Gündem Silopi’de gerginlik sürüyor

Silopi’de gerginlik sürüyor

01.09.2009 - 14:28 | Son Güncellenme:

Kamyon sırasından çıkan silahlı kavgada 4 kişi öldü, 36 kişi yaralandı

Silopi’de gerginlik sürüyor

ŞIRNAK’ın Silopi İlçesi’nde Tayan ve Herikan aşiretlerine mensup şoförler arasında sıra yüzünden başlayan tartışmanın, Kalaşnikof tüfeklerin kullanıldığı çatışmaya dönüşmesi sonucu 4 kişinin ölümü, 36 kişinin yaralanması olayının gerginlik sürerken, yoğun güvenlik önlemi alındı.Şırnak milletvekilleri de olaylarla ilgili bilgi almak üzere Silopi’ye geldi.

Silopi’den, Habur Sınır Kapısı üzerinden Irak'a kamyonlarıyla giden Tayan ve Herikan aşiretlerine mensup şoförler arasında, önceki gün sıra yüzünden çıkan tartışmanın ardından, kavga çıktı. Kavga büyümeden araya girenler tarafından önlenirken, taraflar barıştırıldı. Ancak iddiaya göre, dün öğle saatlerinde Tayan aşireti üyeleri, Herikan aşiretine mensup Silopi Belediye Meclisi üyesi DTP’li Serhat Şevişoğlu’na ait Irak’a yük taşıyan kamyonların yükleme sahasına taş ve sopalarla saldırdı. Bu olay da güvenlik güçlerinin devreye gimesiyle önlendi.

KALAŞNİKOFLARLA ÇATIŞTILAR İlk olayın ardından Tayan ve Harikan aşireti üyeleri Cudi Mahallesi’nde yeniden biraraya gelip tartıştı. Tartışma kısa sürede taş ve sopaların kullanıldığı kavgaya dönüştü. Kavga sırasında her iki aşiret mensupları evlerinde bulunan Kalaşnikof tüfekleri alarak karşılıklı birbirlerine ateş açtı. Büyük bir arbedenin yaşandığı ve kan gölüne dönen mahalleye polis ancak 30 dakika sonra müdahale edebildi.

Silahlı çatışma sırasındaa 17 yaşındaki Hüseyin Kasımoğlu, 19 yaşındaki Orhan Ediz ve 12 yaşındaki Mehmet Didmin hayatlarını kaybetti. Silahlı kavga sırasında evinin kapısında iftar saatini bekleyen 35 yaşındaki Leyla Yavuz da atılan bir kurşunun itabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi. Olaylarda her iki aşirete mensup 36 kişi de yaralandı.

Yaralılar Cizre başta olmak üzere çevre il ve ilçelerdeki hastanelerde tedavi altına alındı. Tayan Aşireti’ne mensup yaralılar, Cizre Devlet Hastanesi’nde, Herikan Aşireti’ne mensup yaralılar ise Silopi Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınırken, durumu ağır olan yaralılar ise Diyarbakır’daki hastanelere sevk edildi.

AKP VE DTP’Lİ MİLLETVEKİLLERİ SİLOPİ’DE DTP’nin düzenleyeceği mitinge katılmak üzere Diyarbakır’da bulunan DTP Şırnak Milletvekilleri Hasip Kaplan ile Sevahir Bayındır, olayın ardından dün gece Silopi’ye geldi. Bugün de AKP Şırnak Milletvekili Abdullah Veli Seyda ilçeye gelerek, olaylar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

DTP milletvekilleri Kaplan ile Bayındır, Tayan ve Herikan aşiretinin liderleriyle görüştü. Görüşmede taraflara sakin olmaları ve duyarlı davranmalarını isteyen milletvekilleri, her iki aşirete de sağduyulu hareket etmeleri çağrısında bulundu. Aşiretlerin barışması için ellerinden gelen çabayı harcayacaklarını belirten milletvekilleri Silopi İlçe Emniyet Müdürü ile de bir görüşme yaptı.

GERGİNLİK HALA SÜRÜYOR Bu arada Şırnak Valisi Ali Yerlikaya, olaylarda 4 kişinin öldüğünü, 36 kişinin de yaralandığını açıklayarak, otopsi için Diyarbakır’a gönderilen cenazelerin bugün defnedilebileceğini söyledi.

İlçede olası yeni bir olayın yaşanmaması için yoğun güvenlik güvenlik önlemleri alınmasına rağmen her iki aşiretin yaşadığı Cudi Mahallesi’nde gerginlik sürüyor.