Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kritik hedefteki 70 hedef vuruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kritik hedefteki 70 hedef vuruldu

28.12.2023 - 14:28 | Son Güncellenme:

'Muhtarlar Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadele ve ekonomiye ilişkin yeni mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda “Muhtarlar Toplantısı”nda önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları: Öncelikle bu sabaha karşı Kuzey Marmara Otoyolu'nda meydana gelen kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralanan 59 vatandaşlarımızın tedavilerine süratle başlanmıştır. Soruşturma titizlikle yürütülüyor. Sürücülerimizi daha dikkatli olmaya çağırıyorum. Lütfen hep birlikte daha sorumlu davranalım.

MUHTARLARIMIZI ÖZLEMİŞİZ

Muhtarlar Toplantı'mızın 53.sünde sizlerle birlikteyiz. 2023 muhtarımızla bir aradayız. Milletin evine hoş geldiniz. Muhtarlarımızı özlemişiz. Gördüğüm kadarıyla muhtarlarımız da bizi özlemiş. En son geçtiğimiz yılın Ekim ayında Ankara'ya gelen muhtarlarımıza, muhtarlar konukevinin açılışını yapmıştık. Tüm bu muhtar hizmet binalarımızın milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Haberin Devamı

MUHTARLAR YÖNETİM SİSTEMİNİN EN GENİŞ AĞININ TEMSİLCİSİ

Muhtarlarla bizim aramızda, Neşet Ertaş'ın ifadesiyle, kalpten kalbe giden bir yol vardır. Bunun için her fırsatta sizlerle buluşmaya çalışıyoruz. Bilindiği gibi 2015 yılı Şubat ayından bu yana on binlerce muhtarımızla toplantılar yaptık. Niçin muhtarla bu kadar sık buluşuyoruz. Çünkü muhtarlar yönetim sisteminin en geniş ağının temsilcisidir. Hem milletimizin nabzını en iyi şekilde tutacağımızı hem de ülkemizin gerçek fotoğrafını görebileceğimizi biliyoruz. Biz de 2002'den itibaren muhtarlarımızı her alanda destekledik. Muhtarlık bilgi sistemiyle, muhtar ve vatandaş arasında işleyen bir kanal oluşturduk. Muhtarlarımızın maaşlarını yaptıkları işle mütenasip bir seviyeye getirdik.

MUHTARLIKLAR LAĞVEDİLEMEZ

Belediye başkanlığı, kaymakamlık, valilik gibi üs müesseselerle ilişkilerin sürdürülebilir olmasını muhtarlıklarımız temin ediyor. Muhtarlık kurumunun lağvedilmesi gibi önerilere biz katılmıyoruz. Güvenlikten sosyal desteklerin adaletli dağıtımına kadar pek çok vazife üstlenen muhtarlıklarımız gereklidir. Muhtarlıklarımızın daha işlevsel hale getirilmesi düşünülebilir. Bu dönüşüm kolayca yapılabilir.

BURADAN TALİMAT VERİYORUM

Buradan İçişleri Bakanımıza talimat veriyorum; muhtarlıklarımızın günümüz şartlarına göre yeniden yapılandırılası çalışmalarını gündeme alın. Vatandaşlarımızın, muhtarlarımızın, belediye başkanlarımızın, kaymakamlarımızın, valililerimizin görüşlerini alarak çalışmayı süratle hayata geçirelim. Meclis tatile girmeden, yetişmezse önümüzdeki yasama yılında çözüme kavuşturalım.

Haberin Devamı

HER GÜN BEDEL ÖDEDİK, ÖDÜYORUZ

Türkiye binlerce yıllık geçmişi, coğrafyamızdaki bin yıllık hakimiyeti, ilk asrını geride bıraktığımız cumhuriyetiyle dünyanın en kadim devletlerinden birisidir. Bu topraklar insanlığın en gözde yerleşim yeri olması hasebiyle gözlerin üzerinde olduğu coğrafyadır. Son bir buçuk asrımız epeyce zorlu geçti. Çanakkale'den Sarıkamış'a kadar çok büyük fedakârlıklalar yürüttüğümüz sürecin ardından Cumhuriyetimizle yeni dönemin kapılarını açtık. İstiklal ve istikbal mücadelemiz hiç bitmedi. Düşmanlarımız son 40 yıldır PKK ve uzantılarıyla aynı sinsi hedefin peşinde koşuyor. Bugüne kadar emellerine ulaşamadılar ama asla da vazgeçmediler. Biz de son 21 yıldır devletimiz ve milletimiz adına bu coğrafyada yaşamanın bedelini her gün ödedik ve ödüyoruz.

Haberin Devamı

MUHALEFETİN HALİ BİZİ ÜZÜYOR

Asıl mesele ülke içinde birilerinin hala Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada neye tekabül ettiğinin farkına varamamış olmasıdır. Dış politikadan terörle mücadeleye kadar her konuda bu çarpıklığın tezahürleriyle karşılaşıyoruz. Muhalefetin hali bizi üzmekle beraber, biz sorumluluklarımız yerine getirmeye çalışıyoruz.

