Gündem Türkiye'den Libya'ya yardım eli! Sahra hastanesi kuruldu

Türkiye'den Libya'ya yardım eli! Sahra hastanesi kuruldu

13.09.2023 - 21:01 | Son Güncellenme:

Libya'daki sel felaketinde acı bilanço her gün artıyor. Türkiye'den giden AFAD, emniyet, jandarma, Sağlık Bakanlığına bağlı UMKE ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı ekipler bölgeye ulaştı. Ekiplerin ilk işi sahra hastanesi kurarak yaralıların tedavisine başlamak oldu.

Libya'nın doğusunda etkili olan Daniel Fırtınası'nın neden olduğu sel felaketinden ardından Türkiye harekete geçti. Milli Savunma Bakanlığının desteği ile AFAD, emniyet, jandarma, Sağlık Bakanlığına bağlı UMKE ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı ekipler ve insani yardımlar Libya’ya ulaştı. Ekiplerin sel felaketinde en çok etkilenen Derna kentinde afetzedelere yardım edecek. UMKE ve UMKE ATAK ekipleri tarafından Derna’da kurulan Sahra hastanesinde yaralılara müdahalenin edilirken, aynı zamanda sahada sağlık taraması yapılıyor.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Afet Daire Başkanı Şükrü Yorulmaz yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz üzere Libya'nın Derna kentinde çok büyük bir felaket yaşandı. Bizler de Sağlık Bakanımızın talimatıyla hızlıca UMKE ve UMKE Atak timlerimizle bölgeye intikal ettik. Çok çabuk bir şekilde bir sahra hastanesi kurduk. Yine ekiplerimizle olay yeri değerlendirmesi yapıp uygun yere arama ve kurtarma timlerimizi yönlendirdik. Aynı şekilde diğer arama ve kurtarma ekiplerine sağlık hizmeti desteği de veriyoruz sahada. Burada hastanemizde çok fazla sayıda hastaya müdahale ettik. Çok fazla sayıda yaralı geliyor. Çok ciddi arama ve kurtarma çalışmaları yapıldığı için aynı zamanda arama kurtarma timleri de ikincil travmalara maruz kaldığı için gün boyunca sürekli travma hastalarını muayene ettik. Zaman zaman yerel halktan da kronik hastalığı olanlar bize başvurmakta. Onlar da yine burada konusunda deneyimli uzman doktorlarımız ilk müdahale yapıp gerekli değerlendirmelerin tedavilerini düzenliyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 159 sağlık çalışanı Libya halkının yanında olacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Libya’da yaşanan sel felaketinin ardından yeni yardımların gideceğini belirterek, “Libya’da yaşanan sel felaketinde binlerce insan hayatını kaybetti. Binlercesinden haber alınmış değil. Olayın hemen akabinde Bakanlık olarak 2 Acil Müdahale Ünitesi, tıbbi sarf malzemeleri, çok sayıda jeneratör, ihtiyaç duyulacak bazı ilaçlar ve tıbbi cihazlar, 11 kişilik UMKE ve UMKE ATAK Timi gönderdik. Bu gece ise, İzmir Alsancak Limanından kalkacak gemi ile 148 personel daha gönderiyoruz. Tam teşekküllü 2 Sahra Hastanesi ve 6 Acil Müdahale Ünitesi, 10 Ambulans, UMKE ATAK donanımlı 7 araç, 6 Acil Müdahale Aracı aynı gemiyle yolda. Türkiye’nin 159 sağlık çalışanı Libya halkının yanında olacak. İyi haberler bekleyen 85 milyon insanın da kalbi Libya’da” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Can kaybı 6 bine ulaştı

ibya Ulusal Birlik Hükümeti tarafından yapılan açıklamada, selde hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bine yükseldiği belirtildi.

Libya'nın doğusundaki hükümet tarafından yapılan açıklamada ise Derna'da şu ana kadar 5 bin 300 cansız bedene ulaşıldığı, can kaybı sayısının ikiye katlanmasından endişe edildiğini ifade edildi. Açıklamada, bulunan cesetlerin büyük bir kısmının toplu mezarlara gömüldüğü kaydedildi.

Sel felaketi ülkede büyük bir yıkıma yol açarak yerleşim bölgelerini yok etti. Uluslararası Göç Örgütü (IOM), fırtınanın en çok etkilendiği kent olan Derna'da 30 bin kişinin evsiz kaldığını açıkladı. Altyapının da büyük hasara uğradığı kente, insani yardımların ulaştırılması için erişimin kısıtlı olduğu ifade edildi.