Gündem TBMM’nin 2024 bütçesi 9,5 milyar TL olacak: Tutanaklar yapay zekaya emanet

TBMM’nin 2024 bütçesi 9,5 milyar TL olacak: Tutanaklar yapay zekaya emanet

28.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM’nin TÜBİTAK BİLGEM ile yaptığı protokol kapsamında sesin metne dönüştürülerek tutanağın oluşturulması projesi yürütülüyor. ‘Konuşma tanıma’ olarak adlandırılan işlemin yanında, ‘konuşmacı tanınması’ da yapılacak.

TBMM’nin 2024 bütçesi 9,5 milyar TL olacak: Tutanaklar yapay zekaya emanet

 AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA- TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in 2024 yılı bütçe teklifine ilişkin Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, “TBMM başından sonuna kadar Türkiye’nin anayasa yapma iradesine sahip çıkmalı ve bunu gerçekleştirecek siyasi olgunluğu ortaya koymalıdır” dedi. TBMM’nin 2024 bütçesi önceki yıla göre yüzde 69,3’lük artışla 9,5 milyar TL olarak teklif edildi.

Haberin Devamı

Kurtulmuş TBMM bütçesi ile ilgili sunum konuşmasında, yeni anayasa çalışmalarına değinirken “Türkiye’nin artık sivil, tam manasıyla çoğulcu, katılımcı, milleti, bireyi esas alan, hak ve özgürlükler temelinde yeni bir anayasa yapmak mecburiyeti vardır. 12 Eylül’ün Türkiye’ye bırakmış olduğu en kötü miras 82 Anayasası’dır. Şimdi, 82 Anayasası’nın bütünüyle değiştirilmesi, tam manasıyla sivil, özgürlükçü, katılımcı ve Türkiye’yi ileriye taşıyacak, Türkiye’nin 2’nci yüzyıl hedeflerine yani sözü güçlü, gücü tesirli Türkiye Yüzyılı hedeflerine götürecek çalışmaları gerçekleştirmek zorundayız. Bunun için bu çalışmalara başlarken hiçbir ön yargı olmadan, bütünüyle, müktesebatımızdaki bilgileri, Türkiye’nin anayasa yapma tecrübesini, bütün siyasi partilerin son derece ciddiyetle ve büyük bir olgunlukla yansıtacağına eminim. TBMM başından sonuna kadar Türkiye’nin anayasa yapma iradesine sahip çıkmalı ve bunu gerçekleştirecek siyasal olgunluğu ortaya koymalıdır”” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Terör araç değildir’

Dünyada ve bölgede, Türkiye’nin barış, güven ve istikrar konusundaki politikalarının en somut göstergesinin vekâlet savaşlarına topyekûn karşı çıkışı olduğunu belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Müttefiklerimizin vekâlet savaşlarının unsurları olan terör örgütlerine destek vermelerini asla kabul etmiyoruz. Terör, dış politika aracı değildir. Bu bağlamda bizim sözümüzün ardına koyacağımız gücümüz çok önemlidir, hatta hayatidir. Bir asır evvel nasıl ki Misak-ı Milli, Erzurum ve Sivas Kongreleri, Cumhuriyetimizin kuruluşunun temel umdeleriyse, bugün de ‘mavi vatan’, ‘siber vatan’, ‘yeşil vatan’, ‘uzay vatan’ kavramları yeni Misak-ı Milli’nin çerçevesi olmak zorundadır.” 

TBMM’nin TÜBİTAK BİLGEM ile yaptığı protokolle sesin metne dönüştürülerek tutanak oluşturulması için Tutanak Bilgi Sistemi Projesi yürütülüyor.

‘İş verimi artacak’

TBMM Bütçe kitapçığında projeye ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Bu projeyle TBMM Genel Kurul ve komisyonlarında geçen konuşmaların kayıt altına alınıp tutanak hâline dönüştürülmesinde işleyen süreç hızlandırılacaktır. Özellikle yapay zekâ teknikleri kullanılacak ve sesin yazıya dönüştürülmesi işleminin otomatik hâle getirilmesiyle iş verimliliği artacaktır. ‘Konuşma tanıma’ olarak adlandırılan işlemin yanında, ‘konuşmacı tanınması’ da yapılacaktır.”

Haberin Devamı

Bütçedeki artışın başlıca nedenleri

* TBMM’nin 2023 yılı bütçesi 5 milyar 480 milyon 588 bin TL olarak kanunlaştı, yıl içinde Ek Bütçe Kanunuyla 80 milyon TL eklendi. Bu ödeneğin 19 Ekim itibarıyla 4 milyar 498 milyon 359 bin 585 TL yani yüzde 80,3’ü harcandı.

* Kitapçıkta, 2023 ve 2024 yılı bütçeleri arasındaki 4 milyar 55 milyon 998 bin TL’lik artışın gerekçesi şöyle sıralandı; personel ve sosyal güvenlik giderlerindeki artışlar, yıllık enflasyon ve kur artışları, elektrik, akaryakıt, doğal gaz, su, taşıt kiralama gibi giderlerde beklenen fiyat artışları, sağlık hizmetlerindeki fiyat artışları, uluslararası kuruluşlara ödenen üyelik aidatlarının artışı, Kütüphane ve Sergi Binası Projesi, 27 adet taşıt alımı ve taşıt kiralama giderleri ile ve KDK ile RTÜK’e yapılan Hazine yardımlarındaki artış nedenleri sıralanıyor.

Haberin Devamı

Rakamlarla Meclis

“TBMM’nin 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi” kitapçığında ise özetle şu bilgiler yer aldı:

*TBMM’ye 28. Yasama Dönemi’nde bin 700 kanun teklifi sunuldu, Genel Kurul gündemine giren 26 tekliften 9’u kanunlaştı.

* Karma komisyona 715 dokunulmazlık tezkeresi havale edildi. Bunlardan 692’si önceki dönemden intikal.

* İşleme alınan 5 bin 265 önergeden; bin 610’u cevaplandırıldı, 1’i geri alındı, 2 bin 941’i henüz cevaplandırılmadı. 713’ünün 15 günlük cevaplanma süresi devam ediyor. 3 bin 21 yazılı soru önergesi süresi içinde cevaplandırılmadığı için ilan edildi ve bu durum 40 ayrı yazı ile önerge muhataplarına bildirildi

* 28. Dönem’de 187 bin 104 kişi TBMM’yi ziyaret etti, “Halk Günü” kapsamında bin 100 kişi TBMM’de ağırlandı.