Siyaset Hakikaten çok hareketli geçti

Hakikaten çok hareketli geçti

03.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çankaya Köşkü’nde düzenlenen, “65. Hükümet’in İlk Yüz Günü” değerlendirme toplantısında konuşan Başbakan Yıldırım, “Üç ay içerisinde memleketin başına gelen işler pişmiş tavuğun başına gelmedi. 100 gün hakikaten çok hareketli geçti” dedi

Hakikaten çok  hareketli geçti

Başbakan Binali Yıldırım, 65. Hükümetin 100 gününü bakanlarıyla birlikte değerlendirdiği toplantıda, “Darbeyi defettik, bütün bunlara rağmen ekonomimiz dimdik ayakta. Suriye ve Irak’ta yaşanan olaylar, terörle olan mücadele yani üç ay içerisinde memleketin başına gelen işler pişmiş tavuğun başına gelmedi” dedi.
Yıldırım, dün Çankaya Köşkü’nde düzenlenen, “65. Hükümet’in İlk Yüz Günü” değerlendirme toplantısında icraatları hakkında bilgi verdi, tüm bakanlıkların çalışmalarını paylaştı. Yıldırım, özetle şunları söyledi:

15 TEMMUZ’DA TÜRKİYE YÜZLEŞTİ: Bu süre içinde darbeyi defettik, bütün bunlara rağmen ekonomimiz dimdik ayakta. Suriye ve Irak’ta yaşanan olaylar, terörle olan mücadele yani üç ay içerisinde memleketin başına gelen işler pişmiş tavuğun başına gelmedi. 100 gün hakikaten Türkiye’de çok hareketli geçti. Kimsenin hayal edemediği bir alçak darbe girişimiyle 15 Temmuz’da Türkiye yüzleşti. Yıllardır sessiz ve derinden devleti işgal etmiş olan FETÖ 15 Temmuz’da nihayet gerçek yüzünü gösterdi. Yıllarca bu tehlikeye dikkat çeken Cumhurbaşkanı’mızın haklı olduğu ortaya çıktı.

KAHPE ÖRGÜT: Milli Savunma Bakanlığı yeniden doğdu. Tam anlamıyla müstakil bir bakanlık oldu. Sivil ve askerin birlikte çalışacağı, kapsamlı bir yeni organizasyona kavuştu. Askeri okulların orta ve lise kısımlarının kapatılması, harp okuluna bütün kaynaklardan öğrenci alınması gibi düzenlemeler yapıldı. Böylece bu kahpe örgütün izlerini silmek için her türlü tedbir alınmış vaziyette.

‘Çözüm mözüm yok’

Terörle mücadele 24 Temmuz’dan itibaren yeni bir anlayışla devam ediyor. Yeni anlayış nedir, ülkenin her köşesinde vatandaşımızın, can, mal güvenliği sağlanıncaya kadar, vatandaşlarımız, yurdun her köşesine rahatça seyahat edinceye kadar, terör gruplarının, bölücü terör unsurlarının güvenlik kuvvetlerimize, sivil vatandaşlarımıza yönelik saldırıları tamamen bitinceye kadar operasyonlara devam edeceğiz. Kararlılığımız artarak sürüyor... İç güvenliğin sağlanması konusunda hiçbir taviz vermeyeceğiz. Çözüm, mözüm yok kardeşim. Çözüm vatandaşta. O fırsatı kaçırdılar. Vatandaşla aramızdaki bu hainleri çıkaracağız. Terör örgütünün Kürt vatandaşlarımızın başına bela olmadan kurtaracağız. Çünkü bu terör örgütlerinin Kürtler diye bir sorunu yok. Kürt vatandaşlarımızın PKK terör örgütü sorunu var. Biz bu sorunu kentlerde büyük ölçüde kontrol altına aldık. Şimdi kırsalda güvenlik birimlerimiz bütün gücüyle üzerine gitmeye de devam edecek. Jandarma ve Sahil Güvenlik’i bakanlığa bağladık. Herkes şimdi yerini biliyor, patronunu biliyor, kimden emir alacağını biliyor ve işini nasıl yapacağını biliyor. Bunun güvenlik ve terörle mücadele bakımından büyük bir faydasını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

4 MİLYARLIK UYUŞTURUCU: Terör örgütüne yönelik operasyonlar sırasında 40 ton uyuşturucu ele geçirildi. Bunları içecek hali yok. Bununla milleti, çocukları zehirliyorlar. Hatta Avrupa’ya götürüyorlar, oradakileri de zehirliyor. Avrupalılar ne zaman akıllanacak ben merak ediyorum. Onlar onlara sergi açtırmaya devam etsin. Operasyonlarda 77 milyon kök keneviri imha edildi. Ele geçen uyuşturucunun parasal değeri 4 milyar lira seviyesinde. Terör örgütünü nereden kaynak sağlıyor diye merak edenlere söylüyorum.

910 ARAÇ ARANIYOR: Lice’de 25 çalınmış araç bulundu. Bunlar bombalı saldırı amacıyla çalınan araçlar, bir yerlerde patlatılacak. Şu anda da yurt genelinde 910 araç daha çalınmış durumda. Bunların herhangi bir olaya karışmaması için gerekli çalışmalar yapılıyor, aranıyor. Mahalle ve çarşılarda bekçi sistemine geçilecek. Kalıcı ve geçici köy koruculuğu sistemi terör eylemlerinin yoğun olduğu bölgelerde yaygınlaştırılacak.

VALİLİK HİZMETİ GÖTÜRECEK: Doğu ve Güneydoğu’daki bazı belediyeler PKK’ya ciddi destek veriyor. KHK düzenlemesiyle bu anlamda tedbir alındı. Geçmişte valiliklerin büyükşehirlerdeki faaliyetleri hemen hemen sıfırlandı.Valilikler belediyelerin ulaşamadığı noktalara yeniden hizmet götürecek.

‘7 Ağustos fotoğrafı muhteşem’

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara’daki programının ardından İstanbul’a gelerek Çırağan Sarayı’nda ekonomiyi değerlendirdiği “Türkiye İyi Gelecek” konferansında konuştu. 15 Temmuz’un ardından herkesin darbecilere karşı durduğunu anlatan Yıldırım, “Hiç kimse farklı düşünmedi. Çünkü orada partiler gitti, siyasi görüşler ortadan kalktı, teferruatlar yok oldu çünkü ‘Mesele memleket meselesi’ dedik, millet yollara düştü, ‘Gerisi teferruat’ dedi. İşte siyasi partiler bir araya geldik. Sağolsun partilerimiz destek verdi. ‘Sizin yanınızdayız’ dedi aynı gece. CHP, MHP, diğerleri... Daha sonra demokrasi nöbetlerinde geldiler, iştirak ettiler. Birbirimizle görüştük. 7 Ağustos’ta dünyaya, Türkiye’de birliğin, beraberliğin, kardeşliğin muhteşem fotoğrafını verdik” dedi.
Başbakan soru soran Hintli bir gazetecinin “Mister Gülen” ifadesi kullanmasına, “’Mister Gülen’ dedin. Mister falan değil. Terörist başı mister olur mu? Nerede görülmüş?” sözleriyle tepki gösterdi.

‘Ciddi atak yaptık’

Rusya ile ilişkilerimiz iyi değildi. Rusya’yla, İsrail’le ilişkileri normalleştirdik. Şimdi inşallah diğer ülkeler Mısır’la, Suriye ile de kısa sürede ilişkileri normalleştirmek için Türkiye ciddi bir atağa geçti. Diğer ülkelerle de bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’deki güven ve istikrar bozulursa bölgenin değil, dünyanın dengesi değişir. Bunun nelere mal olacağını 15 Temmuz gecesi hep beraber milletimiz yaşadı.

2 BİN GÖÇMEN: Şartların zorluğuna rağmen yasa dışı göçü engelleme konusunda taviz vermedik. Avrupa Birliğinin de verdiği sözlerin arkasında durmasını bekliyoruz. Darbe gecesi bile Sahil Güvenlik Komutanlığı 2 bin göçmenin hayatını kurtardı.

Geri Kabul Anlaşması vize serbestisine bağlı.

33 bin 838 tahliye

Yıldırım’ın, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a kaç mahkumun tahliye olduğunu sorması üzerine
Bozdağ, “33 bin 838 hükümlünün cezaevlerinden tahliye edildi. Tahliye olan kişiler bir yanlış yapması halinde haklarını kaybedecekler” dedi.

TADI KAÇMASIN: Yıldırım, Kurban Bayramı’nın yaklaştığını hatırlatarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e, kurbanlıklarla ilgili bir sıkıntı olup olmadığını sordu. Çelik, “Bu yıl 3 milyon 700 bin küçükbaş 1 milyon 200 bin de büyükbaş hayvanımız şu anda var. Hayvan varlığımız yeterlidir. Spekülatif bazı değerlendirmelere konu olacak hiçbir durum söz konusu değildir” diye konuştu. Yıldırım, “Bu bayram kurbanlık yerlerini sıkı
kontrol altına alalım. Fazla fiyat çekmesinler, oralara da bir göz kulak olursanız bayram üzeri iyi olur.
Tadı kaçmasın bayramın” diye konuştu.

OSMANGAZİ’DEN GEÇİŞLER: Ulaştırma Denizlik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Osmangazi Köprüsü’nden günde ortalama 20 bin araç geçtiğini söyledi.

KİMLİKLER 2017’DE: Elektronik kimlikler 2017’den itibaren dağıtılacak. Söz konusu kimliklerde vatandaşlara ilişkin her türlü bilgi yer alacak.

TÜRK ESERLER: Devlet Tiyatroları önümüzdeki sezon tamamen Türk sanatçı ve yazarların eserleriyle sahne açacak. Bu çok önemli bir gelişmedir.

Havza bazlı destek dönemi

Çiftçilerimize, besicilerimize müjdeyi veriyorum; havza bazlı desteklemeye geçiyoruz. Yani herkes her yerde her şeyi ekip biçmeyecek. Dolayısıyla birisi patates ekiyor, öbürü de patates iyi para ediyor diye ekiyor, diğeri de ekiyor, herkes ekiyor, bu sefer patates fiyatı çöküyor. Bunun yerine mevsim, coğrafi şartlar bölgelere göre hangi ürünlerin hangi havzada yetişeceğine bakanlık karar verecek ve böylece üretilen ürün de para edecek. Kendi içinde rekabete de girmeyecekler.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Yıldırım’ın açıkladığı havza bazlı üretime ilişkin olarak 941 havza belirlendiğini, çalışmaların tamamlandığını belirterek, “Elde edeceğimiz tarımsal hasıla 11 milyar liradır” dedi.
205 BİN VATANDAŞA İŞ: Fabrikaların işçi alırken eleman yetiştirme konusunda yaptıkları harcamalara ilişkin çalışma yapıyoruz. Fabrikaların yeni işe aldığı elemanların bir yıllık ücretleri devlet tarafından karşılanmaya başlandı. İşverene yük gelmiyor. 100 gün içinde, 205 bin vatandaşımıza iş sağlamış olduk.
PAKET AÇIKLAYACAĞIZ: Doğu ve Güneydoğu illerimiz, 22 ili kapsayan bir yeniden kalkınma projesini Pazar günü açıklayacağız. 1,4 milyar liralık yeni yatırımların temeli atılacak. Silopi, Cizre, Şırnak, Sur ve İdil gibi yerlerdeki konutları içeren projeler. Konutlar bir yıl içinde tamamlanacak. 10 milyar lira tutarında zarar verdiler. Onu da 3 yıl içinde tekrar o zararları ortadan kaldıracağız. Zarar gören tarihi eserler ile ilgili süreç ise biraz daha zaman alacak.
14 BİN YER DEĞİŞTİRME: 15 bin sözleşmeli öğretmen işbaşı yapacak. Öyle kurayla, gönülsüz, mecburi gitmek yerine, isteyerek, bilerek, heyecanla gidip çalışmalarına başlayacaklar. Doğu ve Güneydoğu’da maalesef terör örgütünün baskısı veya terör örgütüyle bir şekilde ilişkiye girmiş öğretmenleri de değiştiriyoruz. Bu 14 bin civarında öğretmeni, maalesef oradan başka yerlere almak mecburiyeti var. Bunlar eğitim yerine, terör örgütünün amaçlarına hizmet eder bir noktaya gelmişler.
ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ SÜRECİ BAŞLADI: Osman Gazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı. 5 milyarlık yeni projenin de ihalesi yapılıyor. Altyapı yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Çanakkale 1915 Köprüsü’nün ve otoyolunun YPK kararını dün imzaladım. Yani resmen süreç başladı. 18 Mart 2017’de de kazmayı vuracağız. ‘Çanakkale Geçilmez’ lafı, ancak savaşlarda geçerli. Düşmana geçilmez. Çanakkale vatandaşa her zaman geçilir hale gelecek.