Gündem Sarmaşıkların arasından çıkan Klimt

Sarmaşıkların arasından çıkan Klimt

19.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

İtalya’da 23 yıl önce çalındığı düşünülen ancak Aralık 2019’da galerinin bahçıvanları tarafından sarmaşıklar arasında saklanmış bir vaziyette bulunan eserin Gustav Klimt’e ait olduğu ortaya çıktı

Sarmaşıkların  arasından çıkan Klimt

Geçen yıl aralık ayında İtalya’nın kuzeyindeki Piacenza’daki Ricci Oddi adlı galerinin dış duvarında, sarmaşıklar arasında bir tablo bulunmuştu. Uzmanlar bulunan tablonun 23 yıl önce aynı galeriden çalınan, Gustav Klimt’in “The Portrait of a Lady” adlı eseri olduğunu doğruladı. Time dergisi yazarları Charlene Pele ve Frances D’Emilio haberlerinde cuma günü açıklanan resmin doğrulanmasının sanat dünyasının gizemlerinden birini çözdüğünü belirtti. Ancak Pele ve D’Emilio yazılarının devamında tablonun kimin tarafından çalındığıyla ve galeri alanından çıkıp çıkmadığıyla ilgili soruların cevapsız kaldığının da altını çizdiler.

Haberin Devamı

“The Portrait of Lady”, Piacenza’daki galeride bulunmadan önce dünyada en çok aranan eserlerden biriydi. 10 Aralık’ta galerinin dış duvarındaki sarmaşıkları temizleyen iki bahçıvan, eseri bir çöp poşetinin içinde bulmuştu. Uzmanlar ilk kontrollerinde tablonun Avusturyalı ressam Klimt’in 1917 tarihli eseri olabileceğini belirtmiş ardından da aslını teyit etmek için iki uzman görevlendirilmişti.

60 milyon euro değerinde

Galerinin bahçıvanları mekandaki sarmaşıkları temizlemek isterken duvarda metal bir pano fark etti ve içine bakmak için açtığında iç ve dış duvar arasında kalan boşlukta bir tabloya rastladı. Geçen yıl İtalyan medyasına konuşan bahçıvanlardan biri, “İlk önce siyah bir torbanın içinde bir kutu buldum ve çöp zannettim. Sonra içine baktığımda tabloyu gördüm ve galerinin sahibine haber verdim” demişti.

Haberin Devamı

Galeri yetkilileri kış temizliği sırasında ortaya çıkan bu keşiften son derece memnun olduklarını belirterek tablonun “Portrait of a Lady” (Bir Hanımefendinin Portresi) isimli Gustav Klimt eseri olduğundan neredeyse emin olduklarını açıklamıştı. “Olabilecek en iyi noel hediyesini aldık” diyen Galeri Eş-Direktörü Laura Bonfanti “Elbette bu eser şimdi uzmanlarca incelenecek ve otantikliği sertifikalanacak ancak biz daha ilk bakışta dahi çerçevesinden kullanılan malzemeye kadar eserin orijinal olduğunu anlayabiliyoruz” diye konuşmuştu.

Klimt’in bu eserinin 60 milyon euro civarında değerinin olduğu düşünülüyor. Emniyet yetkilileri hırsızların eseri daha sonraki bir tarihte almak için galeri duvarı arasına koyduklarını ancak bilinmeyen bir sebepten ötürü geri gelemediklerini düşünüyor.

Eserin çalınmış olduğu 1997 yılında o dönem tüm galeri çalışanları soruşturma geçirmiş ve eserin kaybolmasına ilişkin dava kanıt yetersizliği nedeniyle düşmüştü.