3 GÜN İÇERİSİNDE 59 TERÖRİSTİ GÖMDÜK

Ülkemizin son 6-7 yılı terörle mücadele bakımından en başarılı yılları olarak tarihe geçmiştir. Risklere prim vermedik. Türkiye yakın tarihinin en önemli terörle mücadele harekatlarını gerçekleştirmiştir. 12 şehidimiz oldu. Ardından ne oldu? 3 gün içerisinde 59 teröristi gömdük.

KRİTİK ÖNEMDEKİ 70 HEDEF VURULDU

Türkiye'yi güneyinden kuşatmayı hedefleyen oyunu bozmuştuk. Bugün de sınır ötesinde operasyonlarımızı sürdürüyoruz. Daha önce kendi şehirlerimizde, kendi karakollarımızda içimizi acıtan terör eylemlerine maruz kalıyorduk. Şimdi teröristleri kendi mağaralarında imha ediyoruz. Bugün sınırlarımız içinde terör bitme noktasına geldiyse Irak ve Suriye sınırında yürüttüğümüz operasyonlar sayesindedir. MİT, Suriye'nin kuzeyinde terör elebaşlarına yönelik operasyonlar yapıyor. Kritik önemdeki 70 tesis vuruldu, içinde petrol rafineleri de var.  Durmayacağız, nerelerde bunlar için kaynaklar varsa onların bu kaynaklarını yok edeceğiz. Ve bütün bunlarla beraber teröristler de bertaraf oluyor. Kararlılıkla devam edeceğiz.

Haberin Devamı

ÜS BÖLGELERİNİ TAMAMLAYACAĞIZ

Kuzey Irak'taki operasyon bölgemiz coğrafi ve iklim şartları bakımından çok zor. Teröristler bu zorluğu kullanarak ülkemiz topraklarına rahatça girip çıktılar. Kan döktüler, vahşet sergilediler. Askerlerimizin operasyon yürüttüğü yerler o kadar zor ki, kalıcı üs bölgelerini hemen kurmak ve güvenlik sistemlerini çalıştırmak mümkün olmuyor. Şartlar arzu ettiğimiz hızda ilerlememizi güçleştiriyor. Baharla birlikte yeni üs bölgelerimizi tamamlayacak, teröristleri ayak basamayacak hale getireceğiz.

HİÇBİR ÜLKEDE BÖYLE BİR MUHALEFET ÖRNEĞİ YOK

Bölgedeki şartları bilmeyen, taktiklerden haberi olmayan birileri PKK uzantıları ağzıyla güya bizi eleştiriyor. Hiçbir ülkede kendi devletinin güvenlik stratejilerini değersizleştirmeye çalışan muhalefet örneği yoktur.

DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Ülkemizin tek derdi terörle mücadele olsa, güvenlik güçlerimiz ile milletimizin birlikte ve beraberliğiyle bunun üstesinden geleceğimize şüphemiz yok. Coğrafyamızın bize dayattığı başka sınamalarla karşı karşıyayız. Deprem, iklim değişikliği gibi sorunlar bunlardan biridir. Türkiye tüm bu mücadeleleri aynı anda yürütebilecek kararlılığa sahiptir. Bir yandan 6 Şubat depremlerinde yıkılan şehirlerimizi ayağa kaldıracak faaliyetleri sürdürürken, diğer yandan deprem tehdidi altındaki şehirlerimiz güçlendirmeye devam ediyoruz. İstanbul'da 350 bin konutun dönüşümünü tamamlamayı hedefliyoruz. Hane başına toplam 1,5 milyon liralık desteği içeren bu programın hayırlı olmasını diliyorum. 31 Aralık'ta yürürlüğe girecek olan bütçemizin hayırlı olmasını diliyorum. Geçtiğimiz 20 yılda depremler sebebiyle yapılan harcamaların tutarı, vergi gelirlerimizin 8 katını bulmaktadır. Devletimiz vatandaşını desteklemek için imkanlarını seferber etmektedir.

BİR MÜJDEYİ PAYLAŞMAK İSTİYORUM

Merkez Bankası rezervlerimize dair en müjdeyi de paylaşmak istiyorum. Rezervler; 145 milyar 456 milyon dolara ulaşarak rekor kırmıştır. Bu rakamı daha da artıracağız.

HAYAT PAHALILIĞININ FARKINDAYIZ

Hayat pahalılığının farkındayız. Bütçe imkanlarını zorlama pahasına çalışanların ve emeklilerin maaşlarında yüksek oranlı artışlara gittik. 2024 yılı asgari ücret rakamını da bu tablonun tamamlayıcısı olarak görüyoruz.

ÇALIŞANLARI ENFLASYONA EZDİRMEME SÖZÜMÜZE SADIK KALDIK

Yeni asgari ücretle çalışanları enflasyona ezdirmeme sözümüze bir kez daha sadık kaldık. Yeni asgari ücretin işverenlere, çalışanlara ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum.

AÇGÖZLÜLERE YÖNELİK DENETİMLERİ YOĞUNLAŞTIRACAĞIZ

Enflasyonla mücadelede geri adım atmayacağız. Rakamlar enflasyonun ateşinin düşmeye başladığına işaret etmektedir. Piyasa gerçekleriyle açıklanamayacak fahiş fiyat artışlarına giden açgözlülere yönelik denetimleri yoğunlaştıracağız.