. Orhan Kural’ın izinden giderek sigaranın zararlarını anlatmaya çalışacağız” dedi. Yarışmada birinciye 3000 TL, ikinciye 2000 TL, üçüncü olan kişiye de 1000 TL para ödülü verilecek.