Gündem Selahattin Demirtaş kimdir?

Selahattin Demirtaş kimdir?

04.11.2016 - 16:48 | Son Güncellenme:

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gözaltına alındıktan sonra tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Alınan son bilgilere göre, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade veren Selahattin Demirtaş tutuklandı. Peki Selahattin Demirtaş kimdir?

Selahattin Demirtaş kimdir

SELAHATTİN DEMİRTAŞ KİMDİR?

Haberin Devamı

Selahattin Demirtaş (d. 10 Nisan 1973, Palu, Elâzığ), Zazakökenli Türk siyasetçi ve avukat. Türkiye Büyük Millet Meclisi 25. dönem İstanbul milletvekili olup, Figen Yüksekdağ ile birlikte Halkların Demokratik Partisi eşbaşkanlığını 22 Haziran 2014 tarihinden beri yürütmektedir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Demirtaş, siyaset öncesi serbest avukatlık ve İHD (İnsan Hakları Derneği) Diyarbakır şubesinde yöneticilik yapmıştır. Uluslararası Af Örgütü Diyarbakır Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın kurucuları arasındadır.

Abisi Nurettin Demirtaş'ın 2007'de Genel Başkanlık yaptığı DTP'de Grup Başkanvekilliği yaptıktan sonra DTP'nin kapatılması sürecinde yeni kurulan BDP (Barış ve Demokrasi Partisi)'ye geçerek partinin 1 Şubat 2010 tarihinde yapılan olağanüstü kongresinde Genel Başkan seçilmiştir. BDP'nin Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) katılması sürecinde 2014 yılında yapılan 2. Olağanüstü kongrede Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP Eşbaşkanlığına seçilmiştir.

Haberin Devamı

2007 Türkiye genel seçimleri'nde Diyarbakır, 2011 Türkiye genel seçimleri'nde Hakkâri ve Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde İstanbul milletvekili olarak meclise girmiştir. 2012 yılında daha geniş tabalı bir siyasi oluşum amacını güden HDP'ye geçen BDP kadroları ile birlikte hareket etti. 22 Haziran 2014'te Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP eşbaşkanlığına seçildi. HDP eşbaşkanı iken Cumhurbaşkanlığı için partisi tarafından aday gösterildi.

7 Haziran 2015 Türkiye Genel Seçimleri için partisi tarafından İstanbul milletvekili adayı gösterildi. Selahattin Demirtaş hakkında sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur için yaptığı yürüyüş çağrısı nedeniyle soruşturma başlatıldı. 93 kez PKK propagandası yapmakla suçlanan Demirtaş hakkında 2013 yılında İstanbul'da yapılan nevruz kutlamasında yaptığı konuşmada PKK'yı ve örgütün kurucusu Abdullah Öcalan’ı övdüğü gerekçesiyle “Terör örgütü propagandası” suçundan 5 yıl hapis istemiyle iddianame hazırlandı